Tor Högnäs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tor Harald Rafael Högnäs (21. maaliskuuta 1922 Alaveteli - 29. maaliskuuta 1997 Helsinki) oli suomalainen kirjailija ja toimittaja. Koulutukseltaan hän oli sosionomi. Högnäs työskenteli Vasabladetin kirjeenvaihtajana Helsingissä ja avusti ruotsalaista Dagens Nyheteriä ja norjalaista Dagbladetia.

Högnäs tuli tunnetuksi Zavidovo-vuodon yhteydessä 1970-luvun alussa. Tällöin hän kirjoitti Vasabladetiin artikkelin presidentti Urho Kekkosen ja Neuvostoliiton johdon käymistä keskusteluista, joissa käsiteltiin valmisteilla ollutta Suomen ja Euroopan talousyhteisön (EEC) välistä vapaakauppasopimusta. Artikkeli julkaistiin myös Dagens Nyheterissä ja Dagbladetissa. Vuodon tapahduttua Kekkonen katsoi menettäneensä Neuvostoliiton luottamuksen ja ilmoitti eroavansa virastaan seuraavassa presidentinvaalissa, kunnes hänen virkakauttaan jatkettiin vuoden 1973 alussa säädetyllä poikkeuslailla. Högnäs ei ankarasta painostuksestakaan huolimatta koskaan paljastanut, miten hän oli saanut haltuunsa Kekkosen laatiman ja vain erittäin suppealle piirille tarkoitetun salaisen neuvottelumuistion, jota hän oli laajasti − monin paikoin sanatarkasti − siteerannut kirjoittamassaan artikkelissa.

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tapaus Zavidovo (1973, Kauko Holopaisen ja Heikki Jokelan kanssa)
  • Bromarf: vårt bästa arv (1991, toimittajana)
  • Att söka sin väg (1985)
  • Farväl Zavidovo (1986)
  • Korsfararna: en berättelse om fred och krig (1984)
    • Ristiretkeläiset: kertomus rauhasta ja sodasta (suomentanut Risto Mäenpää) (1985)

Ristiretkeläiset käsittelee jatkosotaa. Se on omaelämäkerrallinen kertomus asemasodasta Syvärin lähellä ja Karjalankannaksen suurhyökkäyksestä 1944. Vain yksi teoksen henkilöistä esiintyy oikealla nimellään eli Jalkaväkirykmentti 61:n komentaja Alpo Marttinen.

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.