Transoxiana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Transoxiana 700-luvulla

Transoxiana tai Transoxania on muinainen nimi Keski-Aasian sille osalle, jossa nykyään sijaitsee Uzbekistan, Tadžikistan, eteläinen Kirgisia ja lounainen Kazakstan. Maantieteellisesti se on jokien Amudarja ja Syrdarja välinen alue, mistä roomalaiset käyttivät nimeä, joka tarkoittaa maata "Oxus-virran (eli Amudarjan) toisella puolella".[1] Persian suuntaan Transoxianan lähin naapuri on Khorasanin maakunta. Idän silkkitie kulki molempien alueiden halki.

Transoxiana oli islamilaisen maailman tärkeitä keskuksia keskiajalla. Sen suurimpia kaupunkeja olivat Buhara ja Samarkand. Sieltä olivat kotoisin monet henkilöt, jotka ratkaisevasti vaikuttivat islaminuskon kehitykseen 800-luvulla, kuten Muhammed ibn Ismail al-Bukhari (810–870) ja Abu Isa Muhammad at-Tirmidhi (824–892). Sieltä oli kotoisin myös islamilaisen maailman suurimpiin tiedemiehiin kuulunut Avicenna (9801037).

1400-luvulla Transoxiana oli Timur-Lenkin imperiumin keskus. Venäläiset valloittivat alueen 1800-luvulla, ja 1900-luvun lopulla alueen valtiot itsenäistyivät.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Transoxania Encyclopaedia Britannica. Viitattu 18.1.2021.