Tongan kulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tongan kulttuuri perustuu pääosin polynesialaisiin perinteisiin ja kalastamiseen. Myös kristinusko on vaikuttanut paikalliseen kulttuuriin merkittävästi sen jälkeen kun eurooppalaiset saapuivat Tongaan.

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan taide

Tongan taide on samantapaista kuin muissa Tyynenmeren valtioissa. Tunnetuimpia tongalaisia taiteenlajeja on muun muassa ngatu-niminen kudonta.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan musiikki

Tongan musiikista ajalta ennen eurooppalaisten saapumista saarille ei tiedetä paljon. Lali-nimisen huilun arvellaan olleen olemassa jo silloin. Joitakin vanhoja tongalaisia tansseja, kuten ulaa, 'otuhakaa ja me'etu'upakia, esitetään vieläkin. Tongalainen populaarimusiikki ei ole juuri saanut suosiota saarten ulkopuolella.

Ruoka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan ruoka

Tongan perinteisiin ruokalajeihin kuuluu lihaa sekä erilaisia vihanneksia ja hedelmiä. Perinteisiä tongalaisia ruokalajeja ovat lu-pulu, lu sipi, otai, to'okutu ja vai siaine.

Tongan kansallisjuoma on kava, joka valmistetaan kava-kasvin juurista. Juoma on "piimämäistä" ja hieman jauhoisen mutta silti miellyttävän makuista. Juomalla on lievä päihdyttävä vaikutus, mutta ei kuitenkaan samantapainen kuin alkoholilla. Juoma rentouttaa ja vähän väsyttääkin. Kava on laillinen nautintoaine. Tongalaisilla on tapana kokoontua viettämään silloin tällöin iltaa kitaroiden, hyvien ystävien ja kavan parissa.

Huom. kavaa ei pidä sekoittaa espanjalaiseen Cavá:n, joka on espanjalainen kuohuviini.

Vaatetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan vaatteet

Useimmat tongalaiset käyttävät yhä perinteisiä asuja. Vasta viime aikoina on länsimaalainen pukeutuminen alkanut tulla suosioon. Hautajaisissa miehillä on tapana pitää mustia vaatteita.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan urheilu

Tongalla yleisiä urheilulajeja ovat rugby ja jalkapallo. Valtiolla on oma rugby-joukkueensa.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan uskonto

Tongassa on kaksi suurinta uskontoa. Free Wesleyan -kirkkoon kuuluu noin 30 000 tongalaista. Heidän joukossaan on Tongan kuningas Taufa’ahau Tupou IV ja suurin osa kuningasperheestä. Mormoneja tongalaisista on 48 767.

Juhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan juhlat

Tongalla vietettävät juhlat perustuvat kristinuskoon. Pääsiäistä vietetään 10.-13. huhtikuuta. Omia juhlapäiviä Tongalla ovat kruununprinssin syntymäpäivä (4.5.), itsenäisyyspäivä (4.6.), kuninkaan syntymäpäivä (4.7.), perustuslakipäivä (4.11.) ja tupou (4.12.). Tongalla vietetään myös niin sanottua Anzac-päivää.

Festivaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tongan festivaalit

Tongalla vietettäviä festivaaleja ovat muun muassa: