Vasili Surikov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Surikov
Omakuva
Omakuva
Henkilötiedot
Syntynyt24. tammikuuta (12. tammikuuta) 1848
Krasnojarsk, Venäjä Venäjän keisarikunta
Kuollut19. maaliskuuta (6. maaliskuuta) 1916
Moskova, Venäjä Venäjän keisarikunta
Kansalaisuus venäläinen
Taiteilija
Taidesuuntaus realismi, historiamaalaus

Vasili Ivanovitš Surikov (ven. Васи́лий Ива́нович Су́риков; 24. tammikuuta (J: 12. tammikuuta) 1848 Krasnojarsk19. maaliskuuta (J: 6. maaliskuuta) 1916 Moskova) oli venäläinen taidemaalari. Hän on parhaiten tunnettu suurikokoisista historiamaalauksistaan.

Surikov syntyi kasakkaperheeseen Krasnojarskissa, Siperiassa. Vuosina 1867–1871 hän opiskeli Keisarillisessa taideakatemiassa Pavel Tšistjakovin alaisuudessa.

Vuonna 1877 Surikov asettui Moskovaan, jossa hän maalasi joitakin freskoja Kristus Vapahtajan katedraaliin. Vuonna 1878 hän nai Elizabeth Charais’n, dekabristi Svistunovin lapsenlapsen. Vuonna 1881 hän liittyi Vaeltajat-liikkeeseen. Vuodesta 1893 hänestä tuli Pietarin taideakatemian täysjäsen. Surikov haudattiin Moskovan Vagankovon hautausmaalle.

Surikov maalasi kuvia Venäjän historiasta, jotka keskittyivät tavallisten ihmisten elämään. Hänen työnsä ovat merkittäviä sen omaperäisen tavan vuoksi, jolla ne kuvaavat tilaa ja ihmisten liikkeitä. Joissakin tapauksissa hän vaikuttaa maalanneen saman kuvan useammin kuin kerran, ehkä prototyyppinä isommalle kuvalle, joka hänellä oli mielessään tai hän piti enemmän pienemmästä versiosta ja päätti sen näyttävän paremmalta suurennettuna.

Päätyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Vasily Surikov