Tommy Ladnier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas J. ”Tommy” Ladnier
Ladnier.png
Henkilötiedot
Syntynyt28. toukokuuta 1900
Florence, Louisiana, Yhdysvallat
Kuollut4. kesäkuuta 1939 (39 vuotta)
Geneva, New York
Muusikko
Aktiivisena 1917–1939
Tyylilajit klassinen jazz
Soittimet trumpetti, kornetti
Levy-yhtiöt ParamountView and modify data on Wikidata

Thomas James ”Tommy” Ladnier (28. toukokuuta 19004. kesäkuuta 1939)[1] oli yhdysvaltalainen jazz-trumpetisti ja -kornetisti.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy Ladnier syntyi 28. toukokuuta 1900 Florencessa, Louisianassa.[1] Hän vietti nuoruutensa New Orleansissa. [1] Hän oppi jo nuorena soittamaan trumpettia ja aloitti aktiivisen soittamisen jo New Orleansissa asuessaan. Hän sai soittoonsa musiikillisia vaikutteita Bunk Johnsonilta ja King Oliverilta.[2] Vuonna 1917 Ladnier muutti Chicagoon, jossa esiintyi kiertävän orkesterin mukana.[3] Vuonna 1921 hän muutti St. Louisiin, jossa työskenteli Charlie Creathin ja Fate Marablen kanssa. [3]

Musiikillinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladnierin varsinainen aktiiviura käynnistyi hänen palattuaan takaisin Chicagoon. Hän teki siellä ensimmäiset levytyksensä soitettuaan syksyllä 1923 jonkin aikaa kornettia Ollie Powersin orkesterissa.[4] Vuonna 1924 Ladnier soitti kornettia Lovie Austinin Blues Serenaders -yhtyeessä ja teki Austinin kanssa joitakin levytyksiä.[5] Vuosina 1924–1925 hän soitti Joe Oliverin orkesterissa.

Vuonna 1925 Ladnier matkusti kiertueelle Eurooppaan, jossa esiintyi Sam Woodingin kanssa. Seuraavana vuonna hän palasi takaisin New Yorkiin ja liittyi Fletcher Hendersonin orkesteriin, jossa toimi ykköstrumpetistina. Vuonna 1928 Ladnier matkusti Woodingin kanssa toista kertaa Eurooppaan ja hän viipyi kiertueella vuoteen 1929. Palattuaan takaisin Yhdysvaltoihin hän soitti vuonna 1930 Benny Peytonin ja Noble Sisslen orkestereissa.[3]

Vuonna 1932 Ladnier johti yhdessä Sidney Bechet’n kanssa The New Orleans Feetwarmers –nimistä orkesteria.[3] Orkesteri myös levytti kyseisenä aikana. Taloudellinen lamakausi kuitenkin johti orkesterin toiminnan päättymiseen. Ladnier vetäytyi tämän jälkeen muutaman vuoden ajaksi pois musiikkialalta. Hänellä oli vuosina 1933–1934 oma vaatetusliikkeensä New Yorkissa, mutta se ei osoittautunut kannattavaksi. Vuosina 1935–1937 Ladnier johti omia orkestereitaan ja esiintyi pääasiassa paikallisesti New Jerseyn ja Connecticutin alueella. Tuona aikana hänet käytännössä unohdettiin lähes kokonaan.

Ladnier löydettiin uudestaan vasta vuonna 1938. Saman vuoden lopulla hän teki viimeiset levytyksensä Sidney Bechet’n ja Mezz Mezzrowin kanssa.[3] Hän kuoli sydänkohtaukseen 4. kesäkuuta 1939 Genevassa, New Yorkissa.[1] Hänet haudattiin Frederick Douglass Memorial Parkin hautausmaalle, Richmondiin, New Yorkiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Allmusic.com: Tommy Ladnierin elämäkerta ja levytyksiä (englanniksi)
  2. a b http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=48059009 Tommy Ladnierin hauta. Find A Grave. (englanniksi)
  3. a b c d e http://www.redhotjazz.com/Ladnier.html Lyhyt elämäkerta Redhotjazz.comin sivustolla (englanniksi)
  4. http://www.redhotjazz.com/ophs.html Tietoa Ollie Powersin Harmony Syncopators –orkesterin levytyksistä Chicagossa syyskuussa 1923 (Redhotjazz.comin sivustolla) (englanniksi)
  5. http://www.redhotjazz.com/la1.html Lovie Austin and her Blues Serenaders: luettelo kokoonpanon levytyksistä (Redhotjazz.comin sivustolla) (englanniksi)