Yesterday

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee The Beatlesin vuoden 1965 kappaletta. Yesterday käsittelee The Beatlesiin liittyvää vuoden 2019 elokuvaa.
”Yesterday”
The Beatles
Singlen ”Yesterday” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Help! (UK)
Yesterday and Today (US)
 B-puoli Act Naturally
 Äänitetty  14. kesäkuuta 1965 EMI Studios, Lontoo
 Julkaistu Yhdysvallat 13. syyskuuta 1965
Yhdistynyt kuningaskunta 8. maaliskuuta 1976
 Formaatti 7" vinyyli
 Tekijä(t) John Lennon & Paul McCartney
 Tuottaja(t) George Martin
 Tyylilaji kamaripop
 Kesto 02.03
 Levy-yhtiö Yhdysvallat Capitol
Yhdistynyt kuningaskunta Parlophone
The Beatlesin muut singlet
Help!
1965
”Yesterday”
1965
We Can Work It Out” / ”Day Tripper
1965

Yesterday on The Beatlesin tunnetuimpia kappaleita. Se julkaistiin ensi kertaa albumilla Help! vuonna 1965. Se on popmusiikin tiettävästi ensimmäinen jousikvartetilla säestetty balladikappale. Vaikka sen säveltäjiksi on merkitty perinteiseen tapaan LennonMcCartney, on yleisessä tiedossa, että kyseinen kappale on täysin Paul McCartneyn teos. McCartney on ehdottanut, että ”Yesterdayn” tekijöiksi merkittäisiin virallisesti McCartney/Lennon, mutta John Lennonin perikunta ei ole tähän suostunut.

Syntyhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

McCartney kertoo että teki ”Yesterdayn” koko melodian unessa, kun hän yöpyi tyttöystävänsä Jane Asherin kotona Wimpole Street -kadulla. Kun hän heräsi, hän kiirehti pianon luo, käynnisti nauhoituksen ja soitti sävelmän ennen kuin se haihtuisi hänen mielestään.

Kuukauden ajan McCartney kyseli tutuiltaan, olivatko he kuulleet melodian joskus aiemmin. Hän pelkäsi kuulleensa sen itse jossain – ja jos näin olisi, hän syyllistyisi plagiointiin. Kun mies sitten vakuuttui siitä ettei ollut varastanut melodiaa, hän alkoi kirjoittaa siihen sopivia sointuja ja pian toimivaa sanoitusta. Kappaleen sanoitusvaiheessa sen työnimi oli ”Scrambled Eggs” eli ”Munakokkeli”. Elokuvan Help! kuvausten aikana eräälle lavalle sijoitettiin piano, ja McCartney käytti tilaisuutta hyväkseen ja esitti ”Munakokkelin” pianon säestyksellä sanoilla "Scrambled eggs, oh baby how I love your legs."

McCartney on kertonut, että hän kirjoitti ”Yesterdayn” vuoden 1964 The Beatlesin Ranskan-kiertueen aikana, mutta se julkaistiin vasta seuraavana vuonna. On uumoiltu, että viivästyminen olisi johtunut sovitukseen liittyvistä erimielisyyksistä George Martinin kanssa tai yhtyeen muiden jäsenten väheksyvästä asenteesta.

”Yesterday” levytettiin Abbey Roadin studiolla 14. ja 17. kesäkuuta 1965. Levylle päätyneessä versiossa The Beatlesin jäsenistä esiintyi vain McCartney. Hänen soittamansa akustisen kitaran lisäksi levytykseen lisättiin jälkiäänityksenä jousikvartettisovitus. Vuonna 1966 The Beatlesin Tokion konsertissa kappaleen esitti kuitenkin koko yhtye.

Guinnessin ennätystenkirjan mukaan ”Yesterday” on maailman eniten versioitu kappale. Britanniassa se julkaistiin singlenä vasta 8. maaliskuuta 1976.[1]

Tammikuussa 2022 Helsingin Sanomat pyysi yli 70:ää suomalaista musiikkialan vaikuttajaa nimeämään korkeintaan 20 itselleen juuri sillä hetkellä tärkeintä laulua paremmuusjärjestyksessä, minkä perusteella lehti laati sadan parhaan laulun listan. ”Yesterday” ylsi kyselyn kokonaistuloksissa jaetulle sijalle 86.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 'Yesterday' UK single -- The Beatles beatles-discography.com. Arkistoitu 26.4.2015. Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
  2. 100 maailman parasta laulua. Helsingin Sanomat, 15.1.2022. Artikkelin verkkoversio (maksullinen). Viitattu 15.1.2022.