Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist
Kehittäjä Ubisoft
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, Nintendo eShop, Ubisoft Store ja Microsoft Store
Tuottaja Jade Raymond
Pelisarja Splinter Cell
Pelimoottori Unreal Engine 2.5
Julkaistu
Lajityyppi toimintaseikkailu, hiiviskely, kolmannen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 18
USK 18
Alusta PlayStation 3, Wii U, Windows, Xbox 360
Jakelumuoto Optinen levy, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist on Ubisoftin kehittämä ja julkaisema hiiviskelypeli. Peli on julkaistu vuonna 2013 PlayStation 3-, Wii U-, Microsoft Windows- ja Xbox 360 -alustoille.

Peli on Splinter Cell -sarjan osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta Third Echelonin hajoamisen jälkeen Sam Fisher rupeaa työskentelemään hänen ystävänsä Victor Costen johtamalle Paladin 9 Securitylle. Kun hän on komennuksella Andersenin lentotukikohdassa Guamissa, terroristit hyökäävät sinne, teloittavat komentajan, tappavat satoja sotilaita sekä haavoittavat Costea vakavasti. Insinööreiksi (The Engineers) kutsuttu ryhmittymä julistautuu hyökkäyksen tekijäksi, ja julistaa myös aloittavansa viikoittaisia "mustan listan" hyökkäyksiä Yhdysvaltoja vastaan, kunnes se kutsuu ulkomailla olevat joukkonsa takaisin. Yhdysvaltain presidentti Caldwell määrää Samin ja hänen kollegansa – teknologia-asiantuntija Charlie Colen, CIA-agentti Isaac Briggsin ja teknologia-analyytikko Anna Grímsdóttirin – vastaperustettuun Fourth Echeloniin, uuteen huippusalaiseen terrorisminvastaiseen erikoisjoukkojen yksikköön, joka toimii Paladin-nimisestä sotilaslentokoneesta käsin.

Fourth Echelon selvittää Guamin hyökkäyksessä käytettyjen aseiden alkuperän Benghazissa toimivaan asekauppias Andriy Kobiniin, joka oli Samin entinen kohde. Hänen kauttaan ryhmä jäljittää hänen aseidensa ostajan Irakiin, jossa Sam saa tietää Insinöörien johtajan olevan entinen MI6-agentti Majid Sadiq. Kun Sam saa tietää seuraavan mustan listan hyökkäyksen kohdistuvan Chicagoon, hän hiiviskelee hyökkäyspaikalle ja estää bioaseen levittämisen kaupungin juomaveteen. Fourth Echelon jäljittää tavarantoimittajan Iraniin sidoksissa olevaan palkkasoturivälittäjä Reza Nouriin, jonka Sam hakee Paraguaysta enne kuin Iranin Qods-joukkojen kommandoryhmä ehtii tappaa hänet. Fourth Echelon löytää Nourin vapaaehtoisesti antamien tietojen avulla todisteita, jotka yhdistävät Insinöörit iranilaiseen organisaatioon. Kun Sam etsii lisää todisteita tämän tueksi Qods-joukkojen päämajassa Teheranissa, hän kuitenkin saa selville Insinöörien syyttäneen Irania valheellisesti iskuista lisätäkseen iranilaisten ja Yhdysvaltojen välistä jännitettä.

Sam ja Briggs onnistuvat estämään hyökkäyksen Philadelphiaan, mikä pakottaa Insinöörit tekemään yhden iskun päivässä. Tämän jälkeen Sam ja Briggs matkaavat Guantanamo Bayn vankileirille, kun Fourth Echelon saa tietää Nourin antavan vääriä tietoja CIA:lle lisätäkseen Yhdysvaltojen ja Iranin välistä jännitettä. Nourin kuulustelussa paljstuu, että Sadiq pyrki harhauttamaan Yhdysvaltoja kaakkoisrannikoiden öljyvarantoihin kohdistuvasta iskusta.

Sam joutuu suojaamaan Paladinia, kun Sadiq lähettää joukkojaan Fourth Echelonin kimppuun, mikä mahdollistaa Enisinööreille kaapatun tankkerin käyttämiseen Sabine Passin öljynjalostamoon kohdistuvassa iskussa. Paladinin suojelemisen ja tulitaistelun jälkeen Sam saa tietää, että hyökkäysten tarkoitus oli pakottaa Yhdysvaltain presidentti ottamaan käyttöön toimet, joilla turvataan valtion toiminnan jatkuvuus katastrofien varalta. Sadiq pyrki varastamaan valtion asiakirjat järjestämällä niiden siirron turvalliseen bunkkeriin Denverin kansainvälisen lentokentän alla kun toimet on otettu käyttöön.

Vastoin presidentti Caldwellin käskyjä Fourth Echelon tukeutuu bunkkeriin kun Sadiqin agentit kaappaavat sen, henkilökunta kuten puolustusministeri mukaan lukien. Ennen kuin puolustusministeri taipuu kidutuksen alla ja antaa tiedostot Sadiqille, Briggs tappaa hänet, mutta Briggs otetaan panttivangiksi ja muu henkilökunta ihmiskilviksi. Panttivangiksi naamioitunut Sam auttaa Delta Forcen tarkka-ampujia tappamaan Sadiqin joukot, ennen kuin hän tappelun jälkeen teilaa Sadiqin, joka yrittää paeta Paladinin avulla. Sadiq kerskuu voittaneensa, väittäen että hänen kuolemansa johtaa Yhdysvallat sotaan Insinöörejä tukeneiden valtioiden kanssa, samalla kun hänen oikeudenkäyntinsä sotarikoksista johtaa maan salaisuuksien vuotamiseen. Sam päättää pidättää hänet, ja Caldwell salaa julkisesti Sadiqin vangitsemisen ilmoittamalla hänen kuolemastaan. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa, jossa Fourth Echelon jatkaa toimintaansa, hyökkäyksestä toipunut Coste liittyy Samin seuraan, kun he valmistautuvat kuulustelemaan Sadiqia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9.2/10.[1]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eric Johnson  Sam Fisher  
 Kate Drummond  Anna Grimsdottir  
 Dwain Murphy  Isaac Briggs  
 David Reale  Charlie Cole  
 Howard Siegel  Victor Coste  
 Carlo Rota  Majid Sadiq  
 Mimi Kuzyk  President Caldwell  
 Sam Kalilieh  Reza Nouri  
 Elias Toufexis  Andriy Kobin  
 Peter MacNeill  Secretary of Defence  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ryan McCaffrey: Splinter Cell: Blacklist Review 14.8.2013. IGN. Viitattu 1.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.