Venezuelan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venezuelan nykyinen vaakuna
Venezuelan vaakuna vuosina 1954–2006

Venezuelan vaakuna on Venezuelan kansallistunnus lipun ja kansallislaulun ohella. Se hyväksyttiin maan vaakunaksi 18. huhtikuuta 1836, vaikkakin siihen on tehty muutoksia sen jälkeen.

Vaakunan yläpuolella on kaksi hyvinvointia kuvaavaa runsaudensarvea. Vaakunan kilpi jakautuu kolmeen osaan, joista ylhäällä vasemmalla olevaan punaiseen osaan on kuvattu 24 vehnäntähkää symboloimaan Venezuelan perustamisajankohdan 24 osavaltion yhteenliittymistä ja kansakunnan vaurautta. Oikealla ylhäällä olevaan keltaiseen osaan on kuvattu aseita ja kaksi yhteen sidottua Venezuelan lippua symboloimaan sotavoittoja. Alimmassa sinisessä kentässä on juokseva valkoinen hevonen symboloiden itsenäisyyttä ja vapautta. Vaakunan ympärillä on oliivipuun ja palmun oksat sidottuina yhteen Venezuelan lipulla. Vaakunan alla lukee 19 de Abril de 1810 Independencia eli 19. huhtikuuta 1810 Itsenäisyys ja 20 de Febrero de 1859 Federación eli 20. helmikuuta 1859 Liittovaltio sekä República Bolivariana de Venezuela eli Venezuelan bolivariaaninen tasavalta.

Vaakuna on ollut käytössä vasta vuodesta 2007, koska vuonna 2006 vaakunan hevonen muutettiin juoksemaan vasemmalle kun se ennen juoksi oikealle. Sen käyttöönotto sujui kangerrellen poliittisten erimielisyyksien takia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Venezuela horse takes a left turn 2006. BBC. Viitattu 12.2.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venezuelan vaakuna.