Tuohivirsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuohivirsut. Piirros: Hazelius (1881) Vol.1, Abb.9, s.37

Tuohivirsu on tuohesta valmistettu kenkä. Tuohivirsu on kudottu eli ”tehty” koivusta poikittaissuuntaan kiertäen kiskotuista noin tuuman levyisistä tuohisuikaleista, joiden reunat on yleensä viiltämällä tasattu. Virsuja valmistetaan myös monien lehtipuiden kuorenalaisesta niinikerroksesta sekä katajan kuoresta.

Tuohi- kuten muutkin virsut jaetaan suorakuteisiin eli löttöihin ja vinokuteisiin eli virsuihin. Suorakuteiset virsut ovat perinteinen työjalkine ja jopa juhlajalkine ja vinokuteiset, tohvelimalliset virsut taas ovat historiallisella ajalla Keski-Venäjältä levinnyt, sikäläisen niinivirsun muunnos. Vinokuteisia virsuja on käytetty enimmäkseen kotipiirissä lähinnä tohvelien asemesta, sillä tuohesta tehtyinä niiden valmistus on aikaaviepää.

Nimitys virsu pohjautuu balttilaiseen ja länsivenäläiseen sanaan verzen (верзень). Muita erilaisten virsujen paikallisia nimityksiä ovat esimerkiksi löttö, tanokas, tuohikas, tohveli, luapotti ja kopponen.

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.