Viilupuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viilupuussa eri kerrosten puunsyyt ovat pääosin samansuuntaisia, vanerissa ristikkäisiä.

Viilupuu (engl. Laminated veneer lumber, LVL) on useista ohuista havupuuviiluista liimattu teollinen puutuote.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viilupuutuotteita käytetään yleensä määrämittaiseksi työstettynä palkkeina, seinärankoina, sekä lattia- ja seinälevyinä. Viilupuu sopii kestävyytensä ansiosta kantaviin rakenteisiin.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viilupuu valmistetaan sorvatuista 3,2 millimetrin paksuisista havupuuviiluista säänkestävästi liimaamalla. Viiluista liimataan 1,8 tai 2,5 metriä leveää jatkuvaa laattaa, joka sahataan palkeiksi, soiroiksi ja levyiksi, joita käytetään sellaisenaan tai jatkojalostetaan rakennusosiksi. Laatta puristetaan yhteen 135-150 °C:n lämpötilassa ja 14-18bar paineessa. Paksuudesta riippuen puristusaika on 15min 27mm tuotteella ja 55min 75mm tuotteella.Vanerin valmistuksesta prosessi eroaa siinä, että viilupuu valmistetaan jatkuvana laattana ja vaneri määrämittaisina levyinä. Viilupuuta valmistetaan joko siten että viilujen syysuunta on pitkittäinen kaikissa viilukerroksissa, sekä laattaa jossa ristiviilut lisäävät poikittaista lujuutta ja jäykkyyttä myös koivuviilulla pystytään lisäämään lujuutta jossa osa havuviilusta korvataan koivuviilulla.

Projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäliittoyhtymä rakennutti yhdessä Tapiola-yhtiöiden kanssa Kiinteistö Oy FMO:n Espoon Tapiolaan 2005. Rakennus on Euroopan suurin puurakenteinen toimistorakennus, ja sen runkomateriaalina on käytetty viilupuuta. Rakennus on palkittu Puupalkinto-puuarkkitehtuuripalkinnolla vuonna 2006, ja se samana vuonna sai jaetun toisen palkinnon Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL-kilpailussa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puurakentamisen perustieto. Puuinfo: Wood Focus Oy, 2006. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 7.12.2007).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]