Rezső Seress

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rezső Seress (3. marraskuuta 188911. tammikuuta 1968) oli unkarilainen pianisti ja säveltäjä. [1]

Rezső Seress on tunnetun "Szomorú vasárnap" -laulun (Gloomy Sunday) alkuperäinen tekijä. Kappale on pahamaineinen, sillä sen väitetään aiheuttaneen itsemurhaepidemian.

Alkuperäiset sanat Vége a világnak (Maailman loppu) kertoivat sodan aiheuttamasta epätoivosta ja päättyvät hiljaiseen rukoukseen ihmisten syntien tähden. Myöhemmin runoilija László Jávor kirjoitti uudet sanat (Surullinen sunnuntai), joissa laulaja haluaa tehdä itsemurhan rakastettunsa kuoleman tähden. Tämä sanoitus tuli suositummaksi ja alkuperäinen unohtui pian. Laulun levytti ensimmäisenä unkarilainen Pál Kalmár vuonna 1935.

Englanninkielisen version "Gloomy Sunday" levytti ensimmäisenä Hal Kemp vuonna 1936, sanoittajana Sam M. Lewis, ja sen levytti samana vuonna myös Paul Robeson Desmond Carterin sanoittamana versiona. Maailmanmaineeseen kappale nousi Billie Holidayn levytyksenä vuonna 1941. Lewisin versio viittasi itsemurhaan ja levykannessa se kuvattiin "Unkarilaiseksi itsemurhalauluksi" ilmeisesti markkinointikikkana.

Laulun ovat tulkinneet englannin kielellä lukuisat tähdet, esimerkiksi Artie Shaw, Sarah Vaughan, Ricky Nelson, Sarah Brightman, Sinead O'Connor ja Björk. Lisäksi mainittakoon versiot ranskan kielellä, esittäjänä Serge Gainsbourg ja venäjän kielellä, esittäjänä Viktor Klimenko.

Suomeksi sen on kääntänyt Reino Helismaa nimellä "Surullinen sunnuntai", ja sen levytti ensimmäisenä Eila Pellinen (1959). Muita tunnettuja versioita ovat levyttäneet muun muassa Fredi, Harri Marstio ja Kai Hyttinen.[2]

Seress otti itse henkensä hyppäämällä kerrostalon asuntonsa käytävältä Budapestissa 78-vuotiaana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.