Koordinaatit: 11.4°N, 76.7°E

Udagamandalam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Udagamandalam

Udagamandalam

Koordinaatit: 11.4°N, 76.7°E

Valtio Intia
Osavaltio Tamil Nadu
Piirikunta Nilgiri
Korkeus 2 213 m
Väkiluku (2001) 93 921


















Udagamandalam (tamiliksi உதகமண்டலம், Utakamaṇṭalam) tai lyhemmin Udagai (tamiliksi உதகை, Utakai), eli entinen Ootacamund lyhennettynä Ooty, on kaupunki ja kunta Intiassa, Tamil Nadun osavaltiossa. 93 921 asukkaanmilloin? Udagamandalam on myös Nilgirien piirikunnan pääkaupunki.

Udagamandalam sijaitsee lähellä kolmen osavaltion rajaa, jossa Tamil Nadu, Kerala ja Karnataka kohtaavat. Kaupunki on runsaan kahden kilometrin korkeudessa luonnonkauniilla paikalla Nilgiri-vuoristossa. [1] Udagamandalam on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Nilgirin rautatien päätepysäkki.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset tiedot Udagamandalamin alueesta ovat 1100-luvulta, jolloin sitä hallitsi Hoysala-kuningas Vishnuvardhana. Vuonna 1799 alue siirtyi Englannin Itä-Intian kauppakomppanialle, kun Mysoren kuningaskunnan hallitsija teki rauhansopimuksen kauppakomppanian kanssa. [2]

Vaikka intialainen toda-heimo oli ensimmäinen alueen asuttaja, nykyinen Udagamandalam on brittiläistä alkuperää. Coimbatoren varainkerääjä John Sullivanin kivitalo valmistui 1822. [3] Tämän jälkeen Sullivanin johdolla kaupunkiin rakennettiin mökkejä ja klubeja sekä muita rakennuksia, jotta brittiläiset virkamiehet pääsisivät virkistäytymään raikkaassa, eikä niin kuumassa, vuoristoilmassa [2].

Nilgirin rautatie ulottui Udagamandalamiin saakka vuonna 1908.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ooty Ooty.ind.in. Arkistoitu 9.8.2007. Viitattu 6. elokuuta 2007. (englanniksi)
  2. a b About Ooty OotyIndia.com. Viitattu 6. elokuuta 2007. (englanniksi)
  3. Ooty (Ootacamund) India Travelogue. Viitattu 6. elokuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.