Thunderbird (vuoristorata)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thunderbird

Thunderbird on maailman pohjoisin täysimittainen puinen vuoristorata. Se sijaitsee Lapuanjoen rannassa Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan kunnassa Powerpark-monitoimipuistossa. Vuoristoradan on suunnitellut amerikkalainen puisten vuoristoratojen rakentamiseen erikoistunut Great Coasters International (GCI). Vuoristoradan tilaajana oli monitoimipuiston taustalla toimiva Lillbacka Group. Thunderbird on GCI:n ensimmäinen rata Euroopassa.

Radan rakentaminen aloitettiin loppukesällä 2005, ja laite valmistui suunnitellun aikataulun mukaan kauden 2006 avajaisiin. Radan valmistumista pystyi seuraamaan lähes reaaliaikaisesti monitoimipuiston internetsivujen kautta web-kameran välityksellä. Vuoristorata otettiin käyttöön lauantaina 29. huhtikuuta 2006, ja se nousi heti ensimmäisenä vuotenaan Powerpark-monitoimipuistossa sijaitsevan PowerLand-huvipuiston suosituimmaksi laitteeksi. Rata on 25 metriä korkea, 826,6 metriä pitkä, ja vaunujen nopeus on noin 77 km/h.[1] Rakennusvaiheessa rataan käytettiin tuhat kuutiometriä puuta, 750 000 pulttia ja 1,8 miljoonaa naulaa. Puutavaran rataan toimitti Alajärvellä sijaitseva Myllyahon Saha Oy, ja painekyllästyksestä vastasi Finnforest.[2] Rakentaminen kesti kahdeksan kuukautta, ja siihen osallistui suomalaisten lisäksi työntekijöitä Meksikosta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Radan kahdella 24-paikkaisella junalla pystytään kuljettamaan 800 matkustajaa tunnissa. Pituusvaatimus laitteeseen on 130 cm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Construction starts at Powerpark Finland Günter Engelhardt GmbH. Arkistoitu 8.10.2007. Viitattu 13. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. Thunderbirdiin kiinnitetty taulu themeparkreview.com. Viitattu 25. toukokuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]