Toire no Hanako-san

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toire no Hanako-san (jap. トイレの花子さん, ’vessan Hanako’) on japanilaisessa urbaanilegendassa tytön henki, joka majailee useimmiten koulun tyttöjen vessassa ja pelottelee siellä käyviä.[1] Tarina on suosittu koululaisten keskuudessa ja siitä on useita versioita.

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanako on esimerkiksi kolmannen kerroksen WC:n kolmannessa kopissa. Häntä voi yrittää kutsua koputtamalla oveen kolmasti ja kysymällä ”Oletko täällä, Hanako-san?”. Silloin Hanakon pitäisi vastata ”Olen täällä”. Yksi muunnos on leikki, jolla oppilaat kokeilevat toistensa rohkeutta kutsumalla Hanakoa. Jos oppilas uskaltautuu avaamaan vessakopin, hän voi nähdä pienen poikahiuksisen tytön pukeutuneena punaiseen paitaan. Hän voi olla joko hyväntahtoinen, ilkikurinen tai pahantahtoinen.

Hanakon hahmosta on myös useita versioita. Iwaten Kurosawajirissa sanotaan, että Hanakon nimeä kutsuttaessa ovesta ilmestyy valkoinen suuri käsi. Yokohaman kaupungissa poikien vessasta on sanottu ilmestyvän verinen käsi, kun kävelee kolmasti vanhanaikaisen WC:n lattia-aukon ympäri toistaen Hanakon nimeä.[2]

Rumiko Takahashin Rinne-mangasarjan osissa ”100 000 jeniä” ja ”Voiman hinta” Hanako sotkee vessat kostaakseen eräälle tarinan hahmoista tämän nykyisessä koulussa.[3]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan alkuperästä on useita oletuksia. On mahdollista, että ensimmäiset versiot ovat lähtöisin 1950-luvulta. Hanakon on sanottu olleen toisen maailmansodan pommituksissa kuolleen tytön henki. Tyttö olisi kuollut leikkiessään kuurupiiloa. Toisissa versioissa tytön vanhemmat olisivat olleet väkivaltaisia tai mieleltään järkkyneitä surmaten hänet kun hän yritti piilotella pesuhuoneessa.[2] Varsinaiseksi ilmiöksi tarina kasvoi 1980-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://pinktentacle.com/2010/04/hanako-san-terror-of-the-toilet/
  2. a b pinktentacle
  3. Rumiko Takahashi - Rinne pokkari 3 ISBN 978-952-233-430-5 s. 63