Tontut (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tontut / Taavi-tontun huikeat seikkailut
David el Gnomo / La llamada de los gnomos
Tyyli seikkailu, fantasia, animaatio
Kestoaika 23 min
Luoja(t) Wil Huygen
Alkuperämaa  Espanja
Verkko Espanja TVE
Suomi Yle TV2
Esitetty Suomi 1998-1999
Espanja 19. lokakuuta 1985 – 19. huhtikuuta 1986
Jaksoja 52
(Luettelo jaksoista) (Suomessa esitetty sarja)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja: Sallittu
Tuotanto
Ohjaaja(t) Luis Ballester
Käsikirjoittaja(t) Claudio Biern Boyd
Wil Huygen
Rien Poortvliet
Ernest Reid
Tuotantoyhtiö(t) BRB Internacional
IMDb

Tontut (esp. David el gnomo, engl. The World of David the Gnome) on espanjalaisen BRB Internacionalin tuottama piirrossarja. Sarja luotiin Espanjassa, mutta sen animoinnista vastasi kanadalainen Cinar-studio, nykynimeltään Cookie Jar Group.

Sarja pohjautuu Wil Huygen kirjoittamiin ja Rien Poortvlietin kuvittamiin teoksiin Suuri tonttukirja ja Tonttujen kutsu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisten 26 jakson päähenkilönä on lääkäritonttu Taavi, joka kiertää metsissä auttamassa eläimiä ratsastaen Viuhu-ketulla. Lopuissa 26 jaksossa sarjan päähenkilöinä ovat tuomaritonttu Klaus ja hänen apulaisensa Danny. He kiertävät sovittamassa ongelmia ympäri maata Henri-joutsenen selässä.

Tontut ovat 15 senttimetriä pitkiä ja painavat 250-300 grammaa. Sarjassa esitellään muun muassa metsätonttuja, särkkätonttuja, puutarhatonttuja, maalaistonttuja, kotitonttuja ja Siperian tonttuja. Tonttujen elinikä on tasan 400 vuotta. On olemassa kuitenkin muutamia tapauksia, jotka ovat eläneet yli 400 vuotta.

Tontut elävät pareittain kodikkaissa luolissa tai koloissa puiden alla, seuranaan pari hiirtä. Ruokavalioltaan tontut ovat kasvissyöjiä. Tontuilla on voimat telepatiaan ja mielenhallintaan. Tontut tervehtivät ja osoittavat huomiota toisilleen hieromalla neniään yhteen. Tontut voivat saada lapsia vain kerran elämässään ja aina kerrallaan kaksoset.

Tonttujen pahimpia vihollisia ovat peikot; ne ovat pahansuopia ja kömpelöitä olentoja, jotka tekevät harmia metsän asukkaille.

Tontut kritisoivat usein ihmisiä eläinten ja luonnon tuhoamisesta, sekä vähättelevät materialistista yhteiskuntaa, vaikkakin ainakin osalla tontuista on myös ihmisystäviä. Tontut varjelevat myös kieltään; ainoa tonttujen kielen sana, jonka ihminen saa lausua, on "Slitzweitz", mikä on hyvän yön toivotus.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Taavi-tonttu: Taavi on Timo-tontun poika Uppsalasta. Taavi on 399 vuotta vanha, mikä tekee hänestä yhden vanhimmista tontuista (useimmat tontut eivät elä yli 400 vuotta). Pitkästä iästä huolimattaan Taavi on hyvässä kunnossa. Taavi on lääkäri, ja hän käyttää tietotaitoaan, kuten hypnoosia ja akupunktiota parantaakseen potilaitaan, kuten metsän eläimiä tai muita tonttuja. Taavi on myös lintujen hyvä ystävä, joten aina kun hän viheltää, linnut saapuvat hänen luokseen tarjoten kyytiä. Pitkillä matkoilla hän matkustaa kettuystävänsä Viuhun selässä.
 • Liisa-tonttu: Liisa on Taavin vaimo ja hän on samanikäinen kuin Taavi. Heillä on kaksi lasta. Liisa vastaa perheen kotitöistä ja auttaa välillä Taavia hänen seikkailuissaan.
 • Kaarlo-tonttu: Kaarlo on Taavin ja Liisan poika.
 • Lilli-tonttu: Lilli on Taavin ja Liisan tytär.
 • Susanna-tonttu: Susanna on tyttötonttu, joka on kaikkein nuorin. Taavin ja Liisan lapsenlapsi.
 • Viuhu-kettu: Viuhu on Taavin paras ystävä. Se asuu metsässä ja on aina valmiina kuljettamaan Taavia selässään. Viuhulle on ominaista sen juoksunopeus.
 • Klaus: Tuomaritonttu.
 • Danny: Klausin oppipoika.
 • Henri: Klausin ja Dannyn joutsenystävä.
 • Roosa: Dannyn tyttöystävä.
 • Julia: Klausin kaksossisar.
 • Peikot: Peikot ovat tonttujen pahimpia vihollisia. Molemmissa sarjoissa pääantagonisteina toimivat Mölli, Mörö, Lörö ja Jörö, jotka ovat peikoista ilkeimpiä. Peikot keksivät aina likaisia temppuja tonttujen kiusaksi, mutta eivät ole varsin älykkäitä, joten niitä on helppo huijata. Peikkojen suurin heikkous on se, että ne eivät siedä auringon valoa, joka saa ne muuttumaan kiveksi.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luettelo televisiosarjan Tontut jaksoista

Suomessa esitetty sarja koostuu tuotannollisesti kahdesta eri sarjasta: vuonna 1985 valmistuneesta David el Gnomo sekä vuonna 1987 valmistuneesta La llamada de los gnomos. Golden Voice dubbasi sarjan jaksot 1-4 suomeksi VHS-julkaisua varten[1], mutta myöhemmin sarjaa esitettiin uudelleen dubattuna Ylellä. Yle esitti sarjan ensimmäisen jakson ensikertaa TV2-kanavalla 9.10.1998.[2]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Alkuperäinen Golden Voicen dubbaus (1989) Ylen dubbaus (1998-1999)
Kertoja Teófilo Martínez Ulla Ollikainen Jarmo Heikkinen jaksot 1-26
Rauno Ahonen jaksot 27-52
Taavi
(Golden Voicen dubbauksessa Taavetti)
José María Cordero Rainer Kaunisto
Liisa Matilde Conesa Kaija Kiiski
Viuhu
(Golden Voicen dubbauksessa Repo)
Ramón Langa Erkki Murto
Mölli
(Golden Voicen dubbauksessa Olli)
Paco Hernández Erkki Saarela jaksot 1-26
Vesa Mäkelä jaksot 27-52
Lörö
(Golden Voicen dubbauksessa Pat)
Ángel Egido Pertti Nieminen Ari-Matti Hedman
Mörö
(Golden Voicen dubbauksessa Pot)
Manuel Peiró Rauno Ahonen
Jörö
(Golden Voicen dubbauksessa Huupi)
José Moratalla Erkki Murto Jarmo Koski
Klaus Tom Pöysti
Danny Petteri Summanen
Roosa Emilia Pokkinen
Sivurooleissa Ulla Ollikainen
Erkki Murto
Pertti Nieminen
Inkeri Kivimäki
Anna-Maija Valonen
Titta Jokinen
Vesa Mäkelä

Ylellä esitetyn, suomenkielisen version on ohjannut Anne Nádasi[3]. Sarjan tunnusmusiikit kyseisessä versiossa esittävät Anja, Timo, Taija ja Tuulevi Tyrväinen.

Suomessa julkaistut kotivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tonttu - David the Gnome:
80-luvulla julkaistu VHS-kasetti, joka sisälsi sarjan neljä ensimmäistä jaksoa suomeksi dubattuina. Ääninä Golden Voicen ääninäyttelijät.[4]

Tontut: Taavi-tontun huikeat seikkailut:
Ensimmäisen sarjan jaksoista 1, 6, 8, 9, 11, 14 ja 25 koostettu elokuva. Julkaistu VHS:lle ja DVD:lle suomeksi dubattuna. Ääninä samat näyttelijät, kuin Ylen dubbauksessa.

Tontut: Tonttujen ikimuistoiset matkat:
Toisen sarjan jaksoista koostettu elokuva. Julkaistu VHS:lle ja DVD:lle suomeksi dubattuna. Ääninä samat näyttelijät, kuin Ylen dubbauksessa.

Tontut: Seikkailut lumessa:
Toisen sarjan jaksoista koostettu elokuva. Julkaistu VHS:lle ja DVD:lle suomeksi dubattuna. Ääninä samat näyttelijät, kuin Ylen dubbauksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Alkuperäinen VHS-julkaisu fixgalleria.net. Viitattu 16.9.2015.
 2. TV2 Perjantai 9.10.98 Päivän ohjelmatiedot 091098 YLE/tied files.mpoli.fi. Viitattu 13.5.2015.
 3. Sarjan lopputekstit youtube.com. Viitattu 16.9.2015.
 4. Tonttu VHS fixgalleria.net. Viitattu 16.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]