Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna

Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan vaakuna oli Valko-Venäjän sosialistisen neuvostotasavallan tunnus. Se otettiin käyttöön 30. maaliskuuta 1927, ja lopullinen versio hyväksyttiin vuonna 1981.

Vaakunaan on kuvattu keskelle yleismaailmallinen kommunismin symboli sirppi ja vasara. Sen alle on kuvattu maapallo, jonka ylle aurinko nousee. Kokonaisuutta ympäröivät ruislyhteet, joista vasemmanpuoleisessa lyhteessä on myös apiloita ja oikeanpuoleisessa myös pellavaa. Ylhäällä on punainen tähti. Ruislyhteitä kiertää punainen nauha, johon on kirjoitettu ”Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen!” vasemalle valkovenäjäksi, ”Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся!” (Praletaryji usih’ krajin, jadnaitsesja!) ja oikealle venäjäksi, ”Пролетарии всех стран, соединяйтесь!” (Proletarii vseh stran, sojedinjaites!).

Vaakuna on toiminut pohjana presidentti Aljaksandr Lukašenkan vuonna 1995 käyttöönottamalle nykyiselle Valko-Venäjän vaakunalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakunaa muutettiin useaan kertaan vuosien saatossa. Vaakunasta oli vuosina 1919–1991 käytössä kuusi eri versiota.

Vuosina 1919–1927 oli käytössä Venäjän SFNT:n vaakuna, johon oli vaihdettu Valko-Venäjän SNT:n lyhenne ”Б.С.С.Р.” ja Neuvostoliiton tunnuslause ”kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen” oli valkovenäjän kielellä.

Vuonna 1924 julistettiin kilpailu uuden tunnuksen suunnittelemisesta. Voittajaksi hyväksyttiin vuonna 1927 vaakuna, jossa on kuvattu vasemmalla olevan ruislyhteen, sen lomassa olevien apiloiden ja oikealla tammenlehvien ympäröimänä sirppi ja vasara, joiden alapuolella on maapallo jonka takaa aurinko nousee. Vaakunaa kiertää nauha, jossa on neuvostotasavallan lyhenne ”Б.С.С.Р.”, sekä Neuvostoliiton motto neljällä kielellä: venäjäksi, valkovenäjäksi, puolaksi ja jiddišiksi. Ylhäällä on punainen tähti. Tämä perusrakenne pysyi käytössä aina Neuvostoliiton hajoamiseen saakka, ja itsenäinen Valko-Venäjän valtio otti sen muunneltuna uudelleen käyttöön vuonna 1995, joten se on yhä sama tänäkin päivänä. Tämä versio oli käytössä vuoteen 1937.

Vuonna 1937 vaakunaa muutettiin hieman. Sirppi ja vasara muutettiin hopeisiksi, punaista tähteä pienennettiin ja ruislyhdettä paksunnettiin. Versio oli käytössä vain lyhyen aikaa seuraavaan vuoteen 1938 asti.

Elokuussa 1938 hyväksyttiin taas uusi versio vaakunasta. Neuvostoliiton korkeimman neuvoston suosituksesta puolan- ja jiddišinkielinen motto poistettiin. Tammenlehvät korvattiin rukiilla, jonka päällä on pellavan siemenkotia. Lyhenteestä poistettiin pisteet.

Neuvostotasavallan 30. vuosipäiväksi taiteilija Ivan Dubasov suunnitteli hiukan muunnellun version. Maapallo sekä sirppi ja vasara muuttuivat hiukan, ja pellava esitettiin siemenkotien sijasta kukkina. Vuonna 1958 muutettiin vielä valkovenäjänkielistä tunnuslausetta, sana еднайцеся (jednaitsesja) muutettiin sanaksi яднайцеся (jadnaitsesja). Tämä versio oli pisimpään käytössä, vuodesta 1949 vuoteen 1981.

Vuonna 1981 tehtiin viimeinen muutos, sirppi ja vasara muutettiin kullanväriseksi ja värejä yleensäkin keltaisemmiksi. Lopullinen versio oli käytössä Neuvostoliiton hajoamiseen saakka aina vuoteen 1991.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]