Thomas Pennant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Pennant

Thomas Pennant (14. kesäkuuta 1726 Whitford, Flintshire16. joulukuuta 1798 Whitford, Flintshire) oli walesilainen luonnontieteilijä ja antikvaari.

Pennantin suku oli walesilaista alempaa aatelia Whitfordin pitäjästä. Suvulla oli vaatimaton 1600-luvulla rakennettu kartano Bychtonissa. 1724 Thomasin isä David Pennant peri lähellä sijainneen Downingin tilan serkultaan, mikä kohensi huomattavasti suvun asemaa. Downing Hallista, jossa Thomas syntyi, tuli Pennantien vakituinen asuinpaikka. Thomasin äiti oli Arabella Mytton.

Thomas Pennant kävi Wrexhamin alkeiskoulua ennen muuttoa Thoas Croftin kouluun Fulhamiin 1740. 1744 hän pääsi Queen's Collegeen Oxfordiin, josta hän myöhemmin meni Oriel Collegeen. Kuten monet varakkaasta suvusta lähtöisin olleet opiskelijat ei Pennantkaan suorittanut loppututkintoa. 1771 hänen työnsä eläintieteilijänä kuitenkin palkittiin kunniamaininnalla.

12-vuotiaana Pennant menetti sydämensä luonnontieteille tutustuttuaan Francis Willughbyn teokseen Ornithology. Retki Cornwalliin 1746–1747, missä hän tapasi luonnontieteilijän ja antikvaarin William Borlasen, herätti mielenkiinnon mineraaleihin ja fossiileihin, jotka muodostivat hänen pääasiallisen tutkimuskohteensa 1750-luvulla.

Carolus Linnaeuksen esityksestä hänet äänestettiin Kungl. Vetenskapssocieteten i Uppsala seuran jäseneksi. 1766 hän julkaisi ensimmäisen osan teoksestaan British Zoology. Teosta valmistellessaan hän vieraili manner-Euroopassa, tutustuen muun muassa Voltaireen, Halleriin, Buffoniin ja Peter Simon Pallasiin.

1767 hänet äänestettiin Royal Societyn jäseneksi. 1771 julkaistiin hänen teoksensa Synopsis of Quadrupeds. Saman vuoden lopulla hän julkaisi kirjan A Tour in Scotland in 1769, josta tuli merkittävä myyntimenestys. 1774 hän julkaisi toisen kirjan matkoistaan Skotlannissa, nyt 2-osaisena. 1778 hän julkaisi kirjan Tour in Wales, jota seurasi Journey to Snowdon 1781–1783.

Pennant työllisti täyspäiväisesti taiteilija Moses Griffithin, joka kuvitti pääosan Pennantin kirjoista. Taiteilija John Ingleby teki myös runsaasti kuvituksia Pennantin teoksiin.

1782 hän julkaisi kirjan Journey from Chester to London ja 1785–1787 Arctic Zoology. 1790 ilmestyi hänen Account of London, josta otettiin useita painoksia, ja 3 vuotta myöhemmin hän julkaisi omaelämäkertansa Literary Life of the late T. Pennant. Vielä vanhoilla päivillään hän julkaisi 2-osaisen Outlines of the Globe, jotka ilmestyivät 1798. Kolmannen ja neljännen osan julkaisi hänen poikansa David Pennant 1800. Hän kirjoitti myös useita vaatimattomampia teoksia, joista osa julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen.

Thomas Pennant nimesi lukuisia eläinlajeja, muun muassa kyhmysorsan.