Sorrento

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sorrento
Näkymä Sorrentoon.
Näkymä Sorrentoon.
vaakuna
vaakuna

Sorrento

Koordinaatit: 40°37′34″N, 14°22′34″E

Valtio  Italia
Alue Campania
Metropolikaupunki Napoli
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9,96[1] km²
Väkiluku (1.1.2021) 15 809[2]
 – Väestötiheys 1 587,24 as./km²









Sorrento on kaupunki Napolinlahden rannalla Sorrenton niemimaalla Campaniassa Italiassa. Siellä on vajaat 16 000 asukasta.

Kaupunki on suosittu matkailukohde, ja sieltä on lyhyt matka muun muassa Vesuviuksen tulivuorelle, Napoliin, Amalfin rannikolle ja Caprin saarelle.

Populaarikulttuurissa kaupunki on tunnettu laulusta Torna a Surriento, joka on suomeksi levytetty ainakin nimillä ”Palaja Sorrentoon”, ”Sydämeni jäi Sorrentoon” ja ”Antaudu rakkain”[3].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikalla oli ollut etruskien asutusta, mutta vasta kreikkalaiset perustivat kaupungin. Roomalaisten aikaan kaupungin nimi oli Surrentum. Roomalaisten jälkeen kaupunki kuului ensin bysanttilaisille sitten langobardeille ja normanneille kunnes Sorrento itsenäistyi omaksi herttuakunnakseen. Vuonna 1558 Ottomaanien joukot ryöstivät kaupungin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 26.3.2022.
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Resident population on 1st January, Campania Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 26.3.2022. (englanniksi)
  3. Teoshaku, alkuperäisnimike Torna a Surriento, Fenno-musiikkiarkisto. Viitattu 23.3.2021.
  4. Sorrento

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.