Shakira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shakira
Shakira vuonna 2023
Shakira vuonna 2023
Henkilötiedot
Koko nimi Shakira Isabel Mebarak Ripoll
Syntynyt2. helmikuuta 1977 (ikä 47)
Barranquilla, Kolumbia
Ammatti
Muusikko
Aktiivisena 1990–
Tyylilajit
Soittimet
Levy-yhtiöt Artist Nation (2012–)
SME (1991–2011)[2]
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (s. 2. helmikuuta 1977 Barranquilla, Kolumbia), taiteilijanimeltään Shakira, on kolumbialainen laulaja-lauluntekijä sekä musiikkituottaja. Maailman suosituimpien joukkoon noussut laulaja tekee suurimman osan musiikistaan itse. Hänelle on omistettu tähti Hollywood Walk of Famella vuonna 2011.[3]

Shakiralle on myönnetty lukuisia palkintoja, mukaan lukien kolme Grammyä, kolmetoista Latin Grammyä, neljä MTV Video Music Awardia, seitsemän Billboard Music Awardia ja kolmekymmentäyhdeksän Billboard Latin Music Awardia. Vuonna 2009 Billboard listasi Shakiran vuosikymmenen huippunaislatino-artistiksi.[4] Shakira on myynyt yli 75 miljoonaa äänitettä maailmanlaajuisesti, ja on yksi maailman eniten myyneistä artisteista.[5] Shakira on myös maailman kuunnelluin latinalainen artisti Spotifyssä.[6]

Joulukuussa 2023 Shakiran kotikaupunkiin pystytettiin 6,5 metriä korkea pronssipatsas. Patsaassa Shakira on tanssiliikeessä, josta on tullut hänen tavaramerkkinsä.[7]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira syntyi Barranquillassa Kolumbian rannikolla monikulttuuriseen perheeseen. Shakiran äidillä on katalonialaisia, italialaisia ja libanonilaisia sukujuuria ja laulajaa erityisesti kannustanut isä on Yhdysvalloissa syntynyt katolinen libanonilainen. Shakira tarkoittaa ”kiitollinen” (arab. شاكِرة‎). Shakira soittaa itse kitaraa konserteissaan ja hänen suosikkikitaramallinsa on Fender Mustang.

Shakiran ensimmäinen albumi Magia julkaistiin Sonyn levymerkillä vuonna 1991. Albumi menestyi kohtalaisesti kotimaassaan. Vuonna 1993 julkaistun toisen albuminsa Peligro jälkeen Shakira kokeili näyttelijän kykyjänsä rahaa ansaitakseen kolumbialaisessa saippuasarjassa El Oasis vuonna 1994. Kahta ensimmäistä albumia ei ole julkaistu Kolumbian ulkopuolella, mutta ne ovat kuunneltavissa internetissä.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira jatkoi pian musiikintekoa kappaleensa ”Dónde Estás Corazón?” menestyksen rohkaisemana. Vuonna 1995 ilmestyi ensimmäinen maailmanlaajuisesti saatavilla oleva albumi Pies descalzos. Syvällisen countryrock-henkisen albumin ensimmäinen single ”Estoy Aquí” nousi ykköshitiksi Kolumbiassa. Albumi teki Shakirasta tunnetun Latinalaisessa Amerikassa ja Espanjassa. Se myi platinaa myös Yhdysvalloissa. Albumilta julkaistiin myös singlet ”Pies Descalzos, Sueños Blancos”, ”Un Poco De Amor”, ”Antología” ja ”Se Quiere, Se Mata”. Shakira julkaisi ensimmäisen ja ainoan remix-albuminsa The Remixes lokakuussa 1997. Edistääkseen uraansa Shakira otti managerikseen ja tuottajakseen Gloria Estefanin aviomiehen Emilio Estefanin.[1]

Seuraava albumi ¿Dónde están los ladrones? oli espanjankielisillä alueilla entistäkin suurempi menestys ja sai huomiota myös muualla maailmassa, jopa Saksassa. Albumin on tyylillisesti sekoitus folkmusiikkia ja rockia. Albumin ensimmäisenä singlenä julkaistiin mariachi-vaikutteinen ”Ciega, Sordomuda”. Itämaista vaikutetta ja tanssirytmejä löytyy kappaleesta ”Ojos Así”.[1] Albumilta julkaistiin myös singlet ”Tú”, ”Inevitable”, ”No Creo” ja ”Moscas En La Casa”.

Edellisten albumien hyvän vastaanoton myötä Shakira managereineen alkoi suunnitella maailmanlaajuista uraa. Hän opiskeli englantia intensiivisesti ja käänsi koko ¿Dónde están los ladrones? -albuminsa englanniksi yhteistyössä Gloria Estefanin kanssa. Toisiin ajatuksiin tultuaan Shakira jätti käännöskappaleet julkaisematta (osa on päätynyt internetiin). Hän alkoi kirjoittaa uusia, alun perin englanninkielisiä kappaleita seuraavalle maailmanlaajuisesti julkaistavalle levylleen.[1] Shakira julkaisi elokuussa 1999 äänitetyn ensimmäisen livealbuminsa MTV Unplugged helmikuussa 2000, DVD tästä konsertista julkaistiin 2002.

Loppuvuodesta 2001 ilmestyi Shakiran ensimmäinen englanniksi laulettu single ”Whenever, Wherever”, joka muun muassa näyttävän videonsa ansiosta nousi vuoden suurimmaksi hitiksi maailmalla. Kappaleen sisältävä Shakiran ensimmäinen englanninkielinen albumi Laundry Service myi platinaa useissa maissa ympäri maailman. Myös muut singlejulkaisut ”Objection (Tango)”, ”Underneath Your Clothes”, ”The One”, ”Te Dejo Madrid” ja ”Que Me Quedes Tú” nousivat suuriksi hiteiksi. Shakira julkaisi ensimmäisen kokoelma-albuminsa Grandes Éxitos vuonna 2002. Shakiran toinen livealbumi Live & Off the Record julkaistiin 2004. Livealbumilta julkaistiin myös single ”Poem To A Horse”.

Kesäkuussa 2005 Shakira julkaisi espanjankielisen levyn Fijación Oral Vol. 1, jonka ensimmäinen single ”La Tortura” oli duetto Alejandro Sanzin kanssa. Fijación Oral vol. 1 saavutti Yhdysvalloissa albumilistan nelostilan ja Yhdysvaltain latinolistan ykköspaikan. Albumi on menestynein espanjankielinen levy kautta aikojen. Albumilta julkaistiin myös singlet ”No”, ”Día De Enero” ja ”Las De La Intución”. Saman vuoden marraskuussa Shakiralta ilmestyi englanninkielinen levy Oral Fixation Vol. 2. Levyn uudelleenjulkaisussa mukana ollut kappale ”Hips Don’t Lie” muodostui 2000-luvun myydyimmäksi singleksi saavuttaen ensimmäisen sijan monissa maissa.[8] Myös singlet ”Don’t Bother” ja ”Illegal” menestyivät, joskaan eivät siinä määrin kuin ”Hips Don’t Lie”. Shakira julkaisi marraskuussa 2007 livealbumin ja DVD:n Oral Fixation Tour, joka sisältää konserttimateriaalia Shakiran Oral Fixation Tour -kiertueelta.

Albumi She Wolf julkaistiin lokakuussa 2009. Levy on englanninkielinen ja kappaleet edustavat erilaisia elektronisia ja etnisiä musiikkityylejä. Albumilta julkaistiin singlet ”She Wolf”, ”Did It Again”, ”Give It Up To Me” ja ”Gypsy”. Albumi menestyi kohtalaisesti Yhdysvalloissa ja hyvin muualla maailmassa.

Shakira esitti vuoden 2010 jalkapallon MM-kilpailujen virallisen tunnuskappaleen ”Waka Waka (This Time for Africa)” yhdessä eteläafrikkalaisen Freshlyground-yhtyeen kanssa. Maailmanlaajuiseksi ykköshitiksi nousseesta kappaleesta on myös espanjankielinen versio, ja sen musiikkivideo on kaikkien aikojen katsotuimpien joukossa.

Shakira Singaporessa 2011

Lokakuussa 2010 Shakira julkaisi albumin Sale el Sol. Levyltä suosituiksi osoittautuivat kappaleet ”Waka Waka”, ”Loca”, ”Sale el Sol”, ”Rabiosa”, ”Antes De Las Seis” ja ”Addicted To You”. Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa hyvin menestynyt albumi on kaksikielinen (pääosin espanjaksi). Levyn tyylisuuntina ovat rock- sekä latinomusiikki balladeilla höystettynä. Shakira julkaisi joulukuussa 2011 neljännen livealbuminsa ja DVD:n Live from Paris. Livealbumilta julkaistiin puoliksi ranskankielinen single ”Je L'Aime à Mourir”.

Shakiran levytyssopimus Sonyn alaisen Epic Recordsin kanssa päättyi loppuvuodesta 2011. Samalla astui voimaan uusi kaikenkattava levytyssopimus Live Nationin kanssa.[2] Shakira työsti vuodesta 2012 alkaen seuraavaa albumiaan muun muassa hollantilaisen tuottajan Afrojackin ja uruguaylaisen laulaja-lauluntekijä Jorge Drexlerin kanssa. Albumi Shakira julkaistiin maaliskuussa 2014. Tammikuussa 2014 julkaistiin albumin ensimmäinen single ”Can’t Remember to Forget You”, jossa vierailee Rihanna. Tämän jälkeen albumilta on julkaistu singlenä kappaleet ”Empire” ja ”Dare (La La La)”.

Shakira alkoi tehdä yhdettätoista albumiaan El Dorado vuonna 2016.[9] Vuonna 2016 hän julkaisi kolumbialaisen laulaja Carlos Vivesin kanssa dueton ”La Bicicleta”. 28. lokakuuta 2016 Shakira julkaisi albumin ensimmäisen singlen ”Chantaje” kolumbialaisen laulajan Maluma kanssa. Singlestä tuli Shakiran eniten katsottu Youtubessa yli 2,5 miljardilla näyttökerralla.[10] 7. huhtikuuta 2017 Shakira julkaisi albumin toisen singlen ”Me Enamoré”. El Dorado julkaistiin 27. toukokuuta 2017. Albumin kolmas single ”Perro Fiel” julkaistiin 15. syyskuuta 2017.[11] Albumin kappaleista on singleinä julkaistu ”Deja Vu”, ”Comme Moi”, ”Trap” ja ”Nada”. Shakiran vuoden 2018 kiertueesta El Dorado World Tour julkaistiin livealbumi ja DVD Shakira in Concert: El Dorado World Tour.

Shakira ja Jennifer Lopez esiintyivät vuoden 2020 Super Bowl LIV:n puoliajalla.[12] Shakira esitti tunnetuimpia kappaleitaan kuten ”She Wolf”, "Whenever, Wherever”, ”Hips Don’t Lie” ja ”Waka Waka”.[13] Joulukuussa 2020 The Black Eyed Peas julkaisi yhdessä Shakiran kanssa singlen ”Girl Like Me”, jonka musiikkivideolla on yli 700 miljoonaa näyttökertaa Youtubessa.

Shakira julkaisi 12. studioalbuminsa Las Mujeres Ya No Lloran 22. maaliskuuta 2024. Albumin ensimmäiset singlet ”Te Felicito” ja ”Monotonía” julkaistiin vuonna 2022,[14] jolloin Shakira julkaisi myös kappaleen "Don't You Worry" yhdessä Black Eyed Peasin ja David Guettan kanssa. Vuonna 2023 Shakira julkaisi albumin seuraavat viisi singleä "Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53" yhdessä Bizarrapin kanssa, "TQG" Karol G:n kanssa, "Acróstico", "Copa Vacía" Manuel Turizon kanssa ja "El Jefe" Fuerza Regidan kanssa. 2024 hän julkaisi albumin kahdeksannen singlen "Puntería" Cardi B:n kanssa ja yhdeksännen singlen "(Entre Paréntesis)" Grupo Fronteran kanssa.

Hyväntekeväisyystyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira perusti vuonna 1997 samannimisen musiikkialbuminsa mukaan nimetyn Pies Descalzos -hyväntekeväisyyssäätiön. Säätiön nimi tarkoittaa sanantarkasti 'Paljaat jalat'. Järjestö pitää yllä useita kouluja köyhille lapsille Kolumbiassa ja sen päätavoite on auttaa kehitystä koulutuksen kautta. Järjestöllä on Kolumbiassa viisi koulua, jotka tarjoavat opetusta ja ruokaa 4 000 lapselle.[15] 27. huhtikuuta 2014 Shakiralle myönnettiin Hero Award -palkinto Radio Disney Music Awards -palkintogaalassa Pies Descalzos -hyväntekeväisyysjärjestön eteen tekemän työnsä johdosta.[16]

Vuonna 2005 Shakira oli mukana perustamassa Latin America in Solidarity Action -liittoa, joka pyrkii edistämään varhaiskasvatuksen julkisten käytänteiden yhtenäisyyttä. Vuonna 2008 Shakira toimi Global Campaign for Education Global Action Week -tapahtuman kunniapuheenjohtajana. Myöhemmin vuonna 2010 Shakira teki yhteistyötä Maailmanpankin ja Pies Descalzos -säätiön kanssa tehdäkseen aloitteen, joka jakaa lasten opetus- ja kehitysohjelmia kaikkialla Latinalaisessa Amerikassa.[17]

Shakira on Unicefin hyvän tahdon lähettiläs ja yksi järjestön globaaleista edustajista. 3. huhtikuuta 2006 Shakiraa kunnioitettiin YK:n seremoniassa Pies Descalzos -säätiön perustamisen johdosta.[18] Maaliskuussa 2010 YK:n Kansainvälinen työjärjestö myönsi Shakiralle mitalin koska, kuten YK:n työväenpäällikkö Juan Somavia sanoi, Shakira on ”todellinen lasten ja nuorten lähettiläs laadukkaan koulutuksen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta”.[19] Marraskuun 2010 MTV Europe Music Awards -palkintogaalassa Shakiralle myönnettiin MTV Free Your Mind -palkinto hänen jatkuvasta omistautumisestaan parantaa kaikkien lasten mahdollisuuksia saada koulutusta kaikkialla maailmassa.[20]

Lokakuussa 2010 Shakira ilmaisi vastustavansa Ranskan presidentin Nicolás Sarkozyn politiikkaa romanien karkottamiseksi maasta.[21] Shakira myös viittasi GQ-lehden espanjalaisessa numerossa muutaman sanan Sarkozylle: ”Olemme kaikki romaneita.” Haastattelussa Shakira esitti näkemyksensä hyvin selväksi: ”Se, mitä heille (romaneille) tapahtuu nyt, tulee tapahtumaan lapsillemme ja lastemme lapsille. Meidän on käännyttävä kansalaistemme puoleen ja toimia ihmisten perusoikeuksien puolesta ja tuomittava kaikki se, mikä ilmenee ihmisoikeuksien vastaisena syyttelynä.”[22]

Helmikuussa 2011 FC Barcelona ja Pies Descalzos -säätiö sopivat yhteistyöstä lapsien opettamisesta urheilun avulla.[23] Shakiralle myönnettiin Latin Grammy Awards -palkintogaalassa Latin Recording Academy Person of the Year -palkinto hänen hyväntekeväisyytensä ja latinalaiseen musiikkiin vaikuttamisensa johdosta.[24] Samana vuonna Yhdysvaltain presidentti Barack Obama nimitti Shakiran neuvonantajaksi White House Initiative on Educational Excellence for Hispanics -työryhmään, jonka tehtävänä on parantaa Yhdysvaltojen korkeatasoisen opetuksen tarjoamista Yhdysvaltain latinoille.[25] World Literacy Foundation -järjestö myönsi Shakiralle vuoden 2020 Global Literacy Award -palkinnon ”hänen hänen merkittävästä panoksestaan heikommassa asemassa olevien lasten lukutaidon parantamisessa ympäri maailmaa”.[26]

2. marraskuuta 2018 käydessään synnyinseudullaan Barranquillassa Pies Descalzosin rakentaman koulun vuoksi Shakira puhui Kolumbian presidentin Iván Duquen johtaman hallituksen koulutuspolitiikasta. Shakira vastusti hallituksen aikomuksia leikata koulutusbudjettia 13 prosentista 7 prosenttiin: ”Tätä ei voida hyväksyä. Tämä osoittaa, että sen sijaan, että menisimme eteenpäin, siirrymme taaksepäin. Meidän on investoitava enemmän koulutukseen ja rakennettava lisää kouluja paikkoihin, joissa niitä ei ole.”[27] Vuonna 2020 Prinssi William, Cambridgen herttua nimitti Shakiran ympäristön suurten ongelmien ratkaisijoita rahoittavan Earthshot Prize -palkinnon äänestäjäneuvoston jäseneksi.[28]

Koronaviruspandemian aikaan toukokuussa 2020 Shakira lahjoitti yli 50 000 kasvomaskia ja kymmenen hengityslaitetta kotikaupunkiinsa Barranquillaan.[29] Vuoden 2021 Kolumbian mielenosoitusten aikaan Shakira tuomitsi väkivaltaisuudet ja pyysi presidentti Iván Duque Márquezia ”lopettamaan ihmisoikeusloukkaukset välittömästi” ja ”asettamaan ihmiselämän arvon kaikkien poliittisten intressien yläpuolelle”.[30][31]

Veronkierto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira on virallisesti kirjoilla veroparatiisina tunnetulla Bahamalla, mutta asuu todellisuudessa Barcelonassa lastensa ja puolisonsa kanssa.[32] Paratiisin paperit -tietovuoto paljasti, että Shakira on siirtänyt luomansa musiikin oikeudet, arvoltaan 31,6 miljoonaa euroa, veroparatiisi Maltalle rekisteröityyn yhtiöön, minkä ansiosta hän välttää useiden kymmenien prosenttien verot.[32] Pandoran paperit -vuoto paljasti veroparatiiseista kolme Shakiran omistamaa yhtiötä.[33] Paratiisin papereiden paljastusten jälkeen Shakira joutui viranomaisten tutkintaan, ja vuonna 2018 Espanjan viranomaiset määräsivät hänet maksamaan 20 miljoonan euron korvaukset maksamattomien verojen takia.[33] Vuonna 2022 häntä syytetään oikeudessa 14,5 miljoonan euron tuloverojen maksamatta jättämisestä ja häntä uhkaavat kahdeksan vuoden vankeus ja 23 miljoonan euron sakot.[34]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shakira vietti yhteiselämää 11 vuoden ajan Argentiinan entisen presidentin pojan, Antonio De La Rúan kanssa elokuuhun 2010 asti. Suhde päättyi yhteisymmärryksessä vuoden 2010 lopussa. Maaliskuussa 2011 hän vahvisti seurustelevansa espanjalaisen jalkapalloilija Gerard Piquén kanssa. Pariskunnalla on kaksi poikaa (s. 2013 ja 2015).[35]

Shakira ja Piqué ilmoittivat kesällä 2022 eroavansa oltuaan 11 vuotta yhdessä. Lähteiden mukaan syynä erolle olisi ollut Piquén uskottomuus, mutta kumpikaan osapuoli ei ole vahvistanut asiaa julkisesti. Alkuvuodesta 2023 Pique julkaisi kuvan instagramissa, jossa poseeraa läheisesti Clara Chia Martin kanssa ravintolassa.

Page Six -lehden mukaan Piquen ja Martin suhde alkoi, kun Piqué oli vielä naimisissa Shakiran kanssa. Lehden mukaan laulaja sai tietää miehensä uskottomuudesta hillopurkin kautta. Väitteen mukaan perheen jääkapissa oleva hillopurkki katosi aina laulajan ollessaan työmatkalla – vaikka Piqué tai ex-parin lapset Milan, 10, ja Sasha, 7, vihaavat kyseistä hilloa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Shakiran diskografia
Studioalbumit

Kiertueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Diego, Ximena: Shakira: Woman Full of Grace. Touchstone, 2001. (englanniksi)
  2. a b http://www.shakiramedia.com/news/detail/1041 shakiramedia.com. (englanniksi)
  3. Shakira to Be Honored with Star on the Hollywood Walk of Fame Hollywood Chamber of Commerce. Viitattu 8.11.2011. (englanniksi)
  4. https://www.reuters.com/article/us-decade-latin-idUSTRE5BH5II20091218 reuters.com. (englanniksi)
  5. https://www.houstonpress.com/music/women-who-should-be-in-the-rock-and-roll-hall-of-fame-11274035 houstonpress.com. (englanniksi)
  6. Shakira Replaces Sam Smith As 5th Most Streamed Artist On Spotify 26.01.2023. dailyme TV. Arkistoitu 19.2.2023. Viitattu 20.02.2023.
  7. Tähtivaara, Sarianne: Laulaja Shakira sai valtavan pronssipatsaan Kolumbiaan 28.12.2023. Ilta Sanomat. Viitattu 29.12.2023.
  8. http://www.prefixmag.com/news/shakira-and-britney-dominate-list-of-the-20-best-s/32422/
  9. Shakira New Album 2016: Singer Reveals Details About The Upcoming Eleventh Studio Album Youth Health Magzine. 18.2.2016. Viitattu 6.4.2019. (englanniksi)
  10. Shakira YouTube. Viitattu 4.5.2020.
  11. Shakira Premieres "Perro Fiel" Music Video With Nicky Jam: Watch Directlyrics. Viitattu 6.4.2019. (englanniksi)
  12. USA Today.com. ftw.usatoday.com. [vanhentunut linkki]
  13. Savage, Mark: Jennifer Lopez And Shakira sparkle at the Super Bowl BBC News. 3.2.2020. Lontoo: British Broadcasting Corporation. Viitattu 1.4.2020. (englanniksi)
  14. Shakira Hints She's 'Cooking' New Music: See the Photo Billboard. Viitattu 20.5.2021. (englanniksi)
  15. The Schools - Fundación Pies Descalzos web.archive.org. 11.5.2012. Arkistoitu 11.5.2012. Viitattu 24.2.2022.
  16. Shakira: Hero Award Winner at Radio Disney Music Awards 2014 - One Ne… archive.ph. 31.7.2014. Arkistoitu 31.7.2014. Viitattu 24.2.2022.
  17. Carol E. Lee: Obama Picks Shakira for Advisory Panel Wall Street Journal. 5.10.2011. Viitattu 24.2.2022. (englanniksi)
  18. TeenPeople.com - Stars - News - Shakira Honored at United Nations web.archive.org. 18.6.2006. Arkistoitu 18.6.2006. Viitattu 24.2.2022.
  19. Shakira honoured by United Nations belfasttelegraph. Viitattu 24.2.2022. (englanniksi)
  20. MTV EMA 2010 :: 07.11.2010 :: Madrid :: Free Your Mind: Shakira web.archive.org. 19.7.2011. Arkistoitu 19.7.2011. Viitattu 24.2.2022.
  21. Robert Zaretsky, Olivia Miljanic: Opinion | France and the Gypsies, Then and Now The New York Times. 6.9.2010. Viitattu 24.2.2022. (englanniksi)
  22. Shakira a Sarkozy: "Todos somos gitanos" - Actualidad | elReferente.es web.archive.org. 6.2.2012. Arkistoitu 6.2.2012. Viitattu 24.2.2022.
  23. El Barça llega a un acuerdo solidario con Shakira | Barça web.archive.org. 3.3.2011. Arkistoitu 3.3.2011. Viitattu 24.2.2022.
  24. Tim Mcphate: Shakira Named Latin Recording Academy Person Of The Year www.grammy.com. 03.12.2014. Grammy Awards. Viitattu 24.2.2022.
  25. White House Initiative on Educational Excellence for Hispanics to Convene President’s Advisory Commission Members | U.S. Department of Education web.archive.org. 12.7.2015. Arkistoitu 12.7.2015. Viitattu 24.2.2022.
  26. World Literacy Foundation announces that Shakira wins 2020 Global Literacy Award for her significant contribution to literacy web.archive.org. 7.8.2020. Arkistoitu 7.8.2020. Viitattu 24.2.2022.
  27. El Heraldo: Shakira reclama al Gobierno por presupuesto para la educación EL HERALDO. Viitattu 24.2.2022. (espanjaksi)
  28. The Earthshot Prize Council Earthshot Prize. Viitattu 24.2.2022. (englanniksi)
  29. Coronavirus. Shakira dona mascarillas y respiradores contra covid-19 www.milenio.com. Viitattu 24.2.2022. (espanjaksi)
  30. El fuerte mensaje de Shakira al presidente Iván Duque tras la represión en Colombia: “Pare ya la violación a los derechos humanos” Radio Mitre. 13.10.2021. Viitattu 24.2.2022. (espanjaksi)
  31. Shakira se pronuncia por protestas en Colombia y pide al gobierno: “Pare ya la violación de DD.HH.” web.archive.org. 4.5.2021. Arkistoitu 4.5.2021. Viitattu 24.2.2022.
  32. a b Poptähti Shakiran kymmenien miljoonien arvoiset musiikkioikeudet veroparatiisissa Yle Uutiset. 7.11.2017. Viitattu 8.1.2022.
  33. a b Blair, Shakira ja Putinin sisäpiiri – maailman suurimmasta tietovuodosta löytyy poliitikkojen lisäksi monen alan maailmantähtiä Yle Uutiset. 3.10.2021. Viitattu 8.1.2022.
  34. Musiikki | Shakira joutuu oikeuteen syytettynä veropetoksesta – Laulajaa uhkaa enimmillään kahdeksan vuoden vankeus Helsingin Sanomat. 28.9.2022. Viitattu 28.9.2022.
  35. Sasha Piqué Mebarak 30.1.2015. Kotisivut. Arkistoitu 7.2.2015. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  36. Salli Hakala: Shakiralta yllätysuutinen Iltasanomat. 20.2.2024. Viitattu 20.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]