Tré Cool

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tré Cool
Henkilötiedot
Koko nimi Frank Edwin Wright III
Syntynyt9. joulukuuta 1972 (ikä 51)
Frankfurt, Länsi-Saksa
Muusikko
Taiteilijanimi Tré Cool, The Snoo
Laulukielet Englanti
Aktiivisena 1985–
Tyylilajit punk rock, vaihtoehtorock, pop-punk, hardcore punk, garage rock, New Wave
Soittimet rummut, laulu, haitari, kitara, perkussiot, piano, viulu
Yhtyeet Green Day
The Lookouts
The Network
Foxboro Hot Tubs
Samiam
Levy-yhtiöt Reprise Records
Lookout! Records
Adeline Records

Tré Cool (oikealta nimeltään Frank Edwin Wright III, s. 9. joulukuuta 1972 Frankfurt, Länsi-Saksa) on yhdysvaltalaisen Green Day -yhtyeen rumpali. Yhtyeessä hän on soittanut vuodesta 1990. Nimi Tré tulee ranskan kielen sanasta très eli todella, mikä tekee hänestä "todella coolin".

Lapsena Tré asui Mendocino-vuorilla, Kaliforniassa isänsä ja kahden vanhemman sisaruksensa kanssa. Hänen isänsä, Frank Edwin Wright II, oli helikopteripilotti Vietnamin sodassa. Green Dayhin Tré päätyi yhtyeen edellisen rumpalin Al Sobranten erottua: Billie Joe Armstrong ja Mike Dirnt olivat ihailleet Trén soittotaitoja ja pyysivät hänet mukaan yhtyeeseen.

Green Dayn kappaleista suurimman osan tekee Billie Joe Armstrong, mutta Tré Cool on säveltänyt muun muassa laulut "All By Myself", "Dominated Love Slave", "D.U.I.", "Like A Rat Does Cheese", Billie Joe's Mom ja "Rock and Roll Girlfriend", joka on osa yli yhdeksän minuuttia kestävää "Homecoming" -biisiä. Tré on myös versioinut Youtubessa kuuluisaksi tulleen Chocolate Rain-kappaleen. Green Dayn lisäksi hän on soittanut yhtyeissä The Lookouts (1985–1990), Screeching Weasel, Samiam, Foxboro Hot Tubs ja The Network (2003-). Tré osaa soittaa rumpujen lisäksi muun muassa kitaraa, harmonikkaa ja viulua.

Tré Coolilla on kaksi lasta, Ramona (s. 1995) ja Frankito ("Little Frank", s. 2001), eri avioliitoista. Tré meni ensimmäisen kerran naimisiin vuonna 1995 valokuvaaja Lisea Lyonsin kanssa, mutta avioliitto päättyi kuitenkin eroon. Toisen kerran hän meni naimisiin vuonna 2000 Claudian kanssa, mutta tämäkin avioliitto päättyi eroon. He kuitenkin asuvat edelleen yhdessä Oaklandissa, Kaliforniassa, koska haluavat kasvattaa Frankiton niin, että tällä on molemmat vanhemmat. Eronsa jälkeen Tré on seurustellut lyhytaikaisesti The Donnas -bändin rumpalin Torryn kanssa. Hän on seurustellut Ruri-nimisen naisen kanssa. Tre Cool ja Dena menivät kihloihin 27.4.2011.Tre Cool ja Sara Rose menivät naimisiin 11.10.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]