Štark arena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Beogradska arena

Štark arena (serb. Штарк арена) on sisäurheiluareena Belgradissa Serbiassa. Rakennus avattiin virallisesti vuonna 2004, ja sen omistaa Belgradin kaupunki. Sen entisiä nimiä ovat Kombank Arena ja Beogradska Arena.

Areena on suunniteltu urheiluareenaksi esimerkiksi koripalloa, käsipalloa, lentopalloa ja tennistä varten. Areenalla voidaan putkirakenteisten katsomoiden ansiosta järjestää myös yleisurheilun sisätapahtumia, mutta 48 000 neliömetrin pinta-alallaan se soveltuu hyvin myös kulttuuritapahtumien näyttämöksi. Katsomoihin mahtuu enimmillään 20 000 henkeä[1], mikä tekee areenasta Serbian suurimman urheiluhallin. Areena maksoi noin 70 miljoonaa euroa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beogradska arena

Hallin suunnittelu alkoi jo vuonna 1989, koska tarkoituksena oli rakentaa pääareena silloiselle Jugoslavialle myönnettyä vuoden 1994 koripallon MM-turnausta varten.

Vuonna 1991 rakennukselle oli valittu paikka. Kuitenkin MM-turnaukseen oli aikaa enää kolme vuotta, ja megarakennuksen rakentamiseen olisi tarvittu liki ennätyssuoritus. Projekti jaettiin 126 yrityksen tehtäväksi. Seuraavana vuonna Jugoslavian hajoaminen oli alkanut, Ja YK:n sanktioiden takia hallihankkeesta vetäytyi sen päätukija, yhdysvaltalainen HOK-yhtiö. Hallin rakennustyöt jatkuivat silti edelleen.

Vuoden 1993 Kroatian sodan takia Jugoslavia menetti vuodelle 1994 tarkoitetut MM-kilpailut. Kilpailut järjestettiin lopulta Hamiltonissa ja Torontossa, Kanadan Ontariossa.

Huolimatta ongelmista, hallin rakennustyöt jatkuivat vielä vuoteen 1995, jonka jälkeen seurasi muutaman vuoden tauko, ja rakennustyöt jatkuivat taas 1998. Belgradille myönnettiin kansainvälinen pöytätennisturnaus vuodelle 1999. Tässä vaiheessa rakennus oli jo muodossaan, ja sisätiloja viimeisteltiin. Taas kerran Belgrad menetti turnauksen, tällä kertaa Kosovon sodan johdosta.

2000 Serbia ja Montenegro sai uuden vakaan hallinnon, ja areena voitiin ottaa käyttöön. Vuonna 2005 areenalla pelattiin koripallon EM-kilpailuiden otteluja. Vuoden 2016 futsalin Euroopan-mestaruuskilpailut pelattiin Kombank Arenalla.

Alkuvuoteen 2006 areena sai toimia suurtapahtumien järjestäjänä tilapäisluvalla. Palosuojausjärjestelmät eivät täyttäneet eurooppalaisvaatimuksia. Halli avattiin uudelleen marraskuussa 2006 vaatimukset täyttävänä.

Areenalla on esiintynyt muun muassa David Copperfield, Phil Collins, 50 Cent, Rihanna, Rolling Stones sekä joukko paikallisia artisteja.

Eurovision laulukilpailu 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Beogradska arena isännöi Eurovision laulukilpailua. Helmikuussa 2008 keskusteltiin viisujen siirtämisestä muualle johtuen Kosovon itsenäisyysjulistuksen aiheuttamista mellakoista, mutta EBU päätti myöhemmin puhelinkonferenssissa, että kilpailut säilytetään Belgradissa järjestäjän luvattua, että se pystyy huolehtimaan turvallisuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. КОМБАНК АРЕНА. Web Archive 2015.
Edeltäjä:
Hartwall Arena
Eurovision laulukilpailun isäntäareena
2008
Seuraaja:
Olimpijski

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]