Tokeegekko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tokeegekko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Gekot Gekkonidae
Suku: Gekko
Laji: gecko
Kaksiosainen nimi

Gekko gecko
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Tokeegekko Wikispeciesissä
  Tokeegekko Commonsissa

Tokeegekko (Gekko gecko) on yöaktiivinen kiipeilevä lisko, joka elää pääosin Aasiassa, Intiasta Vietnamiin ja Indonesian saaristossa. Laji elää puissa, asutusten lähistöllä ja kaupungistumisen myötä jopa kaupungeissa ja asunnoissa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokeegekko on väritykseltään siniharmaa ja siinä on punertavia täpliä. Tokeegekko pystyy kiipeämään mitä kummallisimmissa paikoissa, sillä sen jaloissa on tarttumalevyt, jotka koostuvat mikroskooppisen pienistä tarttumasukasista, mikä mahdollistaa sen, että lisko todellakin voi roikkua lasikatosta pää alaspäin, ja jopa yhden varpaan varassa. Tokeegekon silmäluomet ovat kasvaneet yhteen ja tämän vuoksi lisko ei räpyttele silmiään.

Tokeegekkonaaras on koirasta huomattavasti pienempi, siinä missä aikuisen koiraan koko voi olla mitä vain 25:stä jopa 40 senttimetriin, naaraat ovat yleensä 20–28 senttimetriä. Sukupuolen voi myös tunnistaa siitä, että koiraalla on rauhasrivi hännän tyvessä.

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Tokeegekko on todella aggressiivinen laji, jota ei kannata mennä koskemaan paljain käsin, sillä terävät leuat ja vahva puruvoima ovat melko kivulias yhdistelmä. Ravinnokseen tokeegekko syö pääosin hyönteisiä, mutta myös selkärangalliset eläimet voivat joutua sen saaliiksi, jos ne ovat tarpeeksi pieniä.

Tokeegekko lisääntyy munimalla. Laji muuraa munat kiinni muninta-alustaansa poikkeuksia lukuun ottamatta. Munat särkyvät helposti. Vain koiraat päästelevät ”TO-KEE” huutoa soidinäänenään.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tokeegekkoa pidetään myös lemmikkinä, mutta se ei ole aloittelijaystävällinen aggressiivisuutensa, vaativien olosuhteiden, ja yöaktiivisuutensa vuoksi. Toisin kuin suosittu serkkunsa leopardigekko, tokeegekko vaatii korkean terraarion, ja korkean kosteusprosentin, 70–90%, pysyäkseen terveenä. Terraario-oloissa tokeegekko syö sirkkoja, jättijauhomatoja, ja muita liskojen ruokaeläimiä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lwin, K., Neang, T., Phimmachak, S., Stuart, B., Thaksintham, W., Wogan, G., Danaisawat, P., Iskandar, D., Yang, J. & Cai, B.: Gekko gecko IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.2.2021. (englanniksi)
  2. Elina Hirvonen & Teemu Pylkkönen: Hoito-ohjeet: Tokee-gekko Ellun ja Temen eläimet -blogi. Viitattu 8.9.2018.