Virginia Mayo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virginia Mayo elokuvan Parhaat vuodet trailerissa (1946)

Virginia Mayo (alk. Virginia Clara Jones; 30. marraskuuta 1920 Saint Louis, Missouri, Yhdysvallat17. tammikuuta 2005 Thousand Oaks, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijätär.

Virginia Jones opiskeli lapsena tanssia tätinsä palkkaamien tanssinopettajien johdolla. Sittemmin hän esiintyi kotikaupunkinsa oopperan kuorossa. Vaudevilletaiteilija Andy Mayo keksi lahjakkuuden, ja Virginia alkoi esiintyä vaudevillessa. Tämä jakso kesti kolme vuotta, ja Broadwaylle hän pääsi vuonna 1941. Tällöin hän myös otti taiteilijanimen Mayo.

Samuel Goldwyn näki Virgina Mayon mahdollisuudet elokuvauralla. Mayon ensimmäinen merkittävä elokuva oli Jack London vuonna 1943. Siitä seurasi useampi elokuva Danny Kayen kanssa. Vuonna 1946 hän teki yhden merkittävimmistä rooleistaan elokuvassa Parhaat vuodet (The Best Years of Our Lives), joka voitti Oscarin. Vuonna 1947 Virginia Mayo avioitui vastanäyttelijänsä Michael O'Shean kanssa – samalla hän oli elokuvayhtiö Warner Brosin suurin kassamagneetti. Toinen huippurooli Mayolle oli vuonna 1949 elokuvassa Valkoinen hehku (White Heat), jossa hän oli James Cagneyn esittämän paatuneen rikollisen vaimon roolissa.

Mayon uran seuraavat vuosikymmenet olivat B-elokuvien aikaa, ja mukaan mahtui jokunen musikaalikin. Näissä hänen lauluäänensä korvattiin dubbaamalla. Tällöin hän teki myös paluun teatterilavoille. 1980-luvulla Mayo niitti mainetta televisiorooleillaan; hän vieraili useissa ajan suosituissa sarjoissa, kuten Lemmenlaiva, Remington Steele ja Murhasta tuli totta. Hän näytteli myös tusinan verran jaksoja saippuasarjassa Santa Barbara.

Avioliittonsa aikana Mayo ja O'Shea saivat yhden lapsen, tyttären nimeltä Mary Catherine. Liitto päättyi O'Shean kuolemaan vuonna 1973. Mayolla on yhteensä kolme lapsenlasta. Myöhempinä vuosinaan hän omisti aikaansa heille ja harrasti myös innokkaasti maalaamista. Näyttelemistä hän jatkoi 1990-luvulle asti.

Virginia Mayo kuoli 84-vuotiaana keuhkokuumeen ja sydänkohtauksen aiheuttamiin komplikaatioihin Los Angelesissa 17. tammikuuta 2005. Hän oli yksi ensimmäisistä Hollywood Walk of Famelle tähden saaneista näyttelijöistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.