Valeraskaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valeraskaus on raskautta muistuttava olotila, jossa elimistö reagoi kuin se olisi raskaana, vaikka raskautta ei todellisuudessa ole.

Valeraskaus ihmisellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten valeraskausoireina kuukautiset jäävät pois, maha kasvaa ja rinnat muuttuvat – aivan kuin nainen olisi raskaana, paitsi ettei raskautta kuitenkaan ole. Elimistössä tapahtuu myös hormonaalisia muutoksia.[1] Miehillä valeraskauksia on diagnosoitu huomattavasti vähemmän kuin naisilla. Miesten valeraskauksien oireet ovat suurelta osin psyykkisiä, mutta niihin liittyy myös samantapaisia fysiologisia muutoksia kuin naisten valeraskauksissa.[2]

Valeraskaus koiralla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiralla jälkikiiman aikana esiintyvä oireilu, joka muistuttaa raskauden oireita. Valeraskaus on koirilla melko yleistä. Oireet kestävät noin 2–3 viikkoa. Oireina voi olla maitorauhasten turpoamista ja maidon eritystä.

Valeraskauden aikana naaras saattaa hoivata pehmoleluja tai vaikka sukkia. Se on niistä usein mustasukkainen, kuten huolehtivan emon kuuluukin. Nämä ”poikaset” olisi hyvä poistaa huomaamattomasti ja yrittää saada koiraa kiinnostumaan muista asioista. Mikäli oireet ovat pahat (esimerkiksi tärinää ja läähätystä), voidaan turvautua hormonilääkitykseen. Hyvänä ennaltaehkäisynä toimii myös nartun leikkaaminen eli sterilointi. Sterilointi myös ehkäisee vanhojen narttukoirien muita vaivoja, nisäkasvaimia ja kohtutulehdusta.

Valeraskaus on susilla tyypillisesti esiintyviä ilmiö, josta susilaumassa on hyötyä. Mikäli varsinainen emä ei pysty huolehtimaan poikasistaan, voivat lauman muut naaraat huolehtia ja imettääkin niitä. Koska koira polveutuu sudesta, myös koirilla valeraskaus on yleinen ja myös luonnollinen tila, ei siis sairaus. Myös kissa voi olla valeraskaana, joskin se on harvinaista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]