Tommy Hellsten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hellsten vuonna 2019.

Tommy Mauritz Hellsten (s. 23. syyskuuta 1951 Loviisa)[1] on suomalainen luterilainen teologi, terapeutti, luennoitsija, kouluttaja ja kirjailija.

Hellsten on kirjoittanut useita elämäntaidollisia teoksia, joiden materiaalina hän on käyttänyt itsensä, omaistensa ja potilaittensa elämiä. Hellsten puhuu äidinkielenään ruotsia mutta kirjoittaa enimmäkseen suomeksi[2] ja luennoi myös englannin kielellä.

Hellstenin tunnetuimpia teoksia ovat Virtahepo olohuoneessa (1991), joka on julkaistu Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Virossa ja Hollannissa sekä Saat sen mistä luovut (2000), joka on ilmestynyt Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kreikassa, Portugalissa ja Kiinassa. Uudempia Tommy Hellstenin teoksia ovat Enää en pelkää (2019) ja Ihmisen näköinen elämä (2020).

Hellsten on yksi Tommy Hellsten -instituutin omistajista ja perustaja.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hellsten valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1982[3]. Hän toimi Kalliolan kuntoutusklinikan johtavana sosiaalityöntekijänä 1984–1985 ja Vantalan yksikön johtajana Nurmijärvellä 1985–1991[3].

Tommy Hellsten -instituutti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy Hellsten -instituutin omistaa vuonna 1991 perustettu perheyritys Addicta Oy Ab. Yritys perustettiin hallinnoimaan Tommy Hellstenin kustannussopimuksia sekä terapia- ja tilausluentotoimintaa Virtahepo olohuoneessa -teoksen julkaisemisvuonna. Tommy Hellsten -instituutti on järjestänyt terapeuttisen työhön, yhteisöllisen valmentamisen ammattiin ja ammatilliseen lisäkoulutukseen tähtäävään läsnäolo- ja kohtaamistaitojen koulutusta vuodesta 2007 alkaen. Koulutuksesta valmistuneet toimivat Ihminen tavattavissa -terapeutteina tai aiemmassa ammateissaan myös kohtaamistaitojen ammattilaisina.

Vuonna 2007 yritys käynnisti Ihminen tavattavissa koulutusohjelman, jonka tarkoituksena on vaalia nyky-yhteiskunnassa uhanalaiseksi joutunutta ihmisyyttä. Ainutlaatuinen koulutuskonsepti perustuu Tommy Hellstenin yli 30 vuoden elämäntyöhön ja tarpeeseen siirtää hänen osaamisensa tuleville sukupolville. Koulutusohjelman ensimmäisinä vuosina kouluttajina toimivat Tommy Hellstenin lisäksi Irene Kristeri. Koulutuksen edetessä kehitykseen vaikutti vahvasti myös vuoteen 2017 saakka Tommyn rinnalla hänen puolisonsa, psykosynteesiterapeutti Carita Hellsten. Ohjelman koulutusjohtajana toimii Tommyn vanhin poika, psykologi Mathias Hellsten ja kouluttajana Tommy Hellstenin sisar, psykosynteesiterapeutti, symbolidraamaohjaaja Chris-Marie Hellsten-Törnroos. Vahvaa koulutus- ja liiketoiminnallista osaamista hankitaan myös perheen ulkopuolelta.

Ihminen tavattavissa -ohjelma on koulutusohjelma, josta valmistuneet tarjoavat valtakunnallisesti terapiapalveluja ja työyhteisöpalveluja. Ohjelmasta valmistuneiden terapeuttien palvelut madaltavat avun hakemisen kynnystä sekä tukevat ihmisiä ja työyhteisöjä sisäiseen kasvuun ja oman identiteetin löytymiseen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hellsten on leski. Hänen vaimonsa Carita Hellsten kuoli verenmyrkytykseen kesällä 2017.[4][5][6] Hellstenillä on kaksi poikaa, syntyneet 1978 ja 1984 sekä vuonna 1981 syntynyt tytär. Lapsenlapsia Hellstenillä on neljä[3].

Hellsten asui pitkään Porvoossa, mutta vuonna 2023 Hellsten muutti syntymäkaupunkiinsa Loviisaan sinne rakennuttamaansa omakotitaloon, joka ennen muuttoa oli ollut yksi Loviisan asuntomessuilla esitellyistä kohteista[7]. Hellsten on kertonut olevansa sinkku.[8] Aikaisemmin hän asui Porvoossa.[3].

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carita Hellstenin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalevi Virtasen kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]