Yö saapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yö saapuu
Nightfall
Alkuperäisteos
Kirjailija Isaac Asimov
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Yö saapuu (engl. Nightfall) on Isaac Asimovin kirjoittama tieteisnovelli. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1941 ja on sen jälkeen julkaistu uudelleen useita kertoja ja se on voittanut useita palkintojalähde?. Vuonna 1968 Science Fiction Writers of America -kirjailijajärjestö valitsi sen kaikkien aikojen parhaaksi tieteisnovelliksilähde?. Vuonna 1990, kaksi vuotta ennen Asimovin kuolemaa, Robert Silverberg laajensi novellin romaaniksi. Suomeksi kirja julkaistiin 1994 (WSOY FAN-sarjassa). Lisäksi novellin pohjalta on tehty kaksi elokuvaa, joista kumpikaan ei kuitenkaan saanut kovin hyvää vastaanottoalähde?.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina kertoo planeetasta nimeltä Lagash (romaaniversiossa Kalgash), jota valaisee kuuden tähden järjestelmä (novellissa Alfa, Beta, jne; romaanissa kaikilla auringoilla on oma nimi). Tämän ansiosta kaikissa osissa planeettaa on aina valoisaa.

Tähtitieteilijät kuitenkin huomaavat laskelmistaan, että jossain on taivaankappale, joka ei näy paljaalla silmällä. Pian he päätyvät laskelmissaan siihen lopputulokseen, että harvinaisena päivänä, jolloin vain yksi aurinko on taivaalla, tämä taivaankappale tulee aiheuttamaan auringonpimennyksen ja koko planeetta kokee lyhyen pimeyden jakson. Tämä harvinainen tapahtuma tapahtuu vain 2049 vuoden välein.

Tiedemiehet tietävät, että jatkuvaan valoon sopeutuneet planeetan asukkaat eivät kestä pimeyttä ja ennustavat valtavaa maailmanlaajuista massahysteriaa: kaikki aikaisemmat pimennykset näyttävät arkeologisten todistusten perusteella johtaneen sivilisaation tuhoon. He yrittävät turhaan saada ihmisiä varautumaan seuraavaan kaaokseen. Lisäksi tiedemiehet joutuvat tekemisiin kultistien kanssa, jotka ovat jo pitkän aikaa saarnanneet sivilisaation tuhosta. Kultilla vaikuttaa olevan tietoja edellisistäkin maailmanlopuista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vuonna 1988 tarinasta tehtiin pienen budjetin elokuva, mikä filmattiin Arcosanti-projektin alueella.[1] Toinen filmiversio tehtiin vuonna 2000.[2]
  • Vuoden 2000 elokuva Pimeän uhka lainaa kirjan ideaa planeetasta, joka kylpee jatkuvassa auringonvalossa; elokuvassa pimeys tulee 22 vuoden välein.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nightfall (1988) Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  2. Nightfall (2000) Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
  • Asimov, Isaac & Silverberg, Robert: Yö saapuu. (Nightfall, 1990.) Suomennos: Sari Kallioinen & Anita Puumalainen. Fan-sarja. Helsinki: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19347-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juhani Hinkkanen: Yö saapuu. Aikakone 1–2/1994–95.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.