Yamarin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yamarin
Tunnuslause Yamarin - vie elämäsi kesään!
Perustettu 1972
Kotipaikka Raisio, Suomi
Kotisivu https://yamarin.com/fi

Yamarin on Inhan Tehtaat Oy Ab:n omistama, suunnittelema ja valmistuttama venebrändi. Yamaha Motorin omistama Inhan Tehtaat valmistaa myös Buster-alumiiniveneitä.

Kaudella 2021 Yamarin-mallistoon kuului 11 eri venemallia: kuusi day cruiser -mallia, kaksi bow rider -mallia sekä kolme console-mallia. Mallisto uudistuu vuosittain. Yamarin-slogan on "Yamarin – Vie elämäsi kesään".[1]

Yamarin-veneet ovat ensirekisteröintitilastossa tällä hetkellä toisena heti Busterin jälkeen[2]. Yamaha nousi Yamarinin vauhdittamana perämoottoreiden markkinajohtajaksi Suomessa vuonna 1977lähde?, ja on pitänyt asemansa siitä alkaen.

Yamarin-venemalliston rinnalla aloitettiin syksyllä 2010 alumiinirunkoisten, lasikuitukantisten Yamarin Cross -veneiden valmistus.

Yamarin-veneiden myynnistä ja jälkimarkkinoinnista Suomessa vastaa myynti- ja huoltopisteverkosto, jotka koostuvat pääasiassa yksityisistä yrityksistä. Yamarin-veneiden kokonaismyynnistä noin 70 % myydään vientimaihin. Suurimmat vientimaat ovat Ruotsi, Norja, Saksa ja Venäjä. Kokonaisuudessaan vientimaita on noin kymmenen. Maahantuonnista ulkomailla pääosin vastaa Yamaha Motor Companyn maayhtiöt tai tämän yhteistyökumppanit.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamarinin perusti Kesko-konsernin rakentamisen ja talotekniikan ketjuun kuuluva Konekesko. Merkki syntyi 1970-luvun alussa, kun silloisessa Keskon urheilujaostossa nähtiin tarve parantaa Yamaha-perämoottoreiden myyntiä. Konekesko ja Yamarin olivat aloittaneet yhteistyön Yamaha Motor Companyn kanssa vuodesta 1966, jolloin Konekesko alkoi maahantuoda Yamaha-perämoottoreita. Tuotenimi Yamarin on johdettu yhdistämällä ”Yamaha” ja veneilyalaan viittaava ”marine”.

Kesko ilmoitti joulukuussa 2016 myyvänsä Yamarin-liiketoiminnan Inhan Tehtaille[3] ja kauppa toteutui 30.6.2017.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yamarin-veneet Yamarin. Viitattu 20.7.2016.
  2. Venerekisteröinnit 1–9/2019. Totalvene.fi.
  3. Yamarin siirtyy Busterin leiriin | www.suomiveneilee.fi www.suomiveneilee.fi. Viitattu 4.7.2017.
  4. Keskon ja Yamahan yrityskauppa on toteutettu kesko.fi. Arkistoitu 22.11.2017. Viitattu 4.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]