Valter Tuomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valter Bernhard (Walter) Tuomi (vuoteen 1906 Bergström, 9. joulukuuta 1896 Helsinki21. huhtikuuta 1963 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä ja teatterinjohtaja.

Tuomi oli mukana miluusina kansalaissodassa punaisten puolella. Toimiessaan näyttelijänä Tuomi näytteli Kotkassa, Tampereen Teatterissa sekä Viipurin teattereissa ennen siirtymistään Kansan Näyttämölle ja sittemmin Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatteriin. Siellä Tuomesta kehittyi taitava luonnenäyttelijä.

Tuomi toimi myös teatterinjohtajana, ainakin Helsingin Työväen Teatterissa (ent. Sörnäisten Työväen Näyttämö) ja myöhemmin maaseutu- ja maakuntateattereissa. Nykypolvi muistaa Tuomen hänen pisteliäistä komediarooleistaan muutamissa kotimaisissa elokuvissa 1930- ja 1940-luvulla. Hänen suurimpia elokuvatehtäviä olivat ainakin Juurakon Hulda -elokuvan (1937) pankinjohtaja sekä elokuvan Aatamin puvussa ja vähän Eevankin (1940) nimismies. Tärkeitä elokuvia olivat myös Elinan surma (1938) ja Niskavuoren naiset (1938). Hänen tunnetuin roolinsa oli valtiosihteeri Vjatšeslav von Plehwen rooli elokuvassa Helmikuun manifesti (1939).

Tuomi oli näyttelijäsukua, sillä hänen veljensä Arvi sekä siskonsa Emmi olivat näyttelijöitä (myös nuorempi veli Lauri aloitti näyttelijänä, mutta kuoli vain 23-vuotiaana); lisäksi Emmin ja Eino Jurkan edesmenneet lapset Vappu, Sakari sekä Jussi ovat näyttelijöitä, kuten myös Arvi ja Santa Tuomen lapset Rauli ja Liisa Tuomi. Myös Valter Tuomen vaimo Eva Järnefelt ja tytär Marja Tuomi myöhemmin Sajari olivat näyttelijöitä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Outi Pakkanen: Rakas Emmi (1984)