Santarmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalaisia santarmeja

Santarmiksi (ransk. gendarme) kutsutaan sotilaallisesti järjestäytyneen yleistä turvallisuutta valvovan poliisin jäsentä. Nimitys tulee keskiajan ranskan asemiestä tarkoittavasta ilmauksesta gens d’armes.[1] Santarmia ei pidä sekoittaa sotilaspoliisiin.

Santarmilaitos on muun muassa monessa eteläeurooppalaisessa valtiossa. Yleisimmin santarmilaitos on puolustusministeriön alainen poliisiorganisaatio.

Ranskassa valtiollinen poliisi on nimeltään Gendarmerie. Italiassa on Carabinieri ja Espanjassa Guardia Civil. Kanadan santarmilaitoksesta käytetään vanhahtavaa nimeä ratsupoliisi, vaikka se ei olekaan enää aikoihin liikkunut ratsain.

Maat, joilla on tai on ollut käytössä jonkinlainen santarmijärjestelmä. Sinisellä merkityissä maissa on toimiva santarmiorganisaatio, punaisella merkityissä taas on aiemmin ollut sellainen.

Keisarillisen Venäjän erillistä santarmikuntaa käytettiin pääasiassa rajavartio- ja valtiollisen poliisin tehtäviin. Sanalla on tästä historiasta johtuen suomen kielessä hieman kielteinen sävy.lähde? Suomen suuriruhtinaskunnassa toimi vuosina 1867–1917 Suomen santarmihallitus.

Vatikaanivaltiolla on oma santarmilaitos, joka vastaa maan turvallisuudesta yhdessä Sveitsiläiskaartin kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MacFarquhar, Colin; Gleig, George & Bell, Andrew: ”Gendarmes”, The Encyclopaedia Britannica : a dictionary of arts, sciences, literature and general information (Volume 7), s. 614. Edinburgh: Printed for A. Bell and C. Macfarquhar, 1797. gri_33125011196637. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.10.2018). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.