Transkriptointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Transkriptointi tarkoittaa musiikin ylöskirjaamista, jollain notaatiojärjestelmällä, esimerkiksi nuotteina taikka tabulatuurinalähde?. Tuotettu transkriptio on siten oma tulkinta soivasta musiikista.

Termillä saatetaan tarkoittaa taidemusiikin yhteydessä myös musiikin sovittamista, esimerkiksi sävellyksen instrumentin vaihtamista toiseen tai sovittamista muulle kuin alkuperäiselle kokoonpanolle.[1]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin kauan kuin ihmiset ovat puhuneet, on myös ollut eräänlaista transkriptointia olemassa – esimerkkinä puhutun sanan kirjaamista luolien seiniin. Täten voidaan olettaa, että musiikin saralla on tehty alusta asti täsmälleen samalla tavalla – tosin meidän tuntema nuotitus nykyään ulkoasultaan ja esitystavaltaan on ollut hyvinkin erilainen 1000 vuotta sitten.


Anekdoottina kerrottakoon ranskalaisesta säveltäjästä Olivier Messiaen:sta, joka transkriboi linnun viserrystä ja käytti sitä sävellyksissään.

Tietokonesovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokonesovelluksilla voidaan hidastaa äänilähteen toistonopeutta, jolloin esimerkiksi nopeatempoiset kohdat ovat helpommin kuultavissa. Myös eri taajuuksia voidaan tarvittaessa muuttaa.

Soivaa äänilähdettä ei kuitenkaan välttämättä tarvitse itse kirjoittaa nuoteiksi, vaan voidaan käyttää apuna eräitä tietokonesovelluksia. Periaatteena on, että tietokoneelle tallennetaan johonkin muotoon (esimerkiksi .wav) ääntä, jonka ohjelma prosessoi ja tuottaa midi-tiedoston, jonka voi joko tulostaa nuotteina paperille tai kuunnella. Ongelmana transkriptointisovelluksissa on erilaisten häiriöäänten (esimerkiksi rumpujen iskut) tuottamat turhat sävelet ja epätarkkuudet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andante, Klassisen musiikin tietosanakirja. WSOY 2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]