Uusi tasavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo fiktiivisestä hallituksesta. Uusi Tasavalta on myös Suomessa vuoden 1994 presidentinvaalien jälkeen perustettu poliittinen liike.
Uusi Tasavalta
Valtiomuoto Parlamentaarinen liittotasavalta
Virallinen kieli Galaktinen peruskieli
Hallitsija Kansleri:
  • Mon Mothma (ensimmäinen)
  • Lanever Villecham (viimeinen)
Perustettu 5 ABY
Lakkautettu 34 ABY
Pääkaupunki Vuorotteleva:
  • Chandrila (ensimmäinen)
  • Nakadia
  • Hosnian Prime (viimeinen)
Valuutta Galaktiset krediitit
Edeltäjä(t) Kapinaliitto
Teokset Tähtien sota

Uusi tasavalta (engl. New Republic) on fiktiivinen hallitus Tähtien sota -universumissa. Se on galaksia demokraattisesti johtava hallitus, joka toimi alkuperäisen Galaktisen tasavallan periaatteilla. Uudesta tasavallasta on esiintynyt erilliset versiot virallisessa kaanonissa ja Star Wars Legends -jatkumossa. Virallisen kaanonin versio teki ensiesiintymisensä elokuvassa Star Wars: The Force Awakens (2015).

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Liittouma Tasavallan palauttamiseksi (eli Kapinaliitto) voitti Galaktisen Imperiumin Endorin taistelussa,[1] se muodosti itsensä Uudeksi tasavallaksi. Uuden tasavallan tavoitteena oli palauttaa galaksiin vapaus ja demokratia, niin kuin Vanhan tasavallan aikoina. Ensimmäiseksi kansleriksi valittiin Mon Mothma ja alkuperäiseksi pääplaneetaksi hänen kotiplaneettansa Chandrila. Mutta myöhemmin päätettiin, että senaatin istuntopaikka vaihtelisi tietyin väliajoin Tasavallan jäsenmaailmojen välillä, toisin kuin Vanha tasavalta ja Imperiumi, joiden pääplaneettana toimi Coruscant.

The Force Awakens[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Star Wars: The Force Awakens, 30 vuotta Endorin taistelun jälkeen, Uusi tasavalta oli syrjäyttänyt Imperiumin galaksia johtavana hallintoelimenä, mutta sen pyrkii syrjäyttämään Imperiumin jäänteistä muodostunut järjestö nimeltä Ensimmäinen ritarikunta. Estääkseen heidän aikeensa, osa Uuden tasavallan senaatista tukee epävirallisesti Leia Organan johtamaa ja Kapinaliiton entisten jäsenten muodostama järjestöä nimeltä Vastarinta. Uuden tasavallan nykyisenä pääplaneettana toimi Hosnian Prime, jonka Ensimmäinen ritarikunta tuhosi testatessaan Tähdentappajatukikohtansa superasetta kyseisen planeetan aurinkokuntaan. Superase tuhosi suuren osan Tasavallan laivastosta, senaatin ja koko kyseisen aurinkokunnan, tappaen samalla miljoonittain siviilejä, senaattoreita ja merkkihenkilöitä. Vastarinta kuitenkin tuhosi Tähdentappajatukikohdan pian Hosnianin aurinkokunnan tuhon jälkeen.

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Aftermath kerrotaan Uuden tasavallan muodostumisesta sekä sen taistelusta Imperiumin jäljelle jääneitä joukkoja vastaan. Osa Imperiumin joukoista kävi taistelua Uutta tasavaltaa vastaan, muiden vetäytyessä Ulkokehän planeetoille sekä galaksin tuntemattomille lohkoille. Imperiumin joukot yrittivät vallata haltuunsa ennestään tuntemattomia planeettoja, mitä Uusi tasavalta yritti sabotoida propagandan avulla.

Romaanissa Lost Stars Uusi tasavalta sai vallattua Naboon ja Thane Kyrellin johtama Corona-lentue puolusti sitä Imperiumilta. Kun Endorin taistelusta oli kulunut vuosi, Uuden tasavallan joukot kävivät ratkaisevan taistelun Imperiumin joukkoja vastaan aavikkoplaneetta Jakkulla. Estäkseen Uutta tasavaltaa valtaamasta tähtihävittäjä Inflictoria, komentaja Ciena Ree antoi teki sillä pakkolaskun planeetan pinnalle. Tämä jätti planeetan maaston Uuden tasavallan sekä Imperiumin sotakoneiden hylkyjen, mukaan lukien Inflictorin hylyn, roskaamaksi.[2]

The Force Awakensin kuvasanakirjan mukaan senaatin ensimmäisiä päätöksiä olivat aseistariisuntalaki, jolla Uuden tasavallan armeija muutettiin pelkäksi rauhanturvajärjestöksi, sekä aselepo Imperiumin jäljellä olevien upseerien kanssa. Leia Organa oli harvoja, jotka eivät uskoneet Imperiumin aikovan pitää lupauksia. Elokuvan tapahtumien aikaan suurin osa senaatista ei uskonut Imperiumin jäänteiden rikkoneen aseleposopimuksen asettamia säädöksiä. Lisäksi kanslerina toimiva tarsunt-rodun edustaja Lanever Villecham piti uusien kauppareittien solmimista tärkeämpänä. Osa senaattoreista oli kuitenkin alusta asti ottanut varoitukset ritarikunnasta vakavasti ja näin Vastarinta oli epävirallisesti saanut senaatin tuen.

Romaanin Bloodline mukaan, kuusi vuotta ennen The Force Awakensin tapahtumia, senaatti oli jakautunut kahtia. populisteihin ja sentristeihin. Populistit, joihin Leia kuului, halusivat Tasavallan jäsenmaailmojen säilyttävän täyden suvereeniutensa, kun taas sentristit kannattivat vahvempaa hallintoa ja sotilaallisempaa toimintaa. Sentristit ehdottivat kanslerin viran korvaamista "ensimmäisen senaattorin" senaatin sisäisten erimielisyyksien hälventämiseksi. Leia asettui populistien ehdokkaaksi, mutta Darth Vaderin paljastuttua hänen biologiseksi isäkseen, hän joutui eroamaan senaatista.

Kirjan Star Wars Propaganda: A History of Persuasive Art in the Galaxy mukaan, kun totuus Leian todellisista vanhemmista paljastui, sentristien ja näiden kannattajien edustamat aurinkokunnat saivat luvan erota Uudesta tasavallasta, koska Uusi tasavalta ei halunnut uutta sotaa. Imperiumin jäänteet ja sentristit muodostuivat virallisesti Ensimmäiseksi ritarikunnaksi, jonka keulakuvana sentristit toimivat, samaan aikaan, kun todelliset johtajat, yksinvaltias Snoke sekä Leian poika Kylo Ren, kasvattivat armeijaa laajamittaista sotaa varten.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi tasavalta vahvistettiin ensi kertaa osaksi Tähtien sodan virallista kaanonia, kun vuoden 2015 videopelin Star Wars: Battlefront ladattavan lisäsisällön kerrottiin sijoittuvan Jakkun taisteluun.[1]

Legends[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tasavallan tunnus Expanded Universessa.

X-wing -kirjasarja kuvaili kuinka Kapinaliitto oli tuhottuaan toisen Kuolemantähden levittänyt sanaa ympäri galaksia. Sekä siviilit että muut kapinalliset ylistivät Tasavallan paluuta ja kuukausi tämän jälkeen, Uusi tasavalta perustettiin ja siihen kuului aluksi vain kahdeksan poliitikkoa: Chandrilan edustaja Mon Mothma, Alderaanin edustaja prinsessa Leia Organa, Kohtlisin edustaja Borsk Fey'lya, Dacin[a] edustaja amiraali Gial Ackbar, Sullustin edustaja Sian Tevv, Corellian edustaja Doman Beruss, Kashyyykin edustaja Kerrithrarr sekä Elomin edustaja Verrinnefra B'thog Indriummsegh.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nimetty myöhemmin Mon Calamariksi ja lopulta virallisesti Mon Calaksi.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.