TTL (logiikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
7400 sarjan TTL-piiri

TTL (transistor-transistor logic) on eräs digitaalielektroniikan bipolaarinen logiikkapiiriperhe. Sen käyttöjännite on +5V. Tunnetuin piirisarja on 7400-piirisarja.

TTL-porteille tunnusomaista on moniemitteritransistorien käyttö loogisen funktion muodostamisessa. Oheisessa NAND-portin periaatekuvassa tulotransistorin kollektori maadoittaa päätetransistorin kannan ja ohjaa päätetransistorin sulkutilaan, kun yhdenkin emitterin kautta kulkee virta eli kun yksikin tulo on Low-tilassa.

Lähtöasteissa käytettiin ylösvetovastuksia tai aktiivista toteemikytkentää tai joissain tapauksissa lähtötransistorin kollektori oli avoin, jolloin kytkentään tarvittiin ulkoinen ylösvetovastus.

Kaksituloinen TTL NAND portti, jossa ylösvetovastuksella toteutettu antoaste(yksinkertaistettu).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TTL-logiikan patentoi James Buie Pacific Semiconductorilla vuonna 1961.[1] Suositun SN7400-sarjan julkaisi Texas Instruments vuonna 1966.[1]

TTL-piirit yleistyivat 1970-luvulla minitietokoneissa.[2] Fairchild Semiconductor oli merkittävä valmistaja ennen Texas Instrumentsin liittymistä valmistajien joukkoon.[2]

Muita logiikkaperheitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salste, Mikko; Porra, Veikko: Elektroniikka: sovelletun elektroniikan ja digitaalitekniikan perusteet. Otaniemi: Otakustantamo, 1973. ISBN 951-671-053-0.
  • Silvonen, Kimmo: Sähkötekniikka ja elektroniikka. Helsinki: Otatieto, 2003. ISBN 951-672-33-7.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 1963: Standard Logic IC Families Introduced Computer History Museum. Viitattu 30.7.2017.
  2. a b Laws, David: The Rise of TTL: How Fairchild Won a Battle But Lost the War Computer History Museum. Viitattu 30.7.2017.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.