Toranki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toranki
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Kuusamo
Koordinaatit 65°57′N, 29°12′E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki nimetön oja
Järvinumero 74.031.1.023View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 253,3 m
Pinta-ala 2,26 km²
Rantaviiva noin 8,5 km
Suurin syvyys 7,6 m
Keskisyvyys 2,5 m
Valuma-alue 9,4 km²
Toranki

Toranki on järvi Kuusamon keskustan eteläpuolella ja valtatien 5 itäpuolella. Järveä ympäröivät keskustan eteläosan lisäksi Torangin asuinalue lännessä, Torangintaus etelässä ja Tolpanniemi idässä. Järvi sijaitsee kokonaisuudessaan Kuusamojärveen työntyvässä Tolpanniemessä, ja sen erottaa Kuusamojärvestä vain kapea kannas pohjoisessa sekä Taivallahdenkannas etelässä. Järvi laskee Kuusamojärveen koillisesta pientä ojaa pitkin. Järven pohjois- ja itärannat ovat tiheästi asuttuja, kun taas eteläiset rannat ovat lähinnä maa- ja metsätalousaluetta.

Järven pinta-ala on 2,26 neliömetriä,[1] eikä siinä ole ainoatakaan saarta. Luoteesta järvenselälle työntyvä Pukkisaari on itse asiassa niemi, jota erottaa mantereesta kapea kaivettu oja. Pukkiniemen tyvessä sijaitseva Kuusamon vedenpuhdistamo laskee käsitellyt vedet Torankiin. Järvi on rehevä, ja sitä on pidetty hapekkaana keinotekoisesti[2].

Järven luoteispäässä Munakkapuron suulla sekä kaakkoispäässä on lintutornit. Rannoiltaan eritoten järven kaakkoisosa on ruovikkoista.

Järvi on merkittävä lintuvesi ja siten Natura 2000 -kohde, mutta sitä ei ole suojeltu luonnonsuojelulain nojalla.[3] Järvessä on voimakas särkikanta, ja siellä on suoritettu vähempiarvoisten kalalajien tehopyyntiä vuosina 2001–2005. Vuonna 2005 järveen siirrettiin 200 aikuista haukea.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ympäristölupapäätös, s. 7
  2. Ympäristöluvat Rukan ja Torangin jätevedenpuhdistamoille Kuusamossa 10.11.2006. Pohjois-Suomen ympäristölupavirasto. Viitattu 15.1.2009.
  3. Ympäristölupapäätös, s. 8
  4. Ympäristölupapäätös, s. 10
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.