Tony Hawk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Hawk, 2006
Tony Hawk, 1987

Anthony Frank ”Tony” Hawk (s. 12. toukokuuta 1968) on yhdysvaltalainen rullalautailija. Hawk on saavuttanut kuuluisuutta hypättyään ensimmäisen 900-asteisen sekä lisensoidulla videopeleillään. Hän on monien mielestä yksi menestyksekkäimmistä ja vaikutusvaltaisimmista modernin vertikaalisen skeittauksen pioneereista.[1]

Hawk kasvoi San Diegossa, Kaliforniassa. Hän oli kuvausten mukaan ”yliaktiivinen” lapsi. Hawkin vanhemmat tukivat poikansa rullalautailua, koska se toimi varaventtiilinä hänen liialliselle energialleen. Kun Hawkin taidot kehittyivät, hänestä tuli neljätoistavuotiaana ammattimainen skeittaaja. Vuonna 1999 hänestä tuli ensimmäinen skeittaaja, joka laskeutui 900 asteen ilmapyörähdyksen.[1] Vuonna 2002 hän loi Boom Boom HuckJamin, extreme-urheilu-näyttelyn -ja kiertueen, joka käynnistettiin Las Vegasissa.

Koko uransa ajan Hawk on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja muissa tiedotusvälineissä sekä omaa nimeään kantavissa videopeleissä. Hän on ollut mukana myös erilaisissa hyväntekeväisyystoimintaan liittyvissä asioissa, mukaan lukien perustamassaan Tony Hawk -säätiössä, joka auttaa rakentamaan skeittiparkkeja köyhimmille alueille. Hän toimii myös yhteistyössä Athletes For Hope -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa.[2]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Hawk syntyi San Diegossa, Kaliforniassa. Hawkin isä on eläkkeellä oleva Yhdysvaltain merivoimien upseeri, Frank Hawk. Hawkin äiti Nancy Hawk on osa-aikainen liiketoiminnan opettaja. Tony Hawk aloitti rullalautailun yhdeksänvuotiaana, kun hänen isoveljensä Steve antoi hänelle käytetyn rullalaudan ja hänen isänsä rakensi rampin heidän takapihalleen. Kun Hawk oli nuori, hänen kuvattiin olevan ”yliaktiivinen”. Kerran Tony iski ohi baseballissa ja oli niin poissa tolaltaan, että piiloutui kallionkoloon. Hänen isänsä lupasi pojalleen jäätelöannoksen, jos tämä tulisi ulos luolasta. Hänen turhautumisensa oli niin ankaraa, että vanhemmat pyysivät, että hänelle tehtäisiin psykologinen arvio koulussa. Tulokset osoittivat että Tony oli ”lahjakas” ja koulun neuvonantajat suosittelivat sijoituspaikkaa edistyneiden tunneilla.

Hawk oli Jean Farb Middle Schoolissa vuodesta 1980 vuoteen 1981. Hän palasi vähän aikaa sitten vanhaan kouluunsa esittääkseen siellä show’nsa ”Homecoming”.

Hawk siirtyi ammattilaiseksi 14-vuotiaana. Hän valmistui Torrey Pines High Schoolista, San Diegosta, Kaliforniasta. Tony Hawk oli maailmanmestari 12 peräkkäistä vuotta.

Nimikkopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hawkin nimen ympärille on tehty skeittipelisarja.

Yksi tunnetuimmista Tony Hawk -peleistä on Tony Hawk's Underground, jossa on paljon erilaisia hahmoja, muun muassa Steve Caballero, Chad Muska, Bob Burnquist, Bam Margera ja tietysti Tony Hawk, sekä myös suomalainen lautailija Arto Saari. Tony Hawk -peleissä voi kehittyä ja oppia tekemään paremmin temppuja, ja kun läpäisee ”Story Mode” -tarinatilaa, niin saa uusia tasoja ja skeittaajia.

Muita Tony Hawk -pelejä


Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Hawk on myös näytellyt televisiosarjassa C.S.I. Miami. Hän on myös esiintynyt vierailevana tähtenä esittäen itseään Simpsonit-jaksossa Haisuhenki (Barting Over), ja elokuvassa Poliisiopisto 4: Korttelipoliisit.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tony Hawk.