Vimpelin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vimpelin kirkko
Vimpelin kirkko
Vimpelin kirkko
Sijainti Patruunantie 28
62800 Vimpeli
Seurakunta Alajärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1807
Suunnittelija Jacob Rijf
Materiaali puu
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Vimpelin kirkko, sankarihaudat
"Vimpelin sankarit miehet vaa'alla maan kohtalon hetken kunniassa kuolemattomat päättyessä taistojen retken."

Vimpelin kirkko on Alajärven seurakunnan kirkko Vimpelissä Etelä-Pohjanmaalla. Se valmistui vuonna 1807, mutta vihittiin käyttöön vasta 1811. Kirkko on kaksitoistakulmainen, hirrestä hirsisalvostekniikalla rakennettu kirkko. Kirkko tunnetaan Pyöreänä kirkkona, sillä se ei näytä kulmikkaalta vaan pyöreältä. Tapuli rakennettiin samana vuonna kuin kirkko.

Vimpelin kirkko on harvinainen lajissaan. Sen esikuva on Rooman Pantheon-temppeli. Suunnittelija on Jacob Rijf. Pyöreittein kirkkojen rakentamisesta luovuttiin 1800-luvun alkupuolella.

Kirkkosalin sisustus on erikoinen. Alttarin molemmin puolin on kaksi pönttöä: saarnastuoli ja lukkarinpenkki esiveisaajaa varten. Alttaritaulun on maalannut hovimaalari R. W. Ekman (1872). Sen aiheena on ”Kristus ristillä”.

Urut (1944) ovat Kangasalan urkutehtaan rakentamat, pneumaattiset, 2-sormioiset ja 15-äänikertaiset, lisäksi kahdella siirtoäänikerralla varustetut urut.

Keskellä Vimpelin kirkonkylää sijaitsevan kirkon viimeinen suuri korjaustyö tehtiin vuosina 1998–1999. Kirkko kunnostettiin ja maalattiin sisältä ja ulkoa. Alttari irrotettiin etuseinästä, rakennettiin sosiaalitilat, sakasti uusittiin, rakennettiin museohuone, ja valaistus uusittiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]