Tokeegekko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tokeegekko
Tokay Gecko.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Gekot Gekkonidae
Suku: Gekko
Laji: gecko
Kaksiosainen nimi
Gekko gecko
(Linnaeus, 1758)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Tokeegekko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tokeegekko Commonsissa

Tokeegekko (Gekko gecko) on kiipeilevä lisko, joka elää pääosin Aasiassa, Intiasta Vietnamiin ja Indonesian saaristossa. Laji elää puissa, asutusten lähistöllä ja kaupungistumisen myötä jopa kaupungeissa ja asunnoissa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokeegekko on väritykseltään siniharmaa ja siinä on punertavia täpliä. Tokeegekko pystyy kiipeämään mitä kummallisimmissa paikoissa, sillä sen jaloissa on tarttumalevyt, jotka koostuvat mikroskooppisen pienistä tarttumasukasista, ja tämä mahdollistaa sen, että lisko todellakin voi roikkua lasikatosta pää alaspäin, ja jopa yhden varpaan varassa. Tokeegekon silmäluomet ovat kasvaneet yhteen ja tämän vuoksi lisko ei räpyttele silmiään.

Tokeegekkonaaras on koirasta huomattavasti pienempi. Koiras voi kasvaa jopa 35 sentin mittaiseksi. Sukupuolen voi myös tunnistaa siitä, että koiraalla on rauhasrivi hännän tyvessä.

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokeegekko on todella aggressiivinen laji, jota ei kannata mennä koskemaan paljain käsin, sillä terävät leuat ja vahva puruvoima ovat melko kivulias yhdistelmä.

Tokeegekko lisääntyy munimalla. Laji muuraa munat kiinni muninta-alustaansa poikkeuksia lukuun ottamatta. Munat särkyvät helposti.