TransAsia Airwaysin lento 235

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TransAsia Airwaysin lento 235
Kone putoamisen jälkeen joessa.
Kone putoamisen jälkeen joessa.
Yhteenveto
Päivämäärä 4. helmikuuta 2015
Onnettomuustyyppi tekninen vika, lentäjän virhe
Tapahtumapaikka Keelung-joki, Taipei, Taiwan
Lähtöpaikka Taipei Songshanin lentoasema
Määränpää Kinmenin lentoasema, Kinmen, Taiwan
Kuolleita 43
Loukkaantuneita 17 (kaksi maassa)
Eloonjääneitä 15
Lentokone
Konetyyppi ATR 72-600
Lentoyhtiö TransAsia Airways
Rekisteritunnus B-22816
Matkustajia 53
Miehistöä 5

TransAsia Airwaysin lento 235 (GE235) oli TransAsia Airwaysin kotimaan lento, joka syöksyi Keelung-jokeen pian lentoonlähdön jälkeen Taipei Songshanin lentoasemalta 4. helmikuuta 2015. Koneessa oli 53 matkustajaa, joista oli neljä lapsia. Suurin osa koneen matkustajista oli kiinalaisia. Taiwanin lentoviranomaisten mukaan turmasta selvisi hengissä 15 ihmistä.[1] 43 koneessa ollutta ihmistä sai surmansa onnettomuudessa.[2] Tuntematon mies sai kuvattua putoavan lennon autokameraansa, kun tämä oli ajamassa autollaan. Hetki myöhemmin kone törmäsi Keelungin jokeen.

Lento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lento 235 nousi Taipei Songshanin lentoasemalta aamulla kello 10:52:33 Taiwanin aikaa. Kone kerkesi nousta 1 050 jalkaan (320 m), kun miehistö sai varoituksen oikean moottorin sammumisesta, ja miehistö aloitti hätätilan. [3] Koneen oikean moottorin potkurin automaattinen lepuutustoiminto käynnistyi, ilmeisesti siksi, että moottorin tehovipu oli vahingossa siirtynyt tyhjäkäyntiasentoon, mutta moottorinohjausjärjestelmästä löytyi myös viallinen juotos vääntöanturin ja automaattisen lepuutusjärjestelmän väliltä,[4] [5]minkä miehistö tulkitsi virheellisesti moottorihäiriöksi (normaalisti toimiessaan automaattilepuutuksen tehtävänä on vähentää vikaantuneen moottorin potkurin aiheuttamaa vastusta kääntämällä lapoja, katkaisten samalla polttoaineen syötön -- se aktivoitui, koska moottorin kierrokset laskivat tyhjäkäyntitehon valinnan vuoksi). [6] Koneen kouluttajaperämies määritti vian olevan oikeassa moottorissa. Kapteeni ei määrittänyt vikaa, vaan alkoi vähentää vasemman moottorin tehoja, kunnes ne olivat tyhjäkäynnillä. Kone alkoi kallistua nopeasti vasemmalle ja menettää korkeutta. [6]. Miehistö sai sakkausvaroituksen. Viimeinen yhteydenotto lennonjohtoon oli "Mayday, mayday, engine flameout!". Koneen ollessa vain 545 jalkaa maasta, kapteeni käski käynnistää moottorin uudelleen. Kapteenin tajutessa virheensä oli jo liian myöhäistä. Koneen pudotessa jokea päin, se kallistui noin 90 astetta vasemmalle, ja törmäsi siivenkärjestään valtatiesiltaan ja siinä ajaneeseen taksiin. Kaksi ihmistä loukkaantui. Koneen asentokulma oli 100,2 astetta vasemmalle ja 12,2 astetta alaspäin, kun se putosi Keelung-jokeen ja hajosi useaan osaan. [3]

Monimoottorikoneen moottorihäiriömenetelmässä on yksinkertaistaen kolme osaa: 1) tunnistetaan viallinen moottori 2) vähennetään kyseisen moottorin tehoja, jolloin varmistuu, onko moottori tunnistettu oikein, ja 3) suoritetaan viallisen moottorin eristystoimenpiteet (sotilasilmailussa opetetaan myös menetelmää, jossa kaikki tehovivut työnnetään täysin eteen ja jätetään sinne -- näin ei kuvatun kaltaista tilannetta voi syntyä). Lennon kapteeni ei noudattanut menetelmää, mikä johti väärän, ja ainoan toimivan, moottorin sammuttamiseen.[7]

Pelastustoimet ja nosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heti turman jälkeen Taipein poliisi ja palokunnat vastaanottivat kymmeniä puheluita silminnäkijöiltä jokeen syöksyneestä lentokoneesta. Taipein palokunta, armeija ja vapaaehtoiset saapuivat paikalle vain minuuttien kuluttua ja aloittivat eloonjääneiden pelastustyöt sekä etsinnät. Myös sukeltajat osallistuivat pelastustoimiin, mutta huono näkyvyys veden alla sekä vaaralliset koneen osat tekivät työstä hankalaa. Eloonjääneitä oli koneen sisällä jumittuneina penkkeihinsä. Pelastajat joutuivat käyttämään saksia selviintyneiden saamiseksi irti penkeistään. Suurin osa selviytyneistä istui koneen takaosassa.

Koneen mustat laatikot löydettiin nopeasti kello 16 samana päivänä. Illalla kello 20 käytettiin nostureita nostamaan suurimpia koneen osia rantaan.

Turmaa seuranneena päivänä pilotin ja perämiehen ruumiit löydettiin ohjaamosta. Molempien jalat olivat murtuneet, ja pilotin kädet olivat edelleen ohjaimilla. Toinen lentoemännistä selvisi törmäyksestä.

Matkustajat ja miehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkustajista 49 oli aikuisia ja neljä lapsia. Useat kiinalaiset matkustajat olivat kotoisin Xiamenista, ja he olivat olleet kuusipäiväisellä lomamatkalla Taiwanissa. Kaikki miehistön jäsenet olivat taiwanilaisia. Matkustajia palveli kaksi lentoemäntää. Ohjaamon miehistössä toimivat:

  • Päällikkö Liao Chien-tsung, ikä 42 ja lentotunteja 4 914.
  • Perämies Liu Tzu-chung, ikä 45 ja lentotunteja 6 922.
  • Lisäksi ohjaamon miehistöön kuului tarkkailija Hong Bing-chung, jolla oli 16 121 lentotunnin kokemus.

Matkustajien sekä miehistön jäsenten kansalaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansalaisuus Matkustajia Miehistöä Yhteensä
KiinaKiina 31 31
TaiwanTaiwan 22 4 26
Uusi-SeelantiTaiwanUusi-Seelanti/Taiwan 1 1

Tutkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikean moottorin sammuminen johtui viasta koneen moottorien tilananturijuotoksissa.[8]

Onnettomuustutkinnan mukaan kapteeni Liao Chieng-Tsung oli noin vuotta aiemmin repuuttanut tarkastuslennon sakkaustilanteisiin liittyvän koesuorituksen. Hän oli kouluttajien mukaan hermostunut. Tämä johti vääriin päätöksiin myös turmalennolla, koska hän ei tutkinut tilannetta vaan sammutti väärän moottorin.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  1. Blencowe, Annette: Taiwanin lento-onnettomuudessa kuolleiden määrä noussut 31:een 5.2.2015. Yle Uutiset. Viitattu 8.2.2015.
  2. TransAsia GE235 crash: Flights cancelled to train Taiwan pilots 7.2.2015. BBC News. Viitattu 8.2.2015.
  3. a b Väärän moottorin sammuttaminen varmistui Transasia Airwaysin ATR-turman syyksi lentoposti.fi. Viitattu 9.2.2018.
  4. TransAsia GE235: Taiwan crash plane 'lost engine power' BBC News. 7.2.2015. Viitattu 8.7.2022. (englanniksi)
  5. Immediate Action! code7700.com. Viitattu 8.7.2022.
  6. a b Accident description aviation-safety.net. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)
  7. '...Identify...Verify...Feather...NOW WHAT?' StudentPilot.com. 20.8.2001. Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
  8. a b TransAsia Flight 235: Pilot cut off wrong engine before horrific crash news.com.au. Viitattu 9.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]