Thom Yorke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thom Yorke
Thom Yorke konsertissa Brixtonissa vuonna 2006.
Thom Yorke konsertissa Brixtonissa vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt7. lokakuuta 1968 (ikä 55)
Wellingborough, Northamptonshire, Englanti
Ammatti muusikko, artisti, aktivisti
Muusikko
Taiteilijanimi Dr. Tchock
Tchocky
Aktiivisena 1991
Tyylilajit vaihtoehtorock
taiderock
elektroninen musiikki
Soittimet laulu
kitara
piano
koskettimet
lyömäsoittimet
basso
Yhtyeet Radiohead
Levy-yhtiöt Parlophone, Capitol Records, XL Records, TBD Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.radiohead.com

Thomas ("Thom") Edward Yorke (s. 7. lokakuuta 1968 Wellingborough, Northamptonshire, Englanti) on laulaja-lauluntekijä sekä kitaristi ja pianisti englantilaisessa Radiohead-yhtyeessä. Lisäksi hän on julkaissut The Eraser -sooloalbumin vuonna 2006.

Yorke soittaa lähinnä sähkö- ja akustista kitaraa, sekä pianoa, mutta on myös soittanut rumpuja ja bassoa (erityisesti Radioheadin albumien Kid A ja Amnesiac nauhoitusten yhteydessä). Tällä hetkellä Yorke asuu Oxfordissa lapsiensa Noahin (s. 2001) ja Agnesin (s. 2004) kanssa. Amnesiac on omistettu Noahille ja The Eraser Agnesille.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorken vasen silmä on ollut syntymästä lähtien halvaantunut, minkä vuoksi hän joutui läpikäymään elämänsä ensimmäisen viiden vuoden aikana useita erilaisia leikkauksia ja operaatioita. Nämä operaatiot olivat kuitenkin Yorken mukaan hätiköiden tehtyjä, ja jättivät silmän lähes sokeaksi ja tunnukseksi lazy eyen ("laiska silmän"), jonka takia hänen toinen silmänsä on suurempi kuin toinen. Luokkatoverit kutsuivat häntä usein lempinimellä Salamander ("salamanteri"). Tämä poikkeavuus, sekä se että Yorket muuttivat koko Thomin lapsuuden ajan usein, vaikeuttivat huomattavasti ystävien saamista, ja Yorken mukaan hänen lapsuuttaan leimasikin lähinnä yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunne.[1]

Yorket asettuivat viimein asumaan Oxfordshireen ja Thom sai ensimmäisen kitaransa 7-vuotiaana. Tuolloin hänen suurimpana inspiroijanaan toimi Queenin Brian May, jonka esiintymistä hän oli katsellut TV:stä. Ensimmäinen hänen säveltämänsä kappale ”Mushroom Cloud” kuvaili ydinräjähdystä. Kymmenvuotiaana hän liittyi ensimmäiseen bändiinsä Adingdonin poikakoulussa. Tässä koulussa hän myös tapasi tulevat yhtyetoverinsa, Ed O'Brienin, Phil Selwayn ja Colin Greenwoodin sekä Colinin nuoremman veljen, Jonnyn.

Yhtyeen nimi oli On A Friday koska perjantai oli ainoa päivä jolloin sillä oli lupa harjoitella. Bändi osoitti hämmästyttävää pitkäkestoisuutta ja selviytymiskykyä vaikka sen jäsenet menivätkin eri yliopistoihin. Aikaa myöten On A Friday:sta kehittyi Radiohead. Aikaisessa vaiheessa Thom Yorke soitti kitaraa ja lauloi, sekä kehitti kappaleiden sävellys- ja sanoitustaitoaan. Vuonna 1987 Thom ja hänen silloinen tyttöystävänsä joutuivat auto-onnettomuuteen. Thom selvisi ilman suurempia vammoja, mutta hänen tyttöystävänsä sai onnettomuudesta pahoja vammoja niskaansa. Tämä aiheutti Thomille autofobian ja kaikuja tästä voidaan kuulla Radioheadin kappaleissa "Airbag", "Killer Cars", ja "Stupid Car".

Opiskellessaan Exeterin yliopistossa taidetta ja englannin kieltä, Yorke työskenteli DJ:nä opiskelijailloissa. Hän oli myös osa-aikaisena työntekijänä psykiatrisessa sairaalassa. Toisena vuotenaan hän todella löysi koulun Macintosh-tietokoneet ja innostui niistä. Samoihin aikoihin hän myös tapasi Stanley Donwoodin, taiteilijan joka on vuodesta 1994 ollut tärkeä osa Radioheadin albumien ja singlejen kansien ulkoasujen teossa. Thom Yorke on usein käyttänyt salanimiä ('The White Chocolate Farm', 'Tchock') työskennellessään erilaisissa projekteissa Donwoodin kanssa. Vuonna 2001 he voittivat Grammyn parhaasta albumin ulkoasusta.

On A Friday yhdistyi uudelleen 1991 kun sen kaikki jäsenet olivat viimeistelleet loppututkintonsa. He saivat levytyssopimuksen Parlophone-levy-yhtiölle ja vaihtoivat nimensä Radioheadiksi.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit
Kokoelma-albumit

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiohead[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Radioheadin diskografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Eraser: Virallinen kotisivu Yorken sooloalbumille (englanniksi)