Stuart Lewis-Evans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stuart Lewis-Evans
Henkilötiedot
Koko nimi Stuart Nigel Lewis-Evans
Kansalaisuus  Yhdistynyt kuningaskunta
Formula 1 -ura
Aktiivivuodet 1957–1958
Talli(t) Connaught, Vanwall
Kilpailuja 14
Maailman­mestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 2
Paalupaikkoja 2
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 16
Ensimmäinen kilpailu Monacon GP 1957
Viimeinen kilpailu Marokon GP 1958

Stuart Nigel Lewis-Evans (20. huhtikuuta 1930 Luton, Bedfordshire25. lokakuuta 1958 East Grinstead, Sussex) oli brittiläinen Formula 1 -ajaja.[1] Hän osallistui urallaan 14 Grand Prix’hin, joissa hän ajoi kahdesti paalulle ja palkintosijoille. Hän sai urallaan yhteensä 16 MM-pistettä.

Lyhyellä urallaan Lewis-Evans teki vaikutukseen F1-maailmaan. Vähäisestä menestyksestään huolimatta hänet arvioitiin nousevaksi lahjakkuudeksi. Ensimmäisessä Grand Prix’ssään hän sijoittui neljänneksi. Fangiolle, Brooksille ja Masten Gregoryn Maseratille hän ei voinut mitään. Tony Vandervell kiinnostui nuoresta lahjakkuudesta ja palkkasi hänet Vanwall-talliinsa. Vanwall osoittautui kuitenkin epäluotettavaksi. Lewis-Evans voitti kuitenkin tallille epävirallisen Marokon Grand Prix’n, ja saavutti paalun kauden viimeisessä GP:ssä.

Kausi 1958 oli menestyksekkäämpi vuosi, ja samalla Vanwallin viimeinen kokonainen. Ensisijaiset kuljettajat Stirling Moss ja Tony Brooks voittivat kolme kilpailua ja Lewis-Evans saavutti kaksi palkintosijaa. Hänen kautensa kuitenkin päättyi kohtalokkaasti pölyisellä Ain-Diab Circuitilla Marokon GP:ssä. Hänen moottorinsa hajosi singoten auton kovalla vauhdilla reunavalliin. Lewis-Evans sai vakavia palovammoja. Hänet vietiin Englantiin hoitoon, mutta hän kuoli saamiinsa vammoihin kuusi päivää myöhemmin.

Lewis-Evansin kuolema vaikutti Vanwalliin. Vandervellin terveys horjui eivätkä uudet ajajat halunneet osallistua tallin toimintaan. Vanwall ei kyennyt enää osallistumaan F1-sarjan jokaiseen osakilpailuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. STUART LEWIS-EVANS motorsportmagazine.com. Viitattu 13.8.2019. (englanniksi)