Ratamoottoripyöräily

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joey Dunlop Mansaaren ajoissa vuonna 1992.

Ratamoottoripyöräily on asfaltoiduilla kilparadoilla (moottoriradoilla) moottoripyörillä ajettava kilpailulaji. Lajia hallinnoi kansainvälinen moottoripyöräliitto FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). Kaksipyöräisten ratamoottoripyöräilylajien nykymenestyjiä ovat muun muassa Valentino Rossi ja Dani Pedrosa. Jarno Saarinen on toistaiseksi (2019) ainoa suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari. Sivuvaunuissa on suomalaisista kansainvälisesti menestynyt Pekka Päivärinta.

Ratapyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratapyörät ovat moottoripyöriä, jotka on tarkoitettu vain ja ainoastaan ratamoottoripyöräilyyn. Ratamoottoripyörissä käytetään ainutlaatuista teknologiaa, jota ei tavallisissa pyörissä käytetä. Tehokkaimmat nykyään valmistettavat kaksitahtiset kilpapyörät ovat 250-kuutioisia, ja ne saavuttavat jo yli 100 hevosvoiman tehon. Tehokkaimmat nelitahtiset kehittävät jopa 265 hevosvoimaa ja lähes 350 km/h huippunopeuden sekä räjähtävän kiihtyvyyden; 0–200 km/h kiihtyvyyteen kuluu aikaa noin neljä sekuntia. Kuutiotilavuuden laskettua 800 kuutioon tehot putosivat noin 220 hevosvoimaan, mutta myös paino laski, jolloin suorituskyky parantui tietyillä osa-alueilla. Nopeimmat maantiepyörät saavuttavat tämän nopeuden noin kahdeksassa sekunnissa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Dodge Viperilla kuluu samaan kiihdytykseen 14,5 sekuntia.

Kilpailuluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruudesta ajetaan MotoGP:n Moto3- ja Moto2- sekä MotoGP-luokassa, sarjavalmisteisiin pyöriin perustuvissa Superbikessa ja Supersportissa sekä sivuvaunuluokissa. Monet ratamoottoripyöräilyn huippuammattilaiset ovat aloittaneet kilpa-ajamisen minimotoilla ja ovat sitä kautta päässeet lajin huippuosaajiksi. Vuonna 2010 250-kuutioisten luokka korvattiin uudella Moto2-luokalla, jossa käytetään pyöriä, joissa on Hondan toimittama 600-kuutioinen nelitahtinen moottori. Vuonna 2012 125-kuutioisten luokka korvattiin Moto3-luokalla, jossa käytetään 250-kuutioisia moottoripyöriä.

Historiallisiin luokkiin on omat säännöt pyörän aikakauden mukaan, mutta pyörän on oltava kilpailuun tai urheiluun tarkoitettua tyyppiä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Classic road racing (PDF) moottoriliitto.fi. Viitattu 14.7.2023. (englanniksi)
Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.