Tommy Cooper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tommy Cooperin muistopatsas Caerphillyssä Walesissa (James Done).

Thomas Frederick ”Tommy” Cooper (19. maaliskuuta 1921 Caerphilly, Wales, Iso-Britannia15. huhtikuuta 1984 Lontoo) oli brittiläinen koomikko ja taikuri, jonka ohjelmistoon kuuluivat taidokkaasti epäonnistuvat taikatemput sekä päähineenä punainen fetsi.

Tommy Cooper syntyi Walesissa sotilasisän poikana, mutta perhe muutti Devoniin, kun Tommy oli kolmivuotias. Poika oppi siellä Länsi-Englannin murteen, joka sittemmin kuului osana hänen esityksiinsä. Kahdeksanvuotiaana Tommy sai tädiltään taikurin välineet ja innostui harjoittelemaan temppuja.

Koulun jälkeen Tommy Cooper työskenteli laivanrakentajana, ja toisessa maailmansodassa hän palveli ratsusotilaana Egyptissä. Sittemmin hän liittyi viihdytysjoukkoihin. Fetsin käytön hän omaksui sattumalta Egyptissä, kun hän oli unohtanut hellekypärän, jota sketsissä tarvittiin, ja nappasi ohi kulkeneelta tarjoilijalta fetsin päähänsä.

Vapauduttuaan sotilaspalveluksesta Cooper lähti viihdealalle vuonna 1947 ja alkoi esiintyä teattereissa. Vaikka hänen esityksensä perustuivat epäonnisiin taikatemppuihin, hän oli itse asiassa taitava taikuri ja The Magic Circle -järjestön jäsen. Televisioesiintymiset BBC:ssä tekivät hänestä kuuluisan, ja hän alkoi esiintyä omissa ohjelmissaan, joihin kuuluivat muiden muassa It's Tommy Cooper kaudella 1969–1970 ja Cooper's Half Hour 1980-luvulla.

Tupakointi ja alkoholi rasittivat Cooperin terveyttä, ja hän sai sydänkohtauksen vuonna 1977 esiintyessään Roomassa. Vuonna 1980 Thames Television peruutti hänen TV-sarjansa, ja sen jälkeen hän esiintyi vierailijana eri viihdeohjelmissa.

Vuonna 1984 Cooper sai sydänkohtauksen ja kuoli suorassa TV-lähetyksessä yleisön edessä Her Majesty's Theatressa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo Gwen Cooper (o.s. Henty) ja heidän kaksi lastaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]