Traben-Trarbach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Traben-Trarbachin vaakuna

Traben-Trarbach on pieni, 6 000 asukkaan kaupunki Moselin laaksossa, Bernkastel-Wittlichin seudulla Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, Saksassa. Siihen kuuluu myös läheiset kylät.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trarbach

Trabenin ja Trarbachin kylät yhdistyivät kaupungiksi vuonna 1906. Molemmilla paikkakunnilla on pitkä historia, Traben perustettiin kirjallisten lähteiden mukaan 800-luvulla ja Trarbach neljä vuosisataa myöhemmin. Protestanttisena kaupunkina muuten katolisella seudulla varsinkin Trarbachilla oli hyvät suhteet Preussiin, jonka kuningas Vilhelm II vieraili Trarbachissa 1800-luvun puolivälissä. Yhdistymisen jälkeen Traben-Trarbach nousi Euroopan toiseksi suurimmaksi viinikaupan keskukseksi Bordeaux’n jälkeen. Kaupunki päätti tuolloin rakentaa sillan Moselin yli, ja arkkitehtikilpailun voitti professori Bruno Möhring Berliinistä. Vanhasta sillasta on jäljellä ainoastaan jugendtyylinen porttirakennelma Trarbachin puolella, mutta muualla kaupungissa voi ihailla hyvin säilyneitä jugendhuviloita.

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viinikaupan merkitys Traben-Trarbachissa on laskenut tasaisesti vuoden 1906 jälkeen, ja suurimmaksi elinkeinoksi on noussut matkailu.

Maasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moselin laaksolle on yleisesti ilmeistä suuret korkeusvaihtelut. Traben sijaitsee Moselin pohjoisella puolella loivassa rinteessä levittyen leveästi Moselin rannoille. Trarbach puolestaan on keskittynyt hieman Moselista etelään olevaan solaan.

Liikkuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Traben-Trarbachiin pääsee parhaiten junalla ja autolla. Autolla tultaessa täytyy kuitenkin laskeutua jyrkkiä rinteitä mutkitellen loppumatka, mutta tiet ovat yleisesti hyvässä kunnossa. Trabenissa sijaitsevalla juna-asemalta pääsee Koblenziin. Lentomatkustajille suositellaan Frankfurt–Hahnin lentoasemaa, josta pääsee Traben-Trarbachiin junalla vaihtaen Koblenzissa.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wolfin kylä Traben-Trarbachissa Moselin varrella.
  • Mont Royal, ranskalaisten vuonna 1687 rakentama ja vuonna 1698 tuhoama valtaisa linnoitusalue.
  • Grevenburgin linnanrauniot, 1350-luvulla rakennettu ranskalaisten tuhoama linna.
  • Keski-Moselin museo sijaitsee Böckingsin barokkihuvilassa. Preussin kuningas ja ranskalainen runoilija Apollinaire ovat yöpyneet huvilassa.
  • Ikonien talo, ukrainalaisen ikonitaiteilija Alexej Saweljewin (1918 Kiova – 1906 Traben-Trarbach) maalaamia ikoneita.
  • Vanha kaupungintorni, 1350-luvulla rakennettu kaupungintorni entisöitiin vuonna 2004.

Aktiviteetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moselin laaksossa on kattava ja hyväkuntoinen pyöräilyreitistö sekä retkeilypolkuja. Trarbachin puolella sijaitsevassa Bad Wildsteinissa sijaitsee Moselin laakson ainoa kylpylä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Traben-Trarbach.
Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.