Tony Jackson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Jackson 1910-luvun alussa

Antonio Junius Jackson, joka tunnetaan paremmin nimellä Tony Jackson (25. lokakuuta 188220. huhtikuuta 1921) [1] oli amerikkalainen pianisti ja säveltäjä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Jackson syntyi lokakuussa 1882 New Orleansissa Antonio ja Rachel Jacksonin perheeseen[1]. Jacksonin isä oli entinen orja. Tonylla oli kaikkiaan 6 sisarusta: Andrew (s. 1870), Sarah (s. n.1872), Maria (tai Mariah) (s. n.1874), Ida (s. 1876), Louvina (s. 1878) sekä Prince Albert (s. 1882, k. 1884)[1].

Nuoruudessa Jacksonia kutsuttiin enimmäkseen nimellä Toney. Jackson sairasti epilepsiaa. Lisäksi hän joutui viettämään jo lapsena kovaa elämää. Nämä seikat yhdessä aiheuttivat sen, että Jackson alkoi juoda alkoholia jo teini-iässä. Myöhemmin juominen kehittyi alkoholiongelmaksi, joka osaltaan vaikutti myöhemmin hänen ennenaikaiseen kuolemaansa.

Jackson oli jo nuorena kiinnostunut musiikista. Hän soitti mm. banjoa. 7-vuotiaana hän rakensi cembalon tapaisen soittimen, koska perheellä ei ollut varaa ostaa tai edes vuokrata pianoa[1]. Myöhemmin hän sai harkoitella soittamista naapurin uruilla. Pianoa hän pääsi soittamaan ensi kerran vasta 13-vuotiaana. Jo samana vuonna paikallinen orkesterinjohtaja Adam Olivier järjesti hänelle ensimmäisen työpaikan pianistina saluunassa. Myöhemmin Jackson soitti monissa Storyvillen alueen saluunoissa ja bordelleissa. 15-vuotiaana hän oli jo yksi Storyvillen parhaita pianisteja[1]. 18-vuotiaana hän soitti ammattimaisesti Storyvillen alueella (mm. Basin Streetin varrella sijaitsevissa bordelleissa).

Kesällä 1904 Jackson lähti kiertueelle Whitmanin sisarusten seurueessa, jonka musiikillisena johtajana toimi pianisti ’’’Albert Carroll’’’[1]. Jackson kuitenkin väsyi matkustamiseen ja jätti seurueen Louisvillessa, Kentuckyssä. Vietettyään kaupungissa jonkin aikaa hän tapasi paikallisen muusikon Glover Comptonin ja pianisti Price Davisin, joka oli yksi Louisvillen parhaista soittajista. Loppuvuonna 1904 Jackson palasi takaisin New Orleansiin. Hän soitti vuosina 1906–1912 etupäässä Frank Earlyn omistamassa kahvilassa[1]. Vuosina 1905–1909 hän matkusti ajoittain Chicagoon.

Jackson muutti pysyvästi Chicagoon 1912. Hän palasi vielä New Orleansiin järjestämään äitinsä hautajaiset 1913 ja vietti jonkin aikaa kaupungissa, mutta palasi sitten lopullisesti Chicagoon. Vuonna 1915 Jacksonin sisar Ida, toinen sisar Maria ja tämän aviomies muuttivat Chicagoon[1]. Jackson jakoi asunnon heidän kanssaan loppuelämänsä ajan.

Vuonna 1916 Jackson soitti Pekin Café –nimisessä kahvilassa[1]. Siellä hän tutustui pianisti Joe Jordaniin. Pekin Cafén lisäksi Jackson soitti Chicagon vuosinaan De Luxe-nimisessä kahvilassa. Hän työskenteli mm. Shelton Brooksin ja Glover Comptonin kanssa. [1] Elokuussa 1919 Jackson joutui pidätetyksi murhasta epäiltynä, mutta hänet todettiin syyttömäksi ja vapautettiin[1]. Viimeisinä vuosinaan Jackson kärsi todennäköisesti syfiliksen oireista[1]. Lisäksi hänellä oli maksakirroosi [1]. Näihin sairauksiin Jackson kuoli 20. huhtikuuta 1921 Chicagossa. Hänet haudattiin Oakwoodsin hautausmaalle[1].

Jackson oli myös hyvä laulaja. Hän kykeni laulamaan jopa oopperaa[1]. Blueslaulaja Alberta Hunter on kertonut, että Jackson oli taitava pianisti ja säveltäjä. Hunterin mukaan Jackson kykeni säveltämään kappaleen valmiiksi muutamassa minuutissa[1]. Silti Jacksonilta on säilynyt vain muutamia sävellyksiä. Hän myi useita kappaleita toisille säveltäjille ja sävellyksiä jopa varastettiin. Useita hänen säveltämiään kappaleita on kadonnut. Säilyneistä kappaleista kuuluisin on Pretty Baby, jonka ensimmäisen version hän sävelsi vuonna 1912[1]. Gus Kahn ja Egbert Van Alstyne kuulivat kappaleen Jacksonin soittamana ja auttoivat muokkaamaan (mm. sanoitusta muutettiin) sen julkaisukuntoon vuonna 1916, jolloin Jerome H. Remickin musiikkikustantamo julkaisi kappaleen[1]. Kappaleen alkuperäiset sanat ovat kadonneet, mutta kappaleen nimen arvellaan viittaavan Jacksonin tuolloiseen miespuoliseen rakastajaan. [2] (Jacksonin tiedetään olleen homoseksuaali.)

Jackson ei koskaan levyttänyt. Hänen soittotyylistään on kuitenkin vaikutteita havaittavissa sellaisten pianistien kuin Jelly Roll Morton, Clarence Williams ja Steve Lewis soittotyylissä.

Syntymäaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jacksonin syntymäajaksi on perinteisesti annettu 5. kesäkuuta 1876, mutta tieto on osoittautunut vääräksi. Tosiasiassa 5. kesäkuuta 1876 syntyi hänen vanhempi sisarensa Ida [1]. Yhdysvaltain väestönlaskennan tiedot vuodelta 1900 ilmoittavat Tony Jacksonin syntymän ajankohdaksi lokakuun 1882[1]. Jacksonin veli Prince Albert kuoli 14 kuukauden iässä tammikuussa 1884, minkä perusteella ragtime-asiantuntija Bill Edwards on esittänyt Tony Jacksonin syntyneen kaksosena[1].

Sävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Pretty Baby" (1916) yhdessä Egbert Van Alstynen ja Gus Kahnin kanssa
  • "I’ve Been Fiddle-ing" (1917) yhdessä Egbert Van Alstynen ja Gus Kahnin kanssa
  • "Some Sweet Day" (1917)
  • "Why Keep Me Waiting So Long?" (1917)
  • "(Don't Leave Me in the) Ice and Snow" (1917)
  • "Take Me Into Your Heart" (1918) Bill Haskinsin kanssa
  • "I'm Cert'n'y Gonna See 'Bout That" (1921)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u http://perfessorbill.com/comps/tjackson.shtml Tony Jacksonin elämäkerta ja sävellykset Bill Edwardsin ragtime-sivustolla (englanniksi) Viitattu 19.8.2012
  2. The Advocate 11.10.2005, p. 50 book.google.fi-sivustolla (englanniksi) Viitattu 19.8.2012