The Grey – Suden hetki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Grey – Suden hetki
The Grey
Ohjaaja Joe Carnahan
Käsikirjoittaja Joe Carnahan
Ian MacKenzie Jeffers
Perustuu Ian MacKenzie Jeffersin romaaniin Ghost Walker
Tuottaja Jules Daly
Joe Carnahan
Ridley Scott
Mickey Liddell
Säveltäjä Marc Streitenfeld
Kuvaaja Masanobu Takayanagi
Leikkaaja Roger Barton
Jason Hellmann
Lavastaja Peter Lando
Pääosat Liam Neeson
Frank Grillo
Dermot Mulroney
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö LD Entertainment
Scott Free Productions
Inferno Distribution
Open Road Films
Levittäjä Global Road Entertainment
ProVideo
Netflix
Ensi-ilta 11. joulukuuta 2011 (Austin)
Yhdysvallat 27. tammikuuta 2012
Suomi 24. helmikuuta 2012
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 25 000 000 dollaria
Tuotto 77 278 331 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Grey – Suden hetki (engl. The Grey) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen trilleri, jonka on ohjannut Joe Carnahan. Elokuvan pääosissa esiintyvät Liam Neeson, Frank Grillo ja Dermot Mulroney. Elokuva perustuu Ian MacKenzie Jeffersin romaaniin Ghost Walker. Jeffers osallistui myös käsikirjoitukseen yhdessä Carnahanin kanssa.

Elokuva kertoo öljynporaajista, jotka joutuvat keskelle Alaskan erämaata lentokoneen tehtyä pakkolaskun. Vastustajinaan miehillä on kylmä ja luminen sää sekä verenhimoiset sudet.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

John Ralph Ottway työskentelee öljynporausalueella Alaskassa ja metsästää työntekijöitä uhkaavia susia. Viimeisenä työpäivänään hän kirjoittaa Ana-vaimolleen kirjeen, jossa hän kertoo tekevänsä itsemurhan. Hän ei kuitenkaan tee sitä, ja aikoo lähteä Alaskasta öljynporaajien mukana. Lentokone ajautuu lumimyrskyyn ja suorittaa pakkolaskun. Ottway näkee näyn vaimostaan, joka kehottaa miestään olemaan pelkäämättä. Mies palaa todellisuuteen ja kohtaa yhden haavoittuneista öljynporaajista, Lewendenin, joka menehtyy Ottwayn käsivarsille. Ottway muotoutuu selviytyneiden johtajaksi ja käskee miesten tekemään tulta. Pian miehet tajuavat olevansa harmaasusien reviirillä ja alkavat pitää vahtivuoroja.

Selviytyneet etsivät kuolleiden lompakoita palauttaakseen ne työtovereidensa omaisille. Kun Hernandez joutuu susien tappamaksi, Ottway ehdottaa siirtymistä pois lentokoneen hylyn luota. Diaz yrittää kyseenalaistaa Ottwayn johtajuuden, mutta miehet lähtevät matkaan. Lumipyryssä Flannery jää jälkeen ja joutuu susien tappamaksi. Susijoukko jahtaa miehiä, jotka pakenevat metsään ja sytyttävät aukealle paikalle nuotion pitääkseen sudet loitolla. Veitsiä hyödyntäen miehet valmistavat keihäitä aseiksi. Miehet surmaavat hyökkäävän omegaurossuden ja paistavat tästä lihaa. Diaz katkaisee suden pään ja heittää sen metsän reunaan, jolloin muut miehet toteavat susien olevan kostonhimoisia. Diaz kertoo ateistisista uskomuksistaan, ja Talget kertoo uskovansa Jumalaan. Ottway toteaa olevansa ateisti, mutta toivoo olevansa jonain päivänä uskovainen.

Hypoksiasta kärsinyt Blake löytyy kuolleena. Muut miehet jatkavat matkaansa ja päätyvät jyrkän kanjonin reunalle. Ottway ja Diaz ylittävät kanjonin. Akrofobiasta kärsivä Talget pudottaa silmälasinsa ja kamppailun jälkeen putoaa alas. Ottway, Diaz ja Hendrick jatkavat matkaansa, ja polvensa vahingoittanut Diaz haluaa jäädä joen varrelle. Kun Ottway ja Hendrick ovat lähteneet, Diaz kuulee susien lähestyvän. Ottway ja Hendrick joutuvat susien hyökkäyksen kohteeksi, ja Hendrick putoaa jäiseen jokeen. Ottway yrittää pelastaa toveriaan, mutta tämä hukkuu jäädessään jumiin kivien väliin. Märkä ja viluinen Ottway pelastautuu joesta ja pyytää Jumalalta merkkiä tämän olemassaolosta. Pettynyt Ottway jatkaa matkaansa ja joutuu susien ympäröimäksi. Hän asettaa tovereidensa lompakot ja vaimolleen tarkoitetun kirjeensä lumihangelle. Kun sudet lähestyvät, Ottway lukee isänsä kirjoittaman runon.

»Once more into the fray
Into the last good fight I’ll ever know
Live and die on this day
Live and die on this day.»

Ottway ottaa esille veitsen, kiinnittää hanskoihinsa lasinsiruja ja hyökkää kohti susia. Elokuvan lopetus jää paljastamattomaksi, mutta lopputeksteihin sijoitetussa lyhyessä kohtauksessa huohottava alfaurossusi makaa maassa ja Ottwayn pää nojaa eläimen vatsaa vasten.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Liam Neeson  John Ottway  
 Frank Grillo  John Diaz  
 Dermot Mulroney  Jerome Talget  
 Dallas Roberts  Pete Hendrick  
 Joe Anderson  Todd Flannery  
 Nonso Anozie  Jackson Burke  
 James Badge Dale  Luke Lewenden  
 Ben Bray  Hernandez  
 Anne Openshaw  Ana  

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marc Streitenfeldin säveltämä ääniraita julkaistiin digitaalisena 24. tammikuuta 2012 ja CD:nä 14. helmikuuta 2012.

NroNimiKesto
1.Writing the Letter2.00
2.Suicide1.44
3.You Are Gonna Die3.14
4.Walking1.45
5.Eyes Glowing1.25
6.The Morning After2.57
7.Collecting Wallets1.53
8.Wife Memory1.09
9.Life and Death2.52
10.Lagging Behind1.53
11.Running from Wolves1.46
12.Daughter Appears2.13
13.Last Walk2.33
14.Memorial3.41
15.Alpha2.16
16.Into the Fray1.48
35.09