World of Warcraft: The Burning Crusade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
World of Warcraft: The Burning Crusade
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Vivendi Universal
Suunnittelija Blizzard Entertainment
Pelisarja Warcraft
Julkaistu 16. tammikuuta 2007
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
Alusta Windows, OS X
Jakelumuoto CD, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

World of Warcraft: The Burning Crusade (lyhyesti TBC tai BC) on Blizzard Entertainmentin kehittämä ja Vivendi Universalin julkaisema ensimmäinen lisäosa World of Warcraft -MMORPG-pelille. Peli julkaistiin 16. tammikuuta 2007.

Uudistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset tiedot lisäosan uudistuksista paljastettiin BlizzCon 2005 -tapahtumassa. Nykyään kaikki uudistukset ovat voimassa lisäosan ostaneille. Lisäosan voi myös ladata suoraan tietokoneelle World of Warcraftin kotisivustolta ja kehittää accountin tavallisesta rahasummasta lisäosaa varten tai kokeilla 10 päivän ilmaista testiaikaa, kuten alkuperäisessä pelissä. Uudistukset:

  • Verihaltia, uusi rotu Laumalle. Näiden aloituspaikka on Eversong Woods, joka on Lordaeronin pohjoisimmassa osassa. Verihaltiat voivat valita hahmoluokakseen myös paladiinin (engl. Paladin), mikä ei ole mahdollista muille Lauman roduille.
    • Verihaltioiden kotikaupunki on Silvermoon City (suom. Hopeakuu).
  • Draenei, uusi rotu Liittoumalle. Näiden aloituspaikka on Azuremystin saari (engl. Azuremyst Isle), joka on saaristo Kalimdorin rannikolla. Draeneit voivat valita hahmoluokakseen myös shamaanin (engl. Shaman), mikä ei ole mahdollista muille Liittoumaan kuuluville roduille.
    • Draeneiden kotikaupunki on Exodar.
  • Uutena ammattina on korunhionta (engl. Jewelcrafting), jota käyttäen voi valmistaa pääasiassa louhinnan avulla erikoisia esineitä ja leikata jalokiviä, jotta ne voisi liittää uudenlaisten onttojen esineiden (socketed items) sisälle.
  • Tasokatto nousee 60:stä 70:een. Jokaiselle hahmoluokalle löytyy paljon uusia erikoiskykyjä, loitsuja ja kykypisteitä (engl. talents).
  • Uusi alue, Ulkomaat (engl. Outland), örkkien entinen kotimaailma, joka sisältää seuraavat pienempiin osiin jaetut uudet instanssit:
    • Hellfire Citadel, demonien johtamien örkkien linnoitus
    • Coilfang Reservoir, nagojen ja vesihirviöiden vedenalainen valtakunta, jossa on
    • Auchindoun, varjo-olentojen hämäräperäinen tyyssija, joka on täynnä mustaa taikuutta
    • Gruul's Lair, gronnien eli jokaisen jätin (engl. ogre) esi-isien ylimmän johtajan koti
    • Tempest Keep, Kael'thas Sunstriderin johtamien verihaltioiden lentävä linnoitus, johon pääsee käsiksi vain lentävällä ratsulla
    • The Black Temple (Illidan Stormragen linnoitus). Lisättiin päivityksessä 2.1.
  • Uusia instansseja Azerothissa:
    • Caverns of Time (suom. Aikojen luola), lohikäärmeiden hallitsema luolasto, josta voi siirtyä Warcraftin maailman menneisyyteen ja puolustaa sen historiaa salaperäisten hyökkääjien muokkauksilta – tällä hetkellä voit pelastaa Thrallin hengen hänen nuoruusvuosinaan, varmistaa Synkän portaalin (engl. Dark Portal) aukeamisen puolustamalla Medivhiä hänen avatessaan sitä sekä taistella Archimondea vastaan Hyjal-vuoren taistelussa
    • Zul'Aman, metsäpeikkojen valtakunta Aavemailla (engl. Ghostlands).
    • Karazhan, Medivhin entinen maaginen torni, jonka ovat nyt vallanneet pimeät henget ja hirviöt
    • Sunwell Plateau, jonka kautta demonilordi Kil'jaeden yrittää palata Azerothiin. Sijaitsee uudella Isle of Quel'Danas nimisellä saarella. The Burning Crusaden vaikein raid-instanssi. Lisättiin päivityksessä 2.4.
  • Uusi taistelukenttä, Eye of The Storm.
  • Lentävät ratsut (engl. flying mounts), jotka kumpikin puoli voi ostaa omista kaupungeistaan outlandissa.
    • Liittoumalle ovat tarjolla aarnikotkat (engl. Gryphons) sekä vielä kalliimmat nopeat aarnikotkat (engl. Swift Gryphons).
    • Laumalle ovat tarjolla traakit (engl. Wyverns), jotka tunnetaan myös Windriderit, sekä vielä kalliimmat nopeat Swift Windriderit.
    • Lentävien ratsujen voimakkaammat versiot, Nether Draket, on vaikeampi hankkia. Normaalin Nether Draken voi hankkia melko pitkästä tehtäväsarjasta, mutta vielä nopeamman Swift Nether Draken saa vain vaikean Arena-turnauksen voittajajoukkue. Druidit saavat lähes ilmaiseksi oman lentomuotonsa, mutta sen voimakkaamman version samaan hintaan kuin muutkin pelaajat.
    • Pelissä on myös vielä harvinaisempia ratsuja, kuten esimerkiksi palava feenikslintu, Ashes of Al'ar. Tämän ratsun tiputtaa raid-pomo Kael'thas Sunstrider Tempest Keepissä hyvin pienellä todennäköisyydellä.
  • Taitoihin painottuvat PvP-Arenat, joihin ilmoittaudutaan tavallisen Battlegroundin tavoin, mutta valittavina ovat 2v2, 3v3 tai 5v5-taistelut. Ennen tasoa 70 voi harjoitella tulevaisuutta varten Skirmish-otteluissa ilman palkintoja, mutta tasolla 70 voit perustaa oman Arena-joukkueen ja alkaa taistella arvokkaista Arena-pisteistä sekä vielä tavoitellummista Arena-turnausten palkinnoista kuten edellä mainittu Swift Nether Drake.
  • Battleground-palkintoja ei tarvitse ostaa enää rahalla, vaan ns. Honor-pisteillä ja Arena-pisteillä, joita saa vastaavasti Battlegroundeista tai voitetuista Arena-taisteluista.
  • Uusina draeneiden ratsuina toimivat Elekkit, jotka muistuttavat erittäin paljon elefantteja (Elekk (Arkistoitu – Internet Archive)). Verihaltioiden ratsuina taas ovat Hawkstriderit (Hawkstrider (Arkistoitu – Internet Archive)).
  • Uusi neutraali kaupunki, Shattrath City

Verihaltia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauman uusi pelattava rotu, verihaltiat, ovat osa Kalmoruton tuhoaman Quel'Thalasin tuhosta selviytyneistä korkeahaltioista. Nämä haltiat nimesivät rotunsa uudelleen kuolleiden veljiensä mukaan. Aluksi verihaltiat tekivät yhteistyötä ihmisten kanssa sotamarsalkka Garithosin alaisuudessa, mutta pian kävi yhä kasvavissa määrin selväksi, etteivät nämä olleet enää tervetulleita Liittoumaan.

Verihaltiat ovat hyvin taitavia ja perehtyneitä taikuuden käyttäjiä mutta käytettyään taikuutta hyvin laajasti tulivat pian riippuvaisiksi siitä. Verihaltiat eivät voi elää pitkään ilman taikuutta ja tekevät mitä tahansa voidakseen käyttää sitä. Kalmoruton tuhottua Auringon kaivon (engl. Sunwell), taikavoimien lähteen, verihaltiat antautuivat käyttämään demonisia voimia. Yksi verihaltiain ryhmä, prinssi Kael'thasin johtamana, liitti voimansa Illidanin ja tämän nagojen kanssa saaden vaihtokaupassa vielä suurempia taikavoimia.

Nyt Azerothiin jääneet verihaltiat hakevat Lauman apua päästäkseen Outlandiin yhdistäkseen voimansa Illidanin kanssa saadakseen sen palkkion, mikä heille oli avustaan luvattu. Verihaltioiden liitto Lauman kanssa järjestyi pitkälti Hyljättyjen epäkuolleiden kuningattaren, Sylvanas Windrunnerin, kautta, joka oli itse korkeahaltia ennen kuolemaansa.

Verihaltiat ovat onnistuneet vakiinnuttamaan tukevan jalansijan Quel'Thalasiin ja nostattaneet vanhan kaupunkinsa tornit ja rakennukset, jotka tuhoutuivat Kalmoruton hyökkäyksessä Quel'Thalasin piirityksen aikana. Verihaltiat ovat jatkuvasti Wretchedien, taianhimossa järkensä menettäneiden verihaltioiden uhan alla.

Heidän kotimaansa Quel'Thalas reunustaa Deatholmen aluetta, joka kuhisee Kalmoruton jäänteitä, jotka riivasivat verihaltiain pääkaupunkia vuosia. Eräs verihaltioiden ja Hyljättyjen ryhmittymä, Tranquillien, pitää tehtävänään puhdistaa alueen epäkuolleista.

  • Verihaltiat liittyvät Laumaan sen entisten jäsenten örkkien, peikkojen, epäkuolleiden ja taureenien rinnalle.
  • Verihaltiain rodulle ominaiset piirteet liittyvät heidän riippuvuuteensa taikuudesta, heillä on kasvanut vastustuskyky kaikelle magialle. Verihaltiat voivat imeä taikavoimaa vihollisistaan ja estää vihollisiaan loitsimasta lähialueella hiljentämiskykynsä avulla.
  • Heidän aloitusalueensa on Sunstrider Isle, joka sijaitsee Eversong Woodsissa Quel’Thalaksessa.
  • Verihaltia voi valita hahmoluokakseen papin (engl. Priest), maagin (engl. Mage), manaajavelhon (engl. Warlock), metsästäjän (engl. Hunter), roiston (engl. Rogue) tai paladiinin.
  • Verihaltiat ovat pelin ainoa rotu, jolla ei ole sotureita (engl. Warriors), jotta pelattavien hahmoluokkien määrä pysyisi muiden rotujen vertaisena. Roistoa lukuun ottamatta kaikki valittavat hahmoluokat edustavat taikuuden käyttäjiä symboloiden rodun riippuvuutta siitä.
  • Cam Clarke hoitaa miespuolisten verihaltioiden ääninäyttelyn.
  • Lyhenteet, joita World of Warcraftin pelaajat rodusta käyttävät, ovat ”BElf” tai “BE”.
  • Rodun passiivinen kyky on +10 taitopisteen lisä Enchanting-taitoon.
  • Verihaltioiden ratsu on Hawkstrider, joka muistuttaa hieman Final Fantasy -peleissä nähtyä chocoboa.

Draenei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draeneit olivat alun perin mahtava ja kehittynyt rotu, nimeltään eredar. Palavan Legioonan perustaja, Pimeyden titaani Sargeras, kiinnostui heistä heti. Hän houkutteli eredareja liittymään joukkoihinsa. Osa näistä alkoikin palvella Legioonaa muuttuen jättimäisiksi man'ari eredar -nimisiksi demoneiksi, jotka ovat samalla myös seuraavana Palavan Legioonaan komennossa Sargerasin jälkeen. Osa eredareista kuitenkin pakeni profeetta Velenin ja mystisen Pyhää Valoa kanavoivan rodun, naarujen, avulla. Näistä pakenijoista tuli uusi rotu, draenei, joka tarkoittaa "karkotettua".

Siitä lähtien Sargeras on jahdannut pakenevia draeneita halki tunnetun maailmankaikkeuden. Jossakin vaiheessa draeneit asettuivat rauhalliseen maailmaan, jonka he nimesivät itsensä mukaan Draenoriksi. Lopulta Palavan Legioonan demonit kuitenkin löysivät tämän neitseellisen maailman ja kävivät draeneita vastaan juonitellen yleensä rauhalliset örkit käymään sotaan näitä vastaan. Draeneit melkein kuolivat sukupuuttoon, mutta voimakkaimmat johtajat, myös Velen, säilyivät hengissä. Lopulta Velen johti suuren osan jäljelle jääneistä draeneista pakoon Exodarilla, joka oli yksi kristallisen tukikohdan, Tempest Keepin, siivistä.

Muut siivet vallanneet verihaltiat olivat kuitenkin sabotoineet sitä, joten se putosi Azerothiin. Nyt he liittyvät Liittoumaan pääasiassa johtuen vihastaan verihaltioita ja örkkejä kohtaan.

  • Draeneit liittyvät Liittoumaan sen entisten jäsenten ihmisten, kääpiöiden, maahisten ja yöhaltioiden rinnalle.
  • Kyseisen emoaluksen suurin palanen, Exodar, on nykyisin draeneiden pääkaupunki. Muita palasia alkuperäisestä aluksesta lojuu kaikkialla draeneiden aloitusalueilla, Azuremystin ja Bloodmystin saarilla.
  • Draeneit voivat valita hahmoluokakseen paladiinin, soturin, metsästäjän, shamaanin, maagin tai papin.
  • Miespuoliset draeneit ovat taureenin kokoisia, mutta naispuoliset arviolta vain yöhaltian kokoisia.
  • Draeneiden ratsu on Elekk, norsua muistuttava eläin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]