Virtsaputkentulehdus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtsaputkentulehdus eli uretriitti (puhekielessä myös pissatauti tai virtsatietulehdus) on virtsaputkessa esiintyvä tulehdus. Sen yleisin oire on kipu virtsatessa. Virtsaputken tulehdus on hoidettavissa antibiooteilla.

Tartunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä, mikä johtuu siitä, että naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miesten, joten bakteerit kulkeutuvat virtsarakkoon helpommin. Sairaus ei tartu muilta eikä myöskään yleisistä tautipesäkkeistä, kuten esimerkiksi yleisen vessan istuimelta tai uimaloista. Sen aiheuttavat ihmisen oman peräaukon ympäristön bakteerit, jotka pääsevät kipuamaan virtsaputken kautta virtsarakkoon. Toistuvien virtsaputken tulehduksien syitä voivat olla heikentynyt limakalvopuolustus (esim. vaihdevuosien tai hormonaalisen ehkäisyn takia), sukupuoliyhdyntä, kulkuesteet virtsaputkessa (esim. virtsakivi, eturauhasen liikakasvu), virtsanjohdinten toimintahäiriö, huonontunut rakon tyhjeneminen (esim. diabeteksen seurauksena) ja virtsarakon katetrointi. Vastoin yleistä uskomusta kylmettyminen ja uiminen eivät lisää virtsaputken tulehdusten riskiä[1]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oireita ovat mm. kipu virtsaputkessa (kuumotus, polttelu, kirvely) etenkin virtsatessa, alavatsan kivut sekä jatkuva virtsaamisen tarpeen tunne, ja jos virtsaputken tulehdus äityy pahaksi, oirelistaan voi lisätä myös kuumeen, huimauksen tai pahoinvoinnin. Virtsatessa voi myös tulla verta. Kaikkia oireita ei aina esiinny – naisilla raskauden aikana ei välttämättä ollenkaan. Mikäli esiintyy kutinaa, oireiden syynä voi olla myös hiivasienitulehdus.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtsaputken tulehdus olisi syytä hoitaa nopeasti. Hoitamatta jäänyt tulehdus saattaa edetä munuaisiin ja aiheuttaa näin tulehduksen siellä. Kotikonstejakin virtsaputken tulehduksen hoitamiseen on, ja näistä voikin olla hyötyä, jos lääkäriin meneminen lykkääntyy. C-vitamiini voi tuoda helpotusta, samoin karpalo (karpalomehutiivisteen on sanottu toimivan valmista mehua tai pelkkää marjaa paremmin), sillä molemmat happamoivat virtsaa hiukan ja estävät näin bakteereja kasvamasta. Muiksi oireita helpottaviksi hoidoiksi on lueteltu runsas veden juonti, alapään pesu lämpimällä vedellä (mutta ilman pesuaineita) tai lämpimän vesipullon tai pyyhkeen sijoittaminen lantion ja alapään alueille. Myös särkylääkkeet voivat tuoda helpotusta. Lievien oireiden ilmaantuessa voi yllä mainittuja kokeilla myös kotihoitona, ja alkava virtsaputken tulehdus saattaa niillä mennäkin ohi. Selvästi alkanutta virtsaputken tulehdusta niillä ei kuitenkaan paranneta, ja on tärkeää hakeutua lääkäriin hoitoon mahdollisimman nopeasti. Virtsaputken tulehdukseen määrätään usein 3-7 päivää kestävä antibioottikuuri.

Toistuvia virtsaputken tulehduksia voidaan hoitaa estolääkityksellä ja elämäntapojen muuttamisella. Rakkotulehdusta voi itse yrittää ehkäistä esimerkiksi juomalla runsaasti (yli 2 litraa vuorokaudessa), virtsaamalla säännöllisesti (päiväsaikaan 3 tunnin välein), virtsaamalla ennen yhdyntää ja sen jälkeen, hygieniasta huolehtimalla sekä välttämällä kylmettymistä ja ummetusta. Tieteellinen näyttö näiden keinojen tehosta puuttuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkoiset linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]