Roland Garros

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentäjää. Artikkeli tennisturnauksesta, katso Ranskan avoin tennisturnaus
Roland Garros Demoiselle-lentokoneen edessä vuonna 1910.
Roland Garros syyskuussa 1913

Roland Garros (6. lokakuuta 1888 Saint-Denis, Réunion5. lokakuuta 1918 Vouziers, Ranska) oli ranskalainen lentäjä ja ensimmäisen maailmansodan hävittäjälentäjä. Garrosia pidetään yhtenä ensimmäisistä hävittäjä-ässistä.

Garros syntyi Saint-Denis de la Réunionissa, Ranskan Intian valtamerellä sijaitsevassa departementissa. Garros oli opiskelemassa konserttipianistiksi, kun hän innostui lentämisestä osallistuttuaan elokuussa vuonna 1909 ensimmäiseen kansainväliseen ilmailutapahtumaan Reimsissä, Ranskassa.

Garros opetteli lentämään Alberto Santos-Dumontin suunnittelemalla Demoiselle-koneella. Jo ennen ensimmäistä maailmansotaa Garros oli kuuluisa lentäjä: vuonna 1911 hän saavutti toisen sijan molemmissa Pariisi–Rooma- ja Circuit of Europe -kilpailussa, ja vuonna 1913 hän lensi ensimmäisenä Välimeren yli Etelä-Ranskan Frejusista Tunisian Bizerteen. Seuraava vuonna Garros liittyi Ranskan armeijaan.

Useiden lentotehtävien kokemusten jälkeen Garros kehitti Morane-Saulnier L konettaan asentamalla konekiväärin lentokoneen etuosaan. Koska konekivääri oli potkurin pyörivien lapojen takana, Garros asensi potkurin lapoihin metalliset suojat, jotta luodit eivät rikkoisi potkuria. Prototyyppikoneellaan 1. huhtikuuta 1915 alkaen lentänyt Garros pudotti lyhyen ajan sisällä kolmesta viiteen saksalaiskonetta ja sai mainetta taistelulentäjänä.

Garros ammuttiin alas 18. huhtikuuta 1915. Hän joutui laskeutumaan saksalaisten puolelle ja jäi sotavangiksi. Hollantilainen lentokoneinsinööri Anthony Fokker ja hänen ryhmänsä tutkivat saksalaisten käsiin jääneen Garrosin koneen ja kehittivät Garrosin keksintöä edelleen suunnittelemalla laitteiston, joka keskeyttäisi konekiväärin toiminnan potkurin lavan ollessa kiväärin edessä. Saksalaiskoneet saivat tästä suurta etua ja olivat pitkän aikaa ylivoimaisia verrattuna ympärysvaltojen koneisiin.

Garros onnistui pakenemaan vankileiriltä Saksasta helmikuussa 1918. Ranskan lentolaivastoon palattuaan hän ampui alas useita viholliskoneita. Vain viikkoja ennen sodan loppua 5. lokakuuta 1918 Roland Garros sai surmansa, kun hänen koneensa ammuttiin alas.

Nykyinen Ranskan avoin tennisturnaus pelataan vuosittain Roland Garrosin nimeä kantavalla stadionilla. Stade Français -niminen klubi myimilloin? kolmen hehtaarin maa-alueen uuden tennisstadionin rakentamista varten. Yksi kaupan ehdoista oli, että stadion on nimettävä Roland Garrosin mukaan, koska hän oli ollut klubin jäsen.

Roland Garros valmistui HEC Parisista vuonna 1908.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Men – Roland Garros www.thosemagnificentmen.co.uk (Web Archive 2006).
  2. Who's Who: Roland Garros. www.firstworldwar.com
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Roland Garros.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.