Vesna Vulović

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vesna Vulović (serb. Весна Вуловић, 3. tammikuuta 195023. joulukuuta 2016[1]) oli serbialainen lentoemäntä. Hän selvisi hengissä pudottuaan 10 160 metriä, kun Jugoslovenski Aerotransportin lento 367 räjähti, ja on näin korkeimmalta ilman laskuvarjoa pudonnut ja hengissä selvinnyt henkilö.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turma tapahtui 27. tammikuuta 1972 Hinterhermsdorfin yläpuolella Itä-Saksassa kun Jugoslovenski Aerotransportin Douglas DC-9-matkustajalentokone putosi räjähdyksen takia. Äärioikeistolaisen kroaattien Ustaša-järjestön asettamaa pommia on pidetty syynä räjähdykseen, ainakin Jugoslavian hallinnon taholta, mutta tätä ei ole osoitettu sitovasti toteen.[2]

Kone syöksyi Tšekkoslovakian puolelle Srbská Kamenicen kylään. Räjähdys repi koneen kappaleiksi, mutta Vulović pelastui, koska hän joutui puristuksiin tarjoilukärryn ja seinän väliin koneen takaosaan: muut koneessa olleet menehtyivät koska he imeytyivät koneen ulkopuolelle äkillisen paineenmenetyksen vuoksi. Koneen rungon takaosa putosi metsään lumen peittämille vuorille, ja metsän uskotaan pehmentäneen törmäystä. Koneessa oli tapahtumahetkellä yhteensä 28 ihmistä. Vulović oli ainoa eloonjäänyt.

22-vuotiaan Vesna Vulovićin ei pitänyt alun perin olla koneessa kyseisellä lennolla, mutta hänet oli työvuoroa määrättäessä sekoitettu toiseen lentoemäntään, jolla oli sama etunimi. Vulovićilta murtui kallo, kolme nikamaa ja molemmat jalat. Yksi nikamista oli murskaantunut, minkä takia hän oli halvaantuneena lantiosta alaspäin. Hän kuitenkin sai kävelykykynsä takaisin useita kuukausia kestäneiden korjaavien leikkausten jälkeen. Toivuttuaan Vulović jatkoi työskentelyä samassa lentoyhtiössä, tosin ei enää lentoemäntänä, vaan toimistotyössä. Hän sai potkut vuonna 1990 osallistuttuaan Slobodan Miloševićia vastustaviin protesteihin.

Vesna Vulovićilla on Guinnessin korkeimmalta ilman laskuvarjoa hengissä putoamisen maailmanennätys. Vulović sai ennätystodistuksensa luovutustilaisuudessa Paul McCartneylta. Vulovićia pidettiin 1970-luvun lopussa kansallissankarina Jugoslaviassa.

Vulovic käytti julkisuuttaan hyväkseen osallistuessaan mielenosoituksiin maan entistä johtajaa Slobodan Miloševićia vastaan ja tukiessaan vaalikampanjoissa liberaaleja ehdokkaita.[3]

Salaliittoteoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin kaksi tšekkiläistä tutkijaa ovat väittäneet, että kone joutui jostain syystä vaikeuksiin, harhautui kurssistaan ja joutui syöksyyn, jolloin Tšekkoslovakian ilmavoimat ampui sen alas sen lähestyessä sotilasaluetta, jolla varastoitiin ydinaseita. Tällöin koneen hajoamiskorkeus olisikin ollut vain 800 metriä.[4]

8. tammikuuta 2009 saksalainen tv-ajankohtaisohjelma Tagesschau kertoi internetsivuillaan uudelleen onnettomuudesta. Artikkelin mukaan koneen ampui alas Tšekkoslovakian ilmavoimat, koska kone oli todennäköisesti lähestynyt sotilasaluetta. Artikkelin mukaan kone lensi tuolloin vain 2 000–3 000 jalan korkeudessa. Artikkelissa väitettiin, että Tšekkoslovakian ja Jugoslavian salaiset palvelut olivat todennäköisesti lavastaneet kroaattien olleen koneen pommituksen takana.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.voanews.com/a/stewardess-survived-1972-plane-crash-record-fall/3649265.html
  2. Robert West: Tito and The Rise and Fall of Yugoslavia books.google.fi. Viitattu 3.5.2022.
  3. Guardian: Maailman korkeimmasta pudotuksesta hengissä selvinnyt kuoli iltalehti.fi. Viitattu 24.12.2016.
  4. Woman who fell to earth: was air crash survivor's record just propaganda? guardian.co.uk. 13.1.2009. Guardian News and Media Limited. Viitattu 11.4.2009. (englanniksi)
  5. Hornung, Peter: Vom Himmel gefallen - das Wunder der Vesna Vulovic tagesschau.de. 8.1.2009. Hampuri: Tagesschau. Viitattu 11.4.2009. (saksaksi)