Tom Fitzgerald

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Fitzgerald
Henkilötiedot
Syntynyt28. elokuuta 1968 (ikä 55)
Billerica, Massachusetts, USA
Kansalaisuus  Yhdysvallat
Jääkiekkoilija
Pelipaikka oikea laitahyökkääjä
Maila oikea
Pituus 183 cm
Paino 87 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 1988–2006
Aik. seurat New York Islanders
Florida Panthers
Colorado Avalanche
Nashville Predators
Chicago Blackhawks
Toronto Maple Leafs
Boston Bruins
NHL-varaus 17. varaus, 1986
New York Islanders

Thomas James Fitzgerald (s. 28. elokuuta 1968) on yhdysvaltalainen entinen jääkiekkoilija, joka pelasi 17 kauden ajan NHL:ssä ja AHL:ssä. Nykyään hän toimii Pittsburgh Penguinsin apulaistoimitusjohtajana. Hän oli Pittsburghin apuvalmentaja joukkueen voittaessa Stanley Cupin vuonna 2009.

Pelaajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fitzgerald pelasi collegekiekkoa Providence Collegessa, josta hänet varattiin ensimmäisellä kierroksella 17. pelaajana New York Islandersiin vuoden 1986 varaustilaisuudessa. Hänen ammattilaisuransa alkoi vuonna 1988 Islandersin farmijoukkue Springfield Indiansissa, jossa hän voitti vuonna 1990 Calder Cupin.

Fitzgerald pelasi viisi kautta Islandersissa. 2. toukokuuta 1993 hänestä tuli NHL:n historian ensimmäinen pelaaja, joka onnistui tekemään kaksi alivoimamaalia saman jäähyn aikana tai edes samassa ottelussa. Hänet varattiin Florida Panthersiin ensimmäisenä vuoden 1993 laajennusvarauksessa. Vaikka Fitzgerald oli puolustava hyökkääjä, hän oli yksi Floridan eniten maaleja tehneistä pelaajista joukkueen vuoden 1996 Stanley Cup -jahdissa. Samoissa pudotuspeleissä hän teki ratkaisevan maalin itäisen konferenssin finaaleiden seitsemännessä ottelussa Pittsburgh Penguinsia vastaan.

Fitzgerald kaupattiin vuonna 1998 Colorado Avalancheen ennen kuin hänet valittiin toisen kerran laajennuvarauksessa Nashville Predatorsiin. Fitzgerald nimettiin Nashvillen ensimmäiseksi kapteeniksi ja hän pysyi joukkueessa neljän kauden ajan. Tämän jälkeen hän on pelannut Chicago Blackhawksissa ja Toronto Maple Leafsissa. Torontossa Fitzgerald ja hänen joukkuetoverinsa Gary Roberts saavuttivat molemmat tuhannen ottelun merkkipaalun samana päivänä 13. tammikuuta 2004.[1]

Kesällä 2004 Fitzgerald siirtyi vapaana agenttina Boston Bruinsiin, jossa pelasi heinäkuuhun 2006 asti. Tällöin Boston jätti uusimatta Fitzgeraldin sopimuksen ja syyskuussa hän ilmoitti lopettavansa NHL-pelaajauransa 17 pelatun kauden jälkeen.

Heinäkuussa 2020 Fitzgeraldista tuli New Jersey Devilsin vakituinen toimitusjohtaja.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tom Fitzgerald (ice hockey)