Tom Collins

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Collins kööpenhaminalaisessa baarissa.

Tom Collins on klassinen, long drink -tyyppinen drinkki. Alkuperäinen versio tehdään 'Old Tom' -ginistä, sitruunamehusta, sokerista ja soodavedestä. Vaihtamalla käytettyä alkoholia siitä saadaan tehtyä useita muunnelmia.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Tom Collins mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1876 amerikkalaisen baarimestari Jerry Thomasin kirjoittamissa resepteissä[1], mutta samanlaisia giniä, sitruunamehua ja sokeria sisältäviä juomasekoituksia on nautittu vuosikymmeniä aiemmin. Se sai luultavasti nimensä 'Old Tom' -ginistä, joka oli makeampaa kuin useimmat nykyiset ginit, mutta ei niin makeaa kuin hollantilainen genever. Drinkin välitön edeltäjä oli 'John Collins', ja mm. International Bartenders Association käyttää edelleen tuota nimeä versiosta, jossa käytetään dry giniä.

Resepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IBA:n virallinen Tom Collins -reseptissä on 3 osaa giniä, 2 osaa sitruunamehua, 1 osa sokerisiirappia ja 4 osaa soodavettä.[2]

Gini, mehu ja sokeri sekoitetaan korkeassa lasissa jäiden kanssa, ja lasi täytetään soodavedellä. Koristeeksi laitetaan sitruunaviipale ja maraschinokirsikka.[2]

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gaz Regan: The Tom Collins and the John Collins: A Discussion Ardent Sprits bartender bulletin. Arkistoitu . Viitattu 6.7.2022. (englanniksi)
  2. a b John Collins International Bartenders Association. Viitattu 6.7.2022. (englanniksi)