Tony Zale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Zale
Tony Zale 1940.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Anthony Florian Zaleski
Syntynyt 29. toukokuuta 1914
Gary, Indiana
Kuollut 20. maaliskuuta 1997 (82 vuotta)
Portage
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Nyrkkeilijä
Lempinimi Man of Steel
Pituus 171 cm
Painoluokka keskisarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 87
Voitot 67
– tyrmäysvoitot 45
Tappiot 18
Ratkaisemattomat 2
Ei tuomiota/
mitätöity
0

Tony Zale, oikealta nimeltään Anthony Florian Zaleski, ”Man of Steel”, (29. toukokuuta 191420. maaliskuuta 1997) oli yhdysvaltalainen nyrkkeilijä. Zalen nyrkkeilyuran parhaat vuodet ajoittuivat 1940-luvulle, jolloin hän oli maailman huipulla ja voitti kahdesti keskisarjan maailmanmestaruuden. Ammattilaisurallaan hän otteli 87 ottelua, joista voitti 67 (tyrmäyksellä 44), hävisi 18 ja kaksi päättyi ratkaisemattomaan.

Nyrkkeilyura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zale syntyi Garyssä, Indianassa. Hän työskenteli nuoruudessaan kotikaupunkinsa terästehtaalla ennen kuin ryhtyi ammattilaiseksi vuonna 1934. Terästehtaalla vietetystä ajasta Zale sai myös "Man of Steel" kutsumanimen.[1] Tammikuussa 1940 hän otteli NBA-liiton keskisarjan maailmanmestaria Al Hostakia vastaan, mutta ottelussa ei ollut panoksena titteliä. Zale voitti kamppailun ja pääsi samana kesänä ottelemaan uudelleen Hostakia vastaan, tällä kertaa mestaruudesta. Ottelussa Zale tyrmäsi Hostakin 13. erässä ja voitti mestaruuden. Zale otteli samana vuonna vielä lukuisia muita otteluita ja puolusti seuraavana vuonna mestaruuttaan Steve Mamakosia ja Hostakia vastaan. Vuoden 1941 marraskuussa hän voitti Georgie Abramsin ja sai tämän ansiosta mestaruudelleen kiistattoman tunnustuksen. Seuraavassa ottelussaan helmikuussa 1942 hän hävisi ei-titteliottelussa Billy Connille. Tämän jälkeen hän lähti Yhdysvaltain laivastoon, missä palveli toisen maailmansodan loppuun saakka.

Sodan loputtua 33-vuotias Zale oli yhä yleisesti tunnustettu maailmanmestari. Syyskuussa 1946 hän puolusti mestaruuttaan ensimmäisen kerran Rocky Grazianoa vastaan. Kumpikin ottelija kävi lattiassa kahden ensimmäisen erän aikana ja keskivaiheilla Graziano vaikutti hallitsevan tapahtumia, mutta kuudennessa erässä Zale yllättäen tyrmäsi hänet.[1] Voittonsa ansiosta Zale valittiin muun muassa Ring Magazinen ja amerikkalaisten nyrkkeilytoimittajien taholta vuoden nyrkkeilijäksi.

Graziano ja Zale kohtasivat uudelleen 26. heinäkuuta 1947. Tällä kertaa Graziano voitti tyrmäyksellä kuudennessa erässä.[1] Miesten kolmannessa kohtaamisessa 10. kesäkuuta 1948 Zale tyrmäsi Grazianon jo kolmannessa erässä ja otti mestaruuden takaisin itselleen.[1] Kolmen kuukauden kuluttua Zale puolusti mestaruuttaan Marcel Cerdania vastaan ja hävisi teknisellä tyrmäyksellä viimeisessä erässä. Ottelun jälkeen hän lopetti uransa.

Zale valittiin nyrkkeilyn Hall of Fameen vuonna 1991.[2]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zale kuoli 82 vuoden iässä Parkinsonin taudin seurauksena. Zalella oli myös imusolmukesyöpä.[3]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]